Цивили и манастири поново на мети НАТО агресора

Објављено: 16.04.2019.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / АП

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.


БЕОГРАД - Злочиначка НАТО авијација је у ноћи између среде и четвртка, 23. дана агресије на СРЈ, бомбардовала бројне, углавном цивилне објекте у 10 градова у Србији и причинила велику материјалну штету.


На мети агресора били су Београд, Приштина, Куршумлија, Крагујевац, Чачак, Ужице, Ваљево, Ниш, Крушевац и Краљево.

КУРШУМЛИЈА - У среду, око 21,30 часова, бомбардовано је насеље Пепељевац код Куршумлије, а у том нападу рањена су три цивила и онеспособљен мост на реци Топлици, на путу Ниш-Приштина.

КРАГУЈЕВАЦ - Авиони НАТО су у два наврата напали Крагујевац, а мета су били центар града, где је изазван пожар, а потом и околина спомен парка Шумарице. Оборена су најмање два пројектила. Објектима је нанета велика материјална штета, а једно лице је теже повређено.


ЧАЧАК - Агресорски пројектили су у ноћи између среде и четвртка оштетили репетиторе Радиотелевизије Србије (РТС) на Овчару, код Чачка и на Златибору код Ужица.

ВАЉЕВО - Снажна детонација чула се, 15 минута иза поноћи, у ваљевском крају, када су агресорски авиони ракетирали реон села Прилинчевић, петнаестак километара од Ваљева.

НИШ - На мети агресорских авиона, у четвртак у 04,40 часова, нашао се и Ниш, на чијем подручју се чуло шест до седам детонација злочиначких пројектила који су пали у близини града.

КРУШЕВАЦ - НАТО авијација је са два пројектила у четвртак 00,20 часова срушила мост преко Западне Мораве у селу Јасика. На мети агресора у 04,50 часова била је и фабрика "14. октобар" и Спортски центар.

КРАЉЕВО - У Краљеву и околини у четвртак, око 02,15 часова, чула се јака детонација, а нападнута су села западно од града, у којима је, поред пуцања прозорских стакала, причињена и материјална штета на стамбеним и другим објектима.


БЕОГРАД- Од експлозија неколико пројектила, које је агресорска авијација у четвртак у 01,32 часова испалила у рејон брда Стражевица, у општини Раковица, попуцао је велики број стакла на стамбеним зградама и кућама у насељима Миљаковац и Раковица.

Од крхотина стакала повређен је један број грађана.

Тешко су оштетећени средњовековни манастир Светог архангела Михаила у Раковици, Средња машинска школа, Дом здравља и четири библиотеке.

ВРАЊЕ- У четвртак, у 11.05 часова, ваздушне снаге НАТО алијансе извршиле су још један напад на Врање и подручје Пчињског округа са девет испаљених пројектила. Причињена је велика материјална штета, али података о повређенима и жртвама нема.

ПРИШТИНА - Агресорски авиони, који су у среду увече надлетали Приштину, испалили су у 20,35 часова три пројектила североисточно и источно од града.

ПРЕШЕВО - НАТО бомбардери истовремено су, са осам пројектила, грађали шири рејон неколико села код Прешева, насељен претежно шиптарским становништвом, али за сада нема ближих података о висини штете и људских губицима.

ПЕЋ - Авијација НАТО је у ноћи између среде и четвртка са два пројектила гађала касарну у Пећи.

Више од десет касетних бомби бачено је на планину Паштрик а у два наврата, НАТО авијација је ракетама и касетним бомбама гађала села на планини Чичавици.

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Неколико пројектила је пало и на периферију Косовске Митровице. Оштећено је више кућа, али још увек нема информација да ли је у том нападу било повређених.

ЛОЗНИЦА - У ваздушном нападу НАТО злочинаца у четвртак су погођени комуникациони релеј на планини Јагодњи изнад Крупња тако да су телефонске везе у прекиду а Рађевини је сада онемогућен и пријем сигнала Радио-телевизије Србије.

ЂАКОВИЦА - Око 70 домаћих и страних новинара кренуло је у четвртак ујутро, у организацији Прес-центра ВЈ, у Ђаковицу, како би обишли место на којем је агресорска НАТО авијација у среду, у нападу на колону цивилних возила, убила више од 70 особа.

Авиони злочинаца су у среду, око 15 сати, у два наврата бомбардовали колону од стотинак возила с албанским избеглицама на путу Ђаковица - Призрен. У другом налету колона је нападнута у близини моста код села Бистражин. У том нападу погинуло је најмање 64 цивила, док их је двадесетак рањено.

РТС је емитовала снимке агенције АПТВ с пута Ђаковица-Призрен, на којима се види како цивили и неколико полицајаца уклањају лешеве и преносе повређене, а снимљено је и неколико тешко оштећених кућа поред пута, као и велики број уништених и оштећених аутомобила и трактора.

НАТО признао злочин

БРИСЕЛ - Савезничка команда НАТО за Европу, после грчевитих покушаја и манипулација да пребаци кривицу на српску страну, издала је јуче саопштење у којем признаје злочиначки напад на конвој албанских избеглица на Косову у којем је погинуло више десетина људи.

У саопштењу се каже:

"НАТО потврђује, после прелиминарне истраге, да је један његов авион јуче грешком бацио бомбу на цивилно возило у конвоју.

НАТО нема начина да сазна број жртава изазваних у том инциденту.

Ми не можемо да потврдимо бројке које наводе српски извори, али НАТО жали због било какве штете нанесене недужним цивилима."

Горела панчевачка азотара

ПАНЧЕВО - Седам особа је повређено након напада на панчевачку азотару. Две јаке детонације, које су се чуле нешто пре поноћи, изазвале су велики пожар . За сада јос нема информација која је од три фабрике у оквиру азотаре страдала. .

НОВИ САД - Војвођанска престоница преживела је у ноћи између четвртка и петка најбурнију ноћ од како је почео рат, с обзиром да је рушитељска НАТО авијација нападала из три правца, бирајући при том циљеве у најразличитијим деловима града.

Током ваздушне битке која је трајала око 45 минута, и поред жестоких дејстава наше ПВО. Са три пројектила су око 22,40 сати поново бомбардована НИС-ова постројења, Рафинерија и точионица гаса лоциране крај насеља Шангај. Избио је огроман пожар, према небу је кренуо на десетине метара висок стуб црног дима, а мештани су, како смо сазнали од дежурних у Месној заједници, по центру насеља, удаљеном неколико стотина метара, налазили још увек топле гелере.

Четврти пут је, и то са два пројектила, гранатирана и касарна "Мајевица", а од снажних детонација, околне стамбене зграде остале су, не само без прозорскихс такала, већ и комплетних довратака. Званичних информација о евентуалним жртвама синоћњег подмуклог напада НАТО армаде нема, али је сасвим извесно да је причињена огромна материјала штета.

СУБОТИЦА - У четвртак, нешто после 22 сата по први пут је гађана и Суботица. Чуле су се четири детонације, у северном делу града. Идентификована су три пројектила, која су пала у насељу Мали Радановац, а за четврту детонацију се претпоставља да је било пробијање звучног зида.

Мали Радановац је елитно насеље и зна се за сада да су пројектили НАТО алијансе погодили цивилне циљеве, тачније приватне куће, евидентна је велика материјална штета, док жртава срећом било.

Једна од ракета за коју су очевици рекли да је долазила са севера пала је на пољану између две касарне. 20 минута после бомбардовања Суботице, председник СО Суботице Јожеф Каса се обратио грађанима, замолио их да не праве панику, да се врате у склоништа или у куће.

ПОДГОРИЦА - У четвртак око 19 часова НАТО авијација поново је бомбардовала више циљева у Црној Гори, али према првим информацијама нема жртава нити повређених особа.

Према незваничним информацијама забележено је најмање петнаестак експлозија пројектила, углавном у општинама Подгорица, Даниловград, Улцињ и Бар.

Телевизија Црне Горе јавила је да је осам граната испаљено на аеродром у Голубовцима и његову околину, у брда Шипчаник и Бечић, као и село Врањ, а Радио Црне Горе додаје да су три пројектила пала на простор Главе Зете у даниловградској општини, један недалеко од репетитора Курило, а један у Доњи Загарач.

Према информацијама Монтене факс, један пројектил испаљен са авиона НАТО-а пао је у место Кодре, на око два километра источно од Улциња, а најмање један пројектил испаљен је на брдо Суторман изнад Бара, у пределу старог железничког тунела, али нема информација о евентуалним последицама.

 

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-05-25 17:51:16

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-03 20:55:19

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 03.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-04-26 21:02:40

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30 часова, снажно дејствовале против НАТО авијације, која је надлетала Боку...

2019-04-25 21:39:47

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-17 21:28:31

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 17.04.1999.

2019-04-16 19:57:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-15 20:53:55

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-14 20:55:00

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: