НАТО наставља са бруталним убијањем цивила широм Југославије

Објављено: 28.05.2017.год.
Кориштена архива Гласа јавности

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 27. и 28.05.1999.


Троје мртвих у Алексинцу 

АЛЕКСИНАЦ - Најмање троје људи је погинуло, а више је рањено у петак ујутро у нападу НАТО злочинаца на Алексинац. НАТО је у петак 50 минута после поноћи гађао Алексинац са седам пројектила. Срушено је 10 кућа до темеља, а 30-ак оштећено.

УЖИЦЕ - Авијација НАТО бомбардовала је у петак око 13 сати на подручју Ужица аеродром Поникве и предајник Радио-телевизије Србије на брду Запучје. Аеродром Поникве гађан је са најмање два пројектила, а телекомуникациони релеј на Запучју потпуно је уништен са четири пројектила.

ВАЉЕВО - Авиони НАТО испалили су у петак од 13 до 13.15 сати најмање 12 пројектила на подручје Ваљева. Очевици тврде да је поново гађана фабрика "Крушик", која је у 11 досадашњих напада потпуно срушена.БЕОГРАД - У нападима НАТО-а у ноћи између четвртка и петка поново је оштећена електро-мрежа у Србији, а експлозија је било на подручју Београда, Ниша, Алексинца, Пирота, Владичиног Хана и неколико градова на Косову.

Авијација НАТО-а гађала је у петак ујутро ширу околину Београда, а у једном од налета оштећена је и Ибарска магистрала, јужно од Београда. На подручју Обреновца, према наводима Центра за обавештавање, два пројектила пала су у Бољевачку шуму и оштетила два стуба далековода. По два пројектила пала су на подручје Макиша, југозападног предграђа Београда и подавалског села Зуце, а најмање један у рејон Батајнице, потврђено је у Центру за обавештавање.

НИШ - У нападу на околину Ниша, који је трајао у петак од 0.30 до 1 сат после поноћи, оштећен је аутопут Београд-Ниш код мотела "Наис", 10-ак км северно од Ниша. Командант градског Штаба цивилне заштите Јован Златић рекао је Нишкој телевизији да је оштећена једна трака аутопута која је због тога затворена за саобраћај и додао да је авијација НАТО гађала и оштетила мост код места Поповац.

Авијација НАТО-а гађала је и индустријску зону у северозападном делу Ниша.

ПИРОТ - Авијација НАТО-а бомбардовала је у петак од 0.30 до 1.15 пиротско насеље "Танаско Рајић" у југоисточном делу града, викенд-насеље "Свети Јован" и Црни врх на Старој Планини.

ВЛАДИЧИН ХАН - Мост на Јужној Морави у Владичином Хану бомбардован је у петак један сат по поноћи, саопштио је Штаб цивилне заштите у том граду.ПРИШТИНА - У ноћи између четвртка и петка НАТО је гађао подручје више градова на Косову. Репетитор Радио-телевизије Србије и помоћна зграда код Коморана у општини Глоговац погођени су са два пројектила у четвртак у 21.10. Медији јављају да је 15 пројектила пало од 22 до 23 сата у рејону урошевачких села Биба и Старо Село. Око 23.20 са два пројектила гађано је и брдо Ветерник на излазу из Приштине ка Урошевцу, а напада је, према подацима Покрајинског центра за обавештавање, било и у околини Ђаковице, где није било повређених.

27.05.1999. - У ноћи између среде и четвртка, НАТО авијација ракетирала Београд, Ниш, Куршумлију, Ваљево, Краљево, Аранђеловац, Ужице, Бор и Зрењанин

Деца на мети НАТО


БЕОГРАД - Деца Дејана (5) и Стефан Павловић (8) и 29-годишња Биљана Момчиловић погинула су у среду у нападу НАТО авијације на Раљу код Сопота. У Ургентни центар су примљени тешко повређени Бранислава и Владимир Павловић, родитељи погинуле деце и Љубинка Ивановић.

Напад на ово место догодио се у среду око 23.15 сати. У то време гађана су подручја приградских насеља Макиш и Остружница, као и рејон Бубањ потока.

Авијација НАТО испалила је на Београд и шире подручја града 53 пројектила. Један пројектил НАТО авијације погодио је у четвртак око 02.00 часа зграду Југоимпорта СДПР на Новом Београду. Ракета није експлодирала, а припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије су блокирали прилазе згради која се налази у Булевару уметности, у непосредној близини амбасаде НР Кине коју је НАТО агресор ракетирао 7. маја.

Више снажних детонација чуло се у четвртак и из правца Батајнице. Сведоци наводе да је из тог подручја одјекнуло чак осамнаест изразито јаких експлозија.

УЖИЦЕ - Авијација НАТО у четвртак у 11.55 са четири пројектила гађала је телевизијски и поштански релеј на брду Забучје код Ужица.

ЋУПРИЈА - НАТО авијација је у четвртак од 09.25 до 09.40 часова испалила више од 10 пројектила на фарму пољопривредног добра "Добричево", око четири километра удаљену од Ћуприје.

НИШ - У четвртак, у један час и 45 минута авиони НАТО алијансе поново су се окомили на северозападну индустријску зону Ниша, и тада је десетак изузетно разорних детонација потресло читав град и околину.

Око 03.00 часа непријатељски авиони су поновили напад на исте делове Ниша.

КУРШУМЛИЈА - НАТО авиони су се, у до сада најжешћем нападу на Куршумлију, обрушили у четвртак на приградско насеље Марковићи.

Напад је трајао од један до четири часа после поноћи, и за то време је испаљено око 30 пројектила. Према првим информацијама жртава и повређених нема.КРАЉЕВО - Један пројектил НАТО пао је у четвртак у два сата и двадесет минута у село Вранеши, петнаестак километара удаљено од Краљева. Пројектил је експлодирао на ливади тако да није причино већу материјалну штету.

ЗРЕЊАНИН - У прелету авијације НАТО алијансе, у четвртак око два часа, један пројектил је пао близу железничке станице у Лукићеву, у близини Зрењанина. Пројектил није експлодирао, али је пруга оштећена због чега је прекинут железнички саобраћај од Зрењанина према Панчеву.

ВАЉЕВО - У селу Рабас, десетак километара удаљеном од Ваљева, надомак Бранковине, у среду у 23.18 сати, један пројектил НАТО авијације пао је на ливаду земљорадника Томе Симића.Десетак минута раније два пројектила на испаљена су и на планину Маљен и у ширем рејону Дивчибара, чије су се снажне детонације чуле и у тридесетак километара удаљеном Ваљеву.

ПРИШТИНА - Три лица су погинула а два су рањена у НАТО бомбардовању села Ђелекаре и Горња Будрига у општини Косовска Витина. Авијација НАТО са два пројектила бомбардовала је та села у среду око 22,45 часа. Материјална штета се утврђује.

У четвртак, петнаест минута по поноћи једним пројектилом ракетиран је реон села Битиње у општини Штрпце.

НАТО авијација је у четвртак око 9,50 часова поново бомбардовала околину Приштине.

Са два пројектила гађан је магацин ТП "Грмија" у мест Лебане. Погинулих и повређених нема, а материјална штета је велика.

Нешто после 09.30 часова, такође, са два пројектила гађана су села Верић и Тучеп у општини Исток.

БОР- Авиони НАТО су у четвртак око 09.30 сати по седми пут бомбардовали циљеве у Бору. Током полусатног напада чуло се десетак снажних детонација. Мета напада је било складиште "Југопетрола" на Златинском путу које је у претходним бомбардовањима у потпуности уништено.

Највећи број полетања у последња 24 часа

БРИСЕЛ - Авијација НАТО је у последња 24 часа извршила највећи број полетања, 741, од почетка ваздушних операција у Југославији, 24. марта, саопштила је у четвртак Алијанса.

Од 741 полетања, 308 авиона је извршило нападе, како се истиче у том саопштењу.

Тужилац Међународног суда за ратне злочине у бившој Југославији саопштила

Подигнута оптужница против Милошевића

На "списку" Трибунала и Милан Милутиновић, Никола Шаиновић, Драгољуб Ојданић и Влајко Стоиљковић


ХАГ - Тужилац Међународног суда за ратне злочине у бившој Југославији Луиз Арбур саопштила је у четвртак да је подигла оптужнице против председника СРЈ Слободана Милошевића, председника Србије Милана Милутиновића, потпредседника савезне владе Николе Шаиновића, Министра унутрашњих послова Србије Влајка Стојиљковића и начелника Генералштаба Војске Југославије генерала Драгољуба Ојданића.


"Постоји кредибилна основа за веровање да су оптужени кривично одговорни за депортацију 740.000 косовских Албанаца и убиства више од 340 идентификованих косовских Албанаца", изјавила је Арбур на конференцији за штампу коју је директно преносио ЦНН.


Арбур је додала да је за оптуженима расписана међународна потерница и "апеловала" да се "сами предају" Трибуналу.


Одлука Трибунала да подигне оптужницу против шефа државе и у завршници мировних преговора о Косову, оцењена је у првим диломатским реаговањима као политички потез, чији је циљ минирање мировног процеса.

НАТО брутално убија цивиле

ЊУЈОРК - Бивши амерички председник Џими Картер сматра да су ваздушни напади на СР Југославију контрапродуктивни, наглашавајући да у њему страдају цивили. У тексту који је у среду објавио "Њујорк Тајмс", Картер је оценио да је "одлука да се нападне цео народ контрапродуктивна".


- Наше уништавање цивила је сада постало бесмислено и веома брутално - додаје Картер наводећи као пример штете које су проузроковале касетне бомбе.


Картер је рекао да 25.000 полетања НАТО-а и 14.000 пројектила и бомби бачених на Србију не представљају јасне показатеље о успеху Алијансе у том конфликту.

Кориштена и архива Гласа јавности


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-03-25 22:52:56

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.03.1999.

2018-11-28 09:17:42

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца, а потврда тога јесте и његов однос према заједничкој држави. Тако...

2018-09-17 12:30:12

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по честој промјени кључних политичких ставова, односно синоним је за вођење камелеонске политике, наводи ИН4С. Доказ је изјава Ђукановића са почетка...

2018-04-30 08:48:36

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан (30.04.1999)

2018-04-23 00:07:44

Обраћање команданта Срета Малиновића, пилотима 98. јуришног пука пред борбено полетање Аеродром Лађевци, 24.03.1999. Синови моји драги, Тигрови 98. јуришног пука! Летесмо до данас хиљаде летова изнад наше...

2018-04-07 16:07:26

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на Васкрс 1999. године

2018-03-31 18:18:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан 1999.

2018-03-26 10:03:04

Годишњица НАТО агресије - на данашњи дан 1999. године

2018-03-25 15:31:23

На данашњи дан 25.03.1999. године

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: