НАТО, терористи „ОВК” и албанска војска заједнички нападају Југославију

Објављено: 29.05.2017.год.

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 29.05.1999.


Нове жртве напада

НАТО је у ноћи између петка и суботе бомбардовао подручја Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Ћуприје, Вршца, Косовске Митровице, Приштине, Косовске Витине и Краљева, а у 3.12 сати дошло је до готово потпуног прекида снабдевања електричном енергијом у Србији.

КРАЉЕВО - Милинко Лазовић, Ненад Ђурић, Драган Лабовић, Дејан и Ђорђе Макрагић, Дејан Васиљевић и Мирослав Милић, повређени су у суботу у нападу НАТО на околину Краљева.Авијација НАТО гађала је у 10.05, са више пројектила, подручје села Јарчуљак и Ратина, као и заселак Совљак код Краљева.

ПРИБОЈ - У суботу у 11,15 часова НАТО авијација је ракетирала још један репетитор Радиотелевизије Србије на коме се налазио и предајник Радио телевизије Прибој.

После бомбардовања пруге и железничког моста у Штрпцима и Бистрици, као и моста за друмски саобраћај, такође у Бистрици, Прибој је сада сасвим одсечен од осталог дела Србије и Црне Горе, не само саобраћајно, већ и медијски.

ВУЧИТРН - Авијација НАТО гађала је у суботу око 10.15 часова једном ракетом фабрику грађевинског материјала "Милоје Закић" у Вучитрну, а двадесет минута касније са два пројектила гађана је касарна "Цар Душан силни" у Призрену.

НИШ - У Нишу су се у суботу у 15.20 чуле две снажне детонације.

ЋУПРИЈА - Авијација НАТО алијансе бомбардовала је у суботу од 3,15 до 3,40 сати подручје и ужи центар Ћуприје. Дванаест пројектила пало је на ужи центар града, а снажне детонације чуле су се и у Јагодини и Параћину.

НОВИ САД - У суботу, десет минута после поноћи, НАТО је гађао подручје Новог Сада. На мети је, четврти пут, била већ готово потпуно разорена зграда ТВ Нови Сад у Сремској Каменици, на коју су пала најмање три разорна пројектила.
Истовремено са нападом на зграду ТВ, НАТО је са неколико пројектила гађао подручје Иришког венца на Фрушкој Гори. Напад на исти циљ поновљен је и око 2.15 сати.

КУРШУМЛИЈА - Авијација НАТО испалила је у петак, у 23.37 часова, четири пројектила на куршумлијско приградско насеље Марковићи.

ХЕРЦЕГ НОВИ - Информативна служба Ратне морнарице (РМ) Војске Југославије саопштила је у петак увече да је авијација НАТО опет дејствовала по положајима РМ у ширем рејону Херцег Новог и Тивта.

У саопштењу се наводи да је, у петак у времену од 15.25 до 16.17 часова, изведено пет напада, при чему је испаљено десет пројектила.

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Авијација НАТО у суботу око 02.00 часа се поново обрушила на Сремску Митровицу, где је одјекнуло шест снажних детонација у северозападном делу града.

ВРШАЦ - У суботу око 01.30 часова, Вршац су потресле четири снажне детонације. Детонације су се чуле из јужног дела града - према Белој Цркви.

ВАЉЕВО - Авијација НАТО у суботу је поново у 11.30 са једним пројектилом бомбардовала фабрику "Крушик" у Ваљеву.

УЖИЦЕ - Са најмање седам пројектила у суботу у 11.30 сати бомбардовано је село Висибаба код места Шеварице у ужичком крају.

КРАГУЈЕВАЦ - Авијација НАТО снага погодила је у суботу у 10.15 антенски стуб Радио-телевизије Крагујевац.

БЕОГРАД - Подручје београдског насеља Батајница бомбардовано је у суботу око два сата са осам пројектила. Изнад Батајнице погођен је један авион НАТО, док је изнад подручја Сурчина оборен један пројектил.НАТО, "ОВК" и Армија Албаније заједнички нападају


ПРИШТИНА - Командант Приштинског корпуса Војске Југославије генерал-мајор Владимир Лазаревић оптужио је у суботу НАТО да директно помаже "настојања наоружаних група албанских терориста да продру на југословенску територију" и оценио да је "тим покушајима почела нова фаза агресије на СР Југославију".


НАТО је током послеподнева "вршио снажне ударе у рејону карауле Морине" на југословенско-албанској граници, након чега је нешто источније од тог места "почео напад наоружаних терориста и припадника Албанске армије", рекао је Лазаревић у интервјуу новинару агенције Бета и америчком дневнику "Вашингтон Пост", како се наводи "на једном пропланку негде на Косову".


Према Лазаревићевим речима, НАТО је у петак у околини карауле Морине за око пола часа лансирао више од 30 пројектила, али је истакао да су "терористи разбијени уз велике губитке".


Командант Приштинског корпуса рекао је, такође, да је "пре два дана у раним јутарњим часовима, група од око 600 терориста из Албаније, уз артиљеријску подршку албанске армије покушала да пређе југословенску границу на Врбничком правцу, односно на путу Кукеш-Призрен, преко планине Паштрик".


- Те снаге не само да су зауствљене већ су им нанети и велики губици - рекао је генерал Лазаревић и додао да спорадичне борбе у том региону још увек трају.


Према његовим речима, "копнена операција против СРЈ почела је још 9. априла, када су снаге наоружаних албанских терориста, помогнуте формацијама албанске армије и под командом специјалних снага НАТО покушале већи упад на југословенску територију из Тропоје преко Јуничких планина у околини карауле Кошаре".


- Те снаге су разбијене и нанети су им огромни губици, о чему су писала чак и страна средства информисања, а међу погинулима били су и плаћеници из редова Легије странаца, муџахедини и припадници специјалних британских САС одреда - рекао је генерал Лазаревић - Антитерористичка операција на Косову завршена је још 9. маја, када су разбијене албанске терористичке групе, након чега је Врховна команда донела одлуку да се део јединица врати у матична касарне - рекао је Лазаревић.


Он је казао да су терористичке снаге сада стациониране на северу Албаније, а чине их Албанци мобилизовани широм Европе, као и насилно мобилисане избеглице.


- Бројка од 15-17.000 наоружаних терориста на Косову, којима барата Пентагон, прљави је пропагандни трик, намењен домаћој употреби, односно враћању самопоуздања терористима у нади да ће се вратити на Косово, или, можда снагама НАТО - казао је генерал Лазаревић.


На молбу да прокоментарише најаве НАТО да ће разоружати припаднике сепаратистичке ОВК, Лазревић је истакао да "о разоружању ОВК на Косову не треба трошити речи, јер их више и нема, индивидуалне наоружне терористе ће разоружати снаге безбедности".

Кориштена и архива Гласа јавности


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-03-25 22:52:56

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.03.1999.

2018-11-28 09:17:42

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца, а потврда тога јесте и његов однос према заједничкој држави. Тако...

2018-09-17 12:30:12

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по честој промјени кључних политичких ставова, односно синоним је за вођење камелеонске политике, наводи ИН4С. Доказ је изјава Ђукановића са почетка...

2018-04-30 08:48:36

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан (30.04.1999)

2018-04-23 00:07:44

Обраћање команданта Срета Малиновића, пилотима 98. јуришног пука пред борбено полетање Аеродром Лађевци, 24.03.1999. Синови моји драги, Тигрови 98. јуришног пука! Летесмо до данас хиљаде летова изнад наше...

2018-04-07 16:07:26

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на Васкрс 1999. године

2018-03-31 18:18:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан 1999.

2018-03-26 10:03:04

Годишњица НАТО агресије - на данашњи дан 1999. године

2018-03-25 15:31:23

На данашњи дан 25.03.1999. године

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: