САД: Наставићемо са бомбардовањем док ОВК не преузме иницијативу

Објављено: 13.05.2017.год.
фото: alamy.com

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПМАЕТИ - 13.05.1999.


У ноћи између среде и четвртка НАТО авијација деловала по Косову, Панчеву, Батајници и Новом Саду

Гађани аеродроми, железничке станице и телевизија

БЕОГРАД, ПАНЧЕВО - Авијација НАТО гађала је у четвртак , око 4,25 сати подручје Батајнице. У то време у Београду се чуло неколико експлозија са ширег подручја града. Радио Новости су јавиле да је на подручју Батајнице оборен један авион НАТО.

Две експлозије чуле су се у 4,10 и 4,27 сати на подручју Делиблатске пешчаре, источно од Панчева.

НОВИ САД - Авијација НАТО гађала је у четвртак између 4,15 и 4,30 сати зграду Телевизије Нови Сад. Прва четири пројектила испаљена су у 4,15 сати, а пет минута касније још два. У трећем налету у 4,35 сати часова чуле су се још две детонације.ПРИШТИНА - Авијација НАТО бомбардовала је у ноћи између среде и четвртка низ цивилних циљева на Косову и Метохији и Војводини.

У среду око 19.30 часова са неколико пројектила гађани су околина Србице и Дечана, као и аеродром Слатина. У један сат после поноћи са више пројектила гађано је подручје између Ђаковице и Дечана.

Касетним бомбама гађано је подручје између Урошевца и Приштине, а неколико бомби пало је и у близини Старог Трга и репетитора Кутловац.У четвртак око 02.00, са пет пројектила гађана је околина железничке станице у Призрену. На околним зградама је избио пожар, али још нема података о штети или евентуалним људским жртвама.

Циљеви на планини Голеш били су бомбардовани пет пута у току ноћи, а ваздушни напади трајали су од 01.35 до 02.57.

Авијација НАТО, наставила је са нападима и у току дана. У четвртак у 07,40 часова са два пројектила гађано је брдо Кутловац, код Старог трга. Једним пројектилом авијација је гађала у 10,02 часова реон села Црнољево у општини Штимље, а осам минута касније још један пројектил пао је у реону села Петровић.

Др Милорад Митковић, нишки специјалиста за ортопедију својим иновацијама успешно вида ране страдалих од НАТО бомби

Срећа у несрећи

Ако се може рећи да постоји срећа у несрећи, онда је др Милорад Митковић, специјалитa за ортопедију у овим ратним данима велика срећа за Ниш.

Када је НАТО 7. и 8. маја посејао смрт градом касетним бомбама, ранивши 70 људи, својим открићем др Митковић показао је да је у медицини могуће и оно што је за обичне људе просто немогуће.

Његов "спољни фиксатор", познат код нас и у свету као "фиксатор Митковић", не само да је ублажио муке рањенима, већ је то уређај који код прелома омогућава успешно лечење, очување функције екстремитета и, у случају потребе, обезбеђује продужетак спржене или поломљене кости и до 18 сантиметара, што искључује употребу ортопедског помагала.

Уређај фиксира кост, а завртњи улазе само у здрави део, тако да место прелома остаје без страних тела, па далеко брже и сигурније зараста. Код отвореног прелома, код којих спадају и стрелни преломи, настали дејством пројектила или касетних бомби, какве су бачене у Нишу, спољни фиксатор спашава екстремитете од инфекције и од ампутације, јер је могућа нега ране.

- Одједном смо се суочили са 20 изузетно тешко рањених грађана приликом ракетирања центра Ниша, са преломима и успели смо да их за шест часова све збринемо - каже др Митковић, директор Ортопедске клинике, који је у току 13 година рада изумео 20 разних прототипова, који се користе у ортопедији..

У свих десет операционих сала у Клиничком центру, био је на располагању спољни фиксатор, само зато што се производи у Нишу и може одмах да се добије. Свим ортопедима стављене су сале на располагање, јер, по правилу, у тим ситуацијама 70 одсто рањених је са повредама екстремитета, 20 са повредама грудног коша и стомака и 10 са повредама главе и осталог.

Касетна бомба је стравично оружје и ако се човек нађе у близини може зарадити стотинак рана на телу. У Нишу, крај Бановине (зграда Универзитета), било је тако рањених цивила. То су повреде главе, плућа, јетре, мозга, бубрега. Код повреда екстремитета много је већа могућност спашавања. Имамо пацијента и са 10 сантиметара недостатка костију, што ћемо надокнадити. Ту је медицина моћна.

Фиксатор и друге новине у ортопедији Митковићу су донели многа признања и назив "доктора без граница", коме је у јеку рата стигао позив за неограничен боравак у Јужној Кореји, која је заинтересована за његове проналаске, као и Аустралија, али он је одлучио да остане овде и да помаже својим суграђанима.

Шеф америчког генерал штаба Хенри Шелтон, упозорава

ВЈ може још дуго да одолева


ВАШИНГТОН - Шеф америчког генералштаба Хенри Шелтон изјавио је у четвртак да би Војска Југославије могла још "поприлично дуго" да одолева нападима НАТО и да је сукоб у Југославији можда још далеко од краја.

На конференцији за новинаре у среду у Вашингтону, он, међутим, није прецизирао о ком се временском периоду ради.

Амерички министар одбране Вилијам Коен је, говорећи на истој конференцији, је упозорио да ће НАТО, уколико председник СР Југославије Слободан Милошевић "не попусти", наставити да напада југословенске снаге на Косову све док их не деградира до тачке када ће сепаратистичка ОВК моћи да преузме иницијативу.

Савет безбедности поново није осудио напад на амбасаду

Кина не одустаје

ЊУЈОРК - Савет безбедности УН није у четвртак изгласао званичну реакцију о бомбардовању кинеске амбасаде у Београду, јер су чланице НАТО, други дан за редом, имале примедби на измењени предлог Пекинга.


Истовремено, кинески представници истакли су да ће та држава блокирати изгласавање хуманитарне резолуције о косовској кризи све док Савет безбедности не осуди бомбардовање амбасаде Кине.

САД наредиле својим фирмама да хитно обуставе контакте са СРЈ, на удару и Интернет

Амерички цензори не могу нам ништа

Домаћи провајдери још увек нису начисто шта ће бити сутра...

Председник и Влада САД наредили су у среду свим америчким фирмама које имају пословни контакт са југословенским партнерима да их одмах прекину. На "удару" наредбе нашли су се тако и тамошњи Интернет провајдери. Преведено, то би требало да значи да ће овдашњим фирмама бити онемогућено да се "каче" на америчке сателите што би знатно отежало приступ наших фирми Интернету. Отежало, али не и онемогућило.

- Интернет није америчко власништво, па да нам га тек тако узму. Они могу да, сликовито речено, ограде свој интернет простор, да онемогуће приступ својим сателитима, али то не значи и потпуно искључење са Интернета. Фирме које имају земаљске линкове попут "Телефоније" која иде преко Финске, или "Еунета" који иде земаљски преко Холандије и даље ће нормално радити. Преко њих ће корисници моћи и даље сасвим нормално да "сурфују" - након "катастрофичних" агенцијских вести спушта лопту Влада Чолић, из "Беосити шопа" наглашавајући да његова фирма и даље нормално ради.

- Наравно, могуће је да они нареде свим европским провајдерима да нас искључе, али то још нису урадили. Али, и у том случају има излаза...
Незванично, међу европским провајдерима, који иначе оштро протестују због одлуке америчке администрације, кружи прича да је Владу САД на ову непопуларну меру навео моћни ЦНН. Ревносни српски хакери, наводно су последњих недеља успевали да преокрену резултате ЦНН-ових ангажованих анкета на тему "Треба ли убити још неваљалих Срба..."

Како агенција "Бета" сазнаје у београдском интернет провајдеру Беонет, не зна се када ће и да ли ће та одлука ступити на снагу.
У Беонету кажу да се таква одлука противи свим правилима коришћења интернета, па су велике европске фирме које се баве интернет провајдингом протестовале код Американаца и тражиле да се та одлука укине.

Представници "Еунета", највећег југословенског провајдера кажу да за сада нема никаквих промена у сателитском саобраћају.
- Имамо алтернативне земаљске линкове који су усмерени ка Европи тако да ће у случају прекида сурфери нормално користити услуге - спокојна је Љиљана Берат, директор продаје у ЕУНЕТ-у.

Према њеним речима у Европи, али и у Америци постоје озбиљна противљења америчкој "наредби" јер је Инернет пре свега замишљен као светска отворена мрежа.

Хоће ли амерички цензори истрајати у свом науму остаје, дакле, тек да се види. Данас се, међутим, много јасније види право лице америчке назови демократије. Ако не можеш да их победиш - ти их искључи!

Кориштена и архива Гласа јавности

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2018-11-28 09:17:42

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца, а потврда тога јесте и његов однос према заједничкој држави. Тако...

2018-09-17 12:30:12

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по честој промјени кључних политичких ставова, односно синоним је за вођење камелеонске политике, наводи ИН4С. Доказ је изјава Ђукановића са почетка...

2018-04-30 08:48:36

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан (30.04.1999)

2018-04-23 00:07:44

Обраћање команданта Срета Малиновића, пилотима 98. јуришног пука пред борбено полетање Аеродром Лађевци, 24.03.1999. Синови моји драги, Тигрови 98. јуришног пука! Летесмо до данас хиљаде летова изнад наше...

2018-04-07 16:07:26

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на Васкрс 1999. године

2018-03-31 18:18:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан 1999.

2018-03-26 10:03:04

Годишњица НАТО агресије - на данашњи дан 1999. године

2018-03-25 15:31:23

На данашњи дан 25.03.1999. године

2017-11-20 18:02:05

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ

2017-11-20 11:06:49

  Мики Ракић Младићева породица није имала појма где се Ратко скрива. - Мики Ракић ме је једном позвао на разговор. Гледао ме је у очи и рекао да...

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва

Москва