Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова

Објављено: 26.03.2019.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / АП

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 26.03.1999.


Токсични гас ширио се од Сремчице ка Жаркову и Кијеву, а осећао се и у другим деловима града. Београд и ширу околину око 22.40 сати потресла је серија снажних ракетних напада, после чега је дошло до експлозија и изливања токсичних материја и великих пожара и по први пут су житељи престонице морали да се заштите од отровног гаса, који се неконтролисано ширио, пише Глас Јавности.

Више снажних детонација, како су јавили Центар за обавештавање и грађани, одјекнуло је из правца Сурчина, Земуна, Батајнице, Топчидера, Бањице, Бановог брда, Авале, Раковице, Миљаковца, насеља Браће Јерковић, Вождовца, Мајдана, Рушња, Зуца и локација иза гробља Лешће, док је у Јакову циљ био један од војних објеката. Јужно од Београда према планини Авали, у једном од приградских насеља, најпре су ођекнуле три експлозије, а потом је избио снажан пожар. Претпостављало се да је горело једно од складишта Војске Југославије у Бубањ потоку. Изнад стадиона „Црвене звезде" небо је било пурпурно, а горело је и изнад Миљаковачког платоа.

Становници главног града видели су и велике пламенове у околини Топчидера и Бањице, а небо је било ужарено и на хоризонту изнад Жаркова. Центар за обавештавања саопштио је да су стручњаци ВМА ангажовани на санирању последица НАТО напада и да сарађују са екипама Хитне помоћи.


Према речима дежурних у општинском Штабу цивилне заштите Чукарице, погођена је депонија ракетног горива у Сремчици, а од последица ракетирање горела је и Липовичка шума у пречнику од три километара. Убрзо затим стигле су и ватрогасне екипе, које су радиле на локализацији пожара, а због токсиколошких материја позвана је у помоћ и јединица специјалне радиолошко-хемијско-биолошке службе. Градски центар за обавештавање упозорио је грађане да се гас, који куља из правца Сремчице, креће ка насељима Жарково и Кијево, а да је до излива токсичних материја дошло и у близини насеља Галеника, те да опасност прети Батајници. Грађанима је саветовано да ставе гас маске, или да као приручно средство користе наквашене пешкире, постељину, крпе. Гас се осетио чак и у центру Београда, али је на сву срећу, ветар убрзо умањио концетрацију токсичне материје.

У селу Ресник и централним деловима општине Вождовац попуцали су прозори на многим кућама, док су се у појединим деловима града прозори сами отворили од детонација.

После сат и по од почетка напада на престоницу СРЈ оджвањале су још секундарне експлозије у многим крајевима града.

И првом нападу НАТО, према првим информацијама, погођени су „Грмеч" и погони „Галенике" и трафо-станица у Батајници, која је остала без струје.

Гађано више градова

Шире подручје Београда погођено је и јуче по подне. Пројектили НАТО пали су у рејону Авале, Топчидера, Малог Мокрог Луга и Вождовца. Око 18.15 у центру Чачка чула се јака експолозија. Југозападно од Ниша, нешто после 20 сати, чуле су се три детонације. Око 21 сат погођена је касарна у Алексинцу. Три детонације чуле су се из правца Фрушке горе. У селу Отроци између Краљева и Врњачке Бање синоћ је пронађен један неексплодирани пројектил.


У нападу на Косово и Метохију погођене су стамбене зграде, школе, студентски домови и манастири, јавио је РТС. Према извештају РТС, погођен је центар Приштине, „Градић Пејтон", где се налазе приватни локали, продавнице и кафићи и зграда у центру у којој су биле смештене српске избеглице. Наводи се да је погођен и привредни објект недалеко од метеоролошке станице. У Гњилану је синоћ НАТО извршио три удара. Синоћ око 23.30 два пројектила пала су западно од Приштине, па још један после поноћи. Око 21.45 две ракете испаљене су на касарну у старом делу Ђаковице, док је трећа ракета погодила приватну бензинску пумпу у непосредној близини касарне. Шест пројектила испаљено је после поноћи на аеродром у Голубовцима код Подгорице.

С бродова америчке морнарице јуче је око 14.20 сати први пут испаљена крстарећа ракета „томахавк" по дневном светлу. Ракете су лансиране с крстарице „УСС Филипин си" и разарача „УСС Гонзалес". Команда Друге армије ВЈ саопштила је да је у прексиноћњем бомбардовању погођено село Бесник код Рожаја. Једно лице је погинуло и два су рањена. Генералштаб ВЈ саопштио је да је авијација НАТО прексиноћ гађала око 40 објеката и насељених места.

Живи штит агресији

КРАГУЈЕВАЦ - На јучерашњем збору руководство „Групе Застава" позвало је раднике да од синоћ (18 сати) у кругу фабрике направе живи штит. На збору је прочитано и писмо јавности упућено земљама чланицама НАТО у коме се између осталог упозорава да би агресорски напад на фабрику изазвао велике људске жртве.

Морал на највишем нивоу

Јединство народа и оружаних снага најчвршћи фактор одбране
БЕОГРАД - Председник СРЈ Слободан Милошевић разговарао је јуче с руководиоцима МУП-а и ВЈ, јавила је РТС. Министар унутрашњих послова Влајко Стојиљковић, начелници ресора Јавне и Државне безбедности генерал-пуковници Властимир Ђорђевић и Раде Марковић и начелник Управе безбедности ВЈ генерал-потпуковник Геза Фаркаш обавестили су председника СРЈ да сви органи службе „функционишу веома добро".
 
Функционери МУП и Управе безбедности ВЈ обавестили су и да „припадници тих органа извршавају ефикасно, одговорно и високо професионално све своје задатке". Они су обавестили да је с почетком агресије на СРЈ и после проглашења ратног стања нагло опао број кривичних дела, „што такође представља израз повећане бриге и одговорности свих грађана у функцији одбране земље". „Несумњиво је да томе доприносе чињенице и да су проглашењем ратног стања успостављени војни судови а њихова надлежност у сваком погледу демотивише могуће преступнике и шпекуланте", наводи се у саопштењу из Милошевићевог кабинета.
 
У том разговору је оцењено да су морал и патриотска свест и спремност припадника органа унутрашњих послова на највишем нивоу. Милошевић је оценио да се у области безбедности, али и у другим секторима рада у јавном сектору успешно спроводе професионалне мере и води брига о безбедности и интересима грађана.
 
- Јединство народа и оружаних снага представља најчвршћи фактор одбране - рекао је Милошевић.

Сенатори предлажу наоружавање „ОВК"

ВАШИНГТОН - После два дана бомбардовања југословенских циљева у америчком Конгресу појавиле су се дилеме о сврсисходности и крајњем исходу те акције, а неколико сенатора је покренуло иницијативу да се уместо ваздушних удара крене у наоружавање такозване "Ослободилачке војске Косова".
 
 

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-05-25 17:51:16

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-03 20:55:19

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 03.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-04-26 21:02:40

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30 часова, снажно дејствовале против НАТО авијације, која је надлетала Боку...

2019-04-25 21:39:47

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-17 21:28:31

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 17.04.1999.

2019-04-16 19:57:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-15 20:53:55

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-14 20:55:00

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Минск

Минск