Haško trućanje

Објављено: 20.11.2017.год.
Pero Simić, savetnik predsednika Republike Srpske

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ


"Međutim i Radovan i Ratko i među haškim bjeguncima i optuženicima kao da hoće da budu najgori. Pri tome se sami svojski trude da pokažu da nemaju ni osjećaja, ni časti, ni morala."


Piše: Pero Simić, savetnik predsednika Republike Srpske

Tri ministra policije Srbije, Crne Gore i Republike Srpske već danima tvrde, kako kažu odgovorno, da Ratko Mladić i Radovan Karadzić nisu na teritoriji koju oni kontrolišu.

Sad normalan čovjek treba da nagađa gdje su onda ta dva najtraženija haška bjegunca, ako tako odgovorne ličnosti tvrde da nisu u navedenom bratskom trouglu.

Propali u zemlju svakako nisu, a sve su prilike da bi ministarske tvrdnje, ništa drugo nego da nam izgleda malo rasplamsaju maštu, pa da onako naivni optužimo, ne daj ti Bože, Putina ili eventualno nesretnog Lukašenka, da oni skrivaju ova dva, u najmanju ruku nesavjesna i odmetnuta građanina Republike Srpske.

To valjda da bi rasteretili međunarodnog pritiska svoje glavonje Čavića, Koštunicu, a sada evo i Mila koji se našao pod sumnjom oko skrivanja, iako to izričito demantuje.

Međutim vise sam sklon mišljenju da ministri ne govore istinu, odnosno da lažu da Ratko i Radovan nisu u pomenutom trouglu, nego da su tamo. To sto je bivši savjetnik za bezbjednost Radovana Karadžica, izvjesni gospodin Milinić, ambasador BiH u Moskvi, uopšte ne mijenja moje mišljenje po pitanju boravka dvojice kapitalaca haške liste, kao što ga nije promijenio ni svojevremeni boravak Dragana Kalinića i Mirka Šarovica Moskvi, kada su u nju doputovali sa onim velikim putničkim torbetinama.

U stvari, ta jedinstvena izjava trojice ministara nije ni[ta drugo do guranje prsta u oko međunarodnoj zajednici, koja ce nastavi li se sa ovakvim podvalama (lažima) ubrzati demontiranje Republike Srpske.

Elem, meni je potpuno jasno da prije svega Radovan (pošto Ratko ima vjerovatno drugačiji scenario završetka haske price) zna da Haški tribunal nije vječan i da zbog toga vodi tu igru skrivanja i izdržljivosti, ali u isto vrijeme mi je jasno i da ne zeli i sebično neće da zna da u tom slučaju ni Republika Srpska nije vječna. Pa šta košta da košta!

A ne da nas košta nego nas i boli, sve više i više! O tome da nije vrijeme za takve igre, pogotovu ne sa svojim narodom, da i ne govorim. Međutim i Radovan i Ratko i među haškim bjeguncima i optuženicima kao da hoće da budu najgori. Pri tome se sami svojski trude da pokažu da nemaju ni osjećaja, ni časti, ni morala.

Ti epiteti častan, moralan, odgovoran prema porodici i otadžbini u proteklih par mjeseci, koliko mi se čini, bili su rezervisani samo za one, ipak malobrojne, koji su se dobrovoljno predali ili najavili predaju. Iako mi, iskreno, nije jasno kako neko može biti častan i moralan ako se na sudu dokaže da je činio ili pomagao u zločinu ili ga nije spriječio.

No, o tome bi nam više objašnjenja mogao dati, ukoliko se probudio iz zimskog sna, na primjer Vojislav Koštunica ili još prije njegov dežurni ključar i haška stjuardesa, ministar pravde Zoran Stojković.

Međutim, ono sto je bar za sada sigurno i neosporno je svakako činjenica da je jedan Milan Gvero ispao pametniji i odgovorniji od na primjer Ratka Mladica, svog komandanta koga je toliko obožavao i divio mu se, a naravno i Radovana Karadžica, kome je toliko puta raportirao.

Kao pripadnik izvorne komunističke škole kojoj ni Staljin ne bi imao šta prigovoriti, general Gvero disciplinovano odlazi u Hag ne žaleci se što ga, kao Lazarevića, nije primio Koštunica, pa ni patrijarh Pavle.

Kad vec Tito nije živ, a Mira Marković nije tu, Gveri je sve ostalo bilo periferno. Da upravo sada ne ispaštamo te komunističke grijehe, možda bih i saosjećao sa njim. Ovako, nešto ne mogu. Ono što svakako nisam mogao pretpostaviti je i to da ce i Rasim Delić, ratni komandant Vojske BiH, ispasti pametniji od ove naše dvojice.

E, kad je to ucinio i Rasim, ja onda stvarno ne znam šta cekaju Radovan i Ratko. Još da je htio Rasim je kao i većina njegovih sunarodnika mogao zatezati i reći: “Pa zar Hag nije samo za Srbe”. Međutim nije. Ostao je ipak dostojanstven, a kao dokaz da Hag ne sudi samo Srbima, vec ratnim zločincima.

Znam da bi se Srbi brže uvjerili u to kada bi se tamo našao recimo i Ejup Ganic, ali važno je da naprave pomak u shvatanju Haškog suda. To što svoje bježanje Ratko i Radovan opravdavaju navodnom činjenicom da nisu krivi, mogu dokazati samo na sudskom procesu i nigdje više. Valjda će im to neko objasniti.

Inače, spreman sam da tvrdim da predaju ili hapšenje Radovana sa nestrpljenjem i najprije očekuju ostali haški bjegunci iz Republike Srpske. Izgleda da su ti, “sitniji” haški bjegunci, mišljenja da bi predajom ili hvatanjem “kapitalaca” Ratka i Radovana, Haški tribunal utolio svoju glad, sto bi značilo i da se ostalima sudi u BiH, što ovi “sitniji” ipak smatraju kao neku prednost.

Koliko problemi haških bjegunaca nose paradoksa u sebi, možda najbolje govori i primjer hrvatskog generala Ante Gotovine. Držeci se one stare narodne “više volim da komšiji crkne krava” dobar dio Srba je preko noći postao zabrinut za ovog odbjeglog hrvatskog generala, navijajući u velikoj mjeri da ga hrvatske vlasti ne uhapse.

Ne zato što mu opraštaju počinjene zlocine, već iz straha da bi Hrvatska, privođenjem pravdi Gotovine, preskočila i posljednju prepreku da u Evropsku uniju uđe prije Srbije i Bosne i Hercegovine. To, po njihovom mišljenju, ne bi bilo fer, jer su istu kasu, koju su sami zakuhali, svi zajedno probali.

Pero Simić, savetnik predsednika Republike Srpske:

Pcnen.com / Nezavisne Novine


КОМЕНТАРИ:


Poslednja generalova bitka

Gospodine Simiću, bez sumnje vaš članak je naručen i u potpunosti opravdava zahtev naručioca. Samo da li ste se dobro prodali je posebno pitanje. Soroš i drugi naručioci sa zapada nisu baš izdašni. Daj kolko daš je zaista veoma ponizno s vaše strane. Ne pitate se kako će vas čitaoci dočekati. To za vas nimalo nije važno. Važno je da ste laka roba i da ste spremni na sve, da čak nasred Terazija uzviknete ja sam jedini pametan čovek koji zna šta hoće, koji zna kako se Srbija brani. Vi ste svi slepi kod očiju. Lažne patriote. Za vas ne postoji ni jedan problem koji niste u mogućnosti da rešite. Zar zaista tako visoko mislite o sebi, da ste najpametniji covek. Prevarili ste se. Mislim da je redak čitalac koji prihvata vaš stav. Drznuli ste u najbolniju tačku srpskog bića. Optužujete najveće heroje u najnovijoj srpskoj istoriji. Mnogi narodi i nacije bi želeli da imaju takvog generala kao sto je Ratko Mladić, političara i svestranu ličnost kakav je Radovan Karadžić. Oni su poveli bitku za spas srpskog naroda. Zahvaljujući takvima kao što ste vi nastavili borbu u ilegali, prkoseći najvećoj svetskoj sili, da su pravi orlovi bosanskih planina na nedohvat vama i vašim mentorima. 


Ne pitate se da li je u redu postupak međunarodne zajednice da traga za srpskim herojima , braniocima naroda i otadžbine i da ih zbog toga optužuje za ratne zločine, privodi "pravdi" pred političkim sudom u Hagu. Da li ste se zapitali šta ste postigli vašim naručenim sramnim člankom? Osim prezira čitalaca, kojima ste dokazali da ste čovek bez obraza, morala ,dostojanstva. Dokazali ste se kao otpadnik društva, izdajnik svoga naroda. Mislite li na sud naroda koji će vam jednoga dana suditi za sva izdajstva koja ste počinili svom narodu. Ni jednog trenutka niste se osvrnuli na zločine prema srpskom narodu i prozvali prave zločince Klintona, Blera, Šredera Širaka, Olbrajtove, pa sve do onih iz redova Hrvata i Bošnjaka i srpske političke elite u službi zapadu. Da, imate pravo ,niko vas za to ne plaća. Za vas su dolari iznad svega. Jači su i od dostojanstva, morala i ljudske časti. 

Sava Vidanović,


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-05-07 20:22:06

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-03 20:55:19

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 03.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-04-26 21:02:40

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30 часова, снажно дејствовале против НАТО авијације, која је надлетала Боку...

2019-04-25 21:39:47

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-17 21:28:31

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 17.04.1999.

2019-04-16 19:57:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-15 20:53:55

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-14 20:55:00

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

2019-04-12 21:34:15

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 12.04.1999.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: