Београд поново у мраку - НАТО опет гађао електроенергетска постројења

Објављено: 01.06.2017.год.

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 01.06.1999.


Авијација НАТО-а у току ноћи са понедељка на уторак гађала је електроенергетска постројења

Београд поново у мраку


Авијација НАТО-а у току ноћи са понедељка на уторак гађала је поново електроенергетска постројења у Београду, након чега је главни град СР Југославије остао без струје, а на мети су се нашли и објекти у Панчеву, Младеновцу, Кикинди, Врању и Косову и Метохији.

БЕОГРАД - Трафо-станице на Бежанијској коси и у Лештанима, које су гађане и прошлог четвртка, нападнуте су са по три пројектила у понедељак у 21.25, због чега је било потпуно прекинуто снабдевање потрошача у Београду и већем делу Војводине.СМЕДЕРЕВО - Нешто после поноћи, осми пут од почетка агресије, са седам пројектила, авиони НАТО бомбардовали су складиште "Југопетрола" у Смедереву. У нападу на Смедерево, један човек лакше је повређен.

КИКИНДА - Авијација НАТО напала је у уторак, 15 минута после поноћи, са четири пројектила и подручје Кикинде. Према извештају београдских медија, два пројектила пала су у близини касарне у том војвођанском граду. Друга два пала су североисточно од Кикинде, а гађана је и пруга Кикинда Темишвар, код банатског Великог Села.

ВРАЊЕ - Предајник Радио телевизије Србије на врху Пљачковице код Врања гађан је са четири пројектила у понедељак између 19.46 и 19.50.

ПРИШТИНА - Са висе од 50 пројектила авијација НАТО нападала је у ноћи између понедељка и уторка циљеве на Косову и Метохији. У извештају Покрајинског центра за обавештавање наводи се да је најжешћи напад претрпела општина Призрен, на чију је територију испаљено 34 пројектила, од којих је 20 пало у рејону карауле Горожуп.У Приштини је у понедељак нешто пре поноћи одјекнуло пет снажних детонација, а како су јавили београдски медији, авиони НАТО испалили су два пројектила на периферију Приштине, у правцу Косова Поља, а три су експлодирала на подручју споменика на Газиместану и простору између православног гробља и складишта "Југопетрола" у главном граду Косова и Метохије.

Приштински Медиа центар саопштио је да је НАТО у неколико наврата бомбардовао реон села Горожуп и Пиране недалеко од југословенско-албанске границе, западно од Призрена, као и село Радеш, недалеко од Драгаша и додаје да је на ова села у интервалу од 17 часова до поноћи бачено преко 30 пројектила. Око три сата после поноћи, са два пројектила гађан је реон Дечана.

ПРИЗРЕН - Авијација НАТО почела је у уторак ујутро око 08.00 бомбардовање призренских села у погранчном делу рејона Хаса на југословенско-албанској граници.

НОВИ САД - У уторак два сата после поноћи у центру Новог Сада одјекнуло је неколико снажних детонација, али се још не зна шта је био циљ НАТО-а. Експлозије чуле из правца приградских насеља Ченеј и Пејићеви салаши.

ПАНЧЕВО - Осам јаких детонација чуло се у центру Панчева уторак између пет и 20 минута после поноћи. Мања материјална штета причињена је у улици Стевана Шупљикца и у насељу Кудељевски насип. У исто време авијација НАТО напала је и подручје села Омољица, јужно од Панчева.

Међу погинулим двогодишњи Марко Симић

НОВИ ПАЗАР - У нападу НАТО на Нови Пазар погинуо је двогодишњи Марко Симић, и још најмање девет становника тог града. Идентификовни су, поред двогодишнег дечака, његов отац Владан Симић, затим Звездан Јојић, Драган Симовић, Миодраг Никић, Ђорђе Пантовић, Голуб Ратковић и Драгомирка Бијорац. Авиони НАТО испалили су у понедељак 20 пројектила на Нови Пазар, а директно је погођена једна стамбена зграда.У Новом Пазару у уторак су саопштена имена 23 особе које су повређене у нападу НАТО на тај град.

То су Елвир Хабибовић, Џафер Џанковић, Меира Дупљак, Исмет Турковић, Данијела Кулунџић, Саша Кулунџић, Филип Пајовић, Мићо Јанковић, Тиовилка Луковић, Мирко Дрманић, Новко Пајовић, Блажо Живковић, Станка Нешовић, Хава Кадровић, Ковер Дуревић, Азра Карахметовић, Десанка Јеумовић, Иванка Балшић, Љубомир Сретеновић, Катарина Јовановић и Радомир Милановић. Двоје теже повређених, Алмир Хтемовић и Бојана Алексић, пребачено је у београдске болнице.

Министар иностраних послова СР Југославије Живадин Јовановић послао је писмо шефу немачке дипломатије Јошки Фишеру

СРЈ прихвата принципе Г8

БЕОГРАД - Министар иностраних послова СР Југославије Живадин Јовановић послао је писмо шефу немачке дипломатије Јошки Фишеру у којем истиче да СРЈ прихвата принципе групе седам најразвијенијих држава света и Русије (Г8) за решење косовске кризе.

"Савезни министар у писму подвлачи да СРЈ прихвата принципе групе Г8, укључујући присуство Уједињених нација, о чему треба да се донесе резолуција Савета безбедности".

"Да би се то постигло, неопходно је да престане НАТО-агресија", наводи се у писму.

Јовановић је, такође, истакао да су владе СРЈ и Србије "чврсто опредељене за трајно политичко решење на Косову и Метохији, засновано на принципима једнакости свих грађана и националних заједница, у оквиру широке аутономије и уз пуно поштовање територијалног интегритета Југославије".

У писму се указује на "хиљаде људских жртава и велику материјалну које СРЈ подноси, а посебно на последње безумне НАТО-нападе на цивилне циљеве у Варварину, када је погинуло 11, а рањен велики број лица, и у Сурдулици где је убијено више од 20 људи".

Јовановић такође износи да "СРЈ, као европска земља, очекује да министарски састанак Савета Европске уније осуди безумну агресију и затражи њено хитно заустављање, како би се ресење на Косову и Метохији постигло политичким средствима имајући у виду озбиљне дипломатске напоре који се улажу за политичко решење".

Решење косовског проблема на видику

ПРИШТИНА - Командант Треће армије Војске Југославије, генерал-пуковник Небојша Павковић рекао је у уторак у Приштини да је "на видику" решење косовског проблема и да се "улажу велики напори на политичко-дипломатском плану".

"Пре неки дан сам био код председника (Слободана Милошевића), врховног команданта. Велики се напори улажу сада на политичко-дипломатском плану. На видику је практично решење", рекао је он.

"Ми смо прихватили све принципе Групе 8, наравно измењене у само две тачке, које се односе на одлазак војске и полиције са Косова и присуство мировних међународних снага. Ту су води одлучујућа битка", рекао је Павковић.

Павковић је рекао да је Југославија жели да на Косову и Метохији задржи снаге које су у тој покрајини биле пре почетка агресије и додао да на Косово не могу доћи снаге НАТО земаља које су учествовале у агресији.

"Без обзира на невиђену агресију из ваздушног простора, ми смо успели да уништимо преостале шиптарске терористичке банде и практично створимо услове да се изврше све припреме за организацију одбране од копнене агресије", рекао је Павковић.

Према његовим речима, НАТО није успео да подржи сепаратистичку Ослободилачку војску Косова (ОВК) и да "изврши мобилизацију и подизање шиптарског становништва у масовну оружану побуну".

Кориштена и архива Гласа Јавности


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-03-25 22:52:56

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.03.1999.

2018-11-28 09:17:42

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца, а потврда тога јесте и његов однос према заједничкој држави. Тако...

2018-09-17 12:30:12

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по честој промјени кључних политичких ставова, односно синоним је за вођење камелеонске политике, наводи ИН4С. Доказ је изјава Ђукановића са почетка...

2018-04-30 08:48:36

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан (30.04.1999)

2018-04-23 00:07:44

Обраћање команданта Срета Малиновића, пилотима 98. јуришног пука пред борбено полетање Аеродром Лађевци, 24.03.1999. Синови моји драги, Тигрови 98. јуришног пука! Летесмо до данас хиљаде летова изнад наше...

2018-04-07 16:07:26

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на Васкрс 1999. године

2018-03-31 18:18:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан 1999.

2018-03-26 10:03:04

Годишњица НАТО агресије - на данашњи дан 1999. године

2018-03-25 15:31:23

На данашњи дан 25.03.1999. године

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: