Жестоки напади непријатељске НАТО авијације на градове широм СРЈ

Објављено: 30.04.2017.год.
фото: Reuters / Yannis Behrakis
СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 30.04.1999.


Троје погинулих и 40 повређених

БЕОГРАД - У најжешћем нападу НАТО на Београд од почетка агресије, у петак рано ујутро, погођена је зграда Генералштаба Војске Југославије, зграда федералне полиције, а пројектили НАТО погодили су и Врачар, густо насељени крај у ширем центру града.Погинуо је један припадник резервног састава полиције, два цивила, а 40 људи је повређено. Погинуо је резервни полицајац Ненад Николић, који је обезбеђивао зграду Савезног министарства за унутрашње послове.

Зграда Генералштаба Војске Југославије гађана је у два наврата. Први напад догодио се око 2.30, а други петнаестак минута касније.Делови камене фасаде разбацани су по целом крају. Каменице су летеле и до болнице Свети Сава, која се налази на стотинак метара од зграде ГШ ВЈ.

Од силине детонација оштећене су оближње зграде Владе Србије и Савезног министарства иностраних послова. Попуцала су и прозорска окна на стамбеним зградама у околним улицама.

НАТО је испалио и пројектиле на густо насељени крај у старом делу Београда, на Врачару. У Марулићевој улици разорене су две приватне куће, а две особе су повређене. На улици је видљив кратер, а кафана "Златни ован" је потпуно уиништена.

У нападима авијације НАТО погођени су и предајници Радиотелевизије Србије и РТВ Студио Б.

Жестоки напади непријатељске авијације на градове широм СРЈ

Руше мостове и репетиторе

НАТО авијација дејствовала је у току ноћи између четвртка и петка на подручју Београда, Новог Сада, Вршца, Пожаревца, Ваљева, Приштине, Смедерева, Лепосавића, Ужица, Рашке, Новог Пазара, Ћуприје, Ивањице, Краљева и Инђије

НАТО авијација је у ноћи између четвртка и петка испалила више од 20 пројектила на циљеве у околини Приштине. Пет минута по поноћи авијација западне алијансе са пет пројектила гађала је аеродром Слатина, југозападно од Приштине. Напад је поновољен, после пола сата, када је гађано и насеље Белаћевац, југозападно од Приштине.

У петак је на мети агресора поново била околина аеродрома Слатина и подручје Голеша у општини Липљан, југозападно од Приштине. Мост на магистралном путу Ниш-Прокупље-Приштина, код села Подине је оштећен у прексиноћњем нападу. Гађана је и индустријска зона Смедерева.

Торањ на Авали

Шире подручје Вршца, било је мета агресорске авијације. Са три пројектила гађани су телевизијски репетитори на Вршачком брегу. Авијација НАТО у петак ујутро око 01.35 часова поново је, шести пут бомбардовала ваљевски "Крушик" са три пројектила. Гађано је и село Крчмар, подно Маљена у петак, у 13.15.

На мети НАТО био је и Пожаревац. Један пројектил пао је у петак ујутро на место Везирово брдо, око три километра од центра Ћуприје.

У петак рано ујутро, два сата иза поноћи, на подручје аеродрома Поникве, северозападно од Ужица, пало је око 20 пројектила. Регион Ужица поново је у петак од 13.00 часова изложен снажним нападима злочиначке авијације. Више пројектила испаљено је на подручје Златибора.

НАТО је у петак ујутро бомбардовао и подручје општине Лепосавић.У 8.10 часова са једним пројектилом погођен је железнички мост на реци Ибар у селу Јериња, а потом поново у пола десет авиони алијансе са три пројектила гађали су железнички мост. И подручје Пећи бомбардовано је. Пројектили су испаљени на села Бело Поље, Сврке и Љутоглава.У петак ујутро, око 9 часова НАТО авијација је срушила и други железнички мост у месту Рудница крај Рашке, погодивши га са три пројектила.Бобмардован је и Панчићев врх на Копаонику.

НАТО авиони, у петак су испалили три пројектила на сателитску станицу у Приликама код Ивањице. Са три пројектила гађано је и село Пријановићи код Пожеге. У више наврата испаљено је десетак пројектила на шире подручје Гњилана и Витине. Око 15 часова шест пројектила испаљено је на мост код села Пасјана.

Авијација НАТО-а у петак је у 12,30 сати испалила два пројектила у подручју места Брвеник и Биљановац, између Краљева и Рашке. Само пола сата касније, после детонације у правцу тунела у селу Витановац, видео се густ дим.У петак погођен и тешко оштећен друмски мост на Увцу код Нове Вароши

Прекинута магистрала Београд-БарНОВА ВАРОШ - Друмски мост преко реке Увац, на магистрали Ужице-Нова Варош, односно Београд-Бар, на десет километара северно од Нове Вароши, погођен је у петак око 12,45 сати са више пројектила и тешко оштећен. Саобраћај преко моста практично је обустављен, чиме је прекинута главна друмска веза између Србије и Црне Горе. Преко моста трасом широком мање од два метра, с тешком муком и уз велике ризике, уз могућност да пропадну у воде Увца, пролазе само мањи путнички аутомобили. Са једне и друге стране моста јуче су стизали и заустављали се на десетине камиона који не могу преко моста.

З. Шапоњић

Од детонације страдао аутобус на линији Краљево-Годачици

Тешко рањен возач и путници


КРАЉЕВО - Три путника локалног аутобуса на линији Краљево-Годачица и возач аутобуса Братислав Радоњић (1950), тешко су повређени у тренутку када се ово возило нашло надомак експлозије пројектила НАТО авијације. Према речима Миодрага Ђуровића, директора Медицинског центра, његове колеге се боре за живот повређено возача и путника.

Кориштена архива Гласа јавности


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2018-04-30 08:48:36

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан (30.04.1999)

2018-04-23 00:07:44

Обраћање команданта Срета Малиновића, пилотима 98. јуришног пука пред борбено полетање Аеродром Лађевци, 24.03.1999. Синови моји драги, Тигрови 98. јуришног пука! Летесмо до данас хиљаде летова изнад наше...

2018-04-07 16:07:26

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на Васкрс 1999. године

2018-03-31 18:18:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан 1999.

2018-03-26 10:03:04

Годишњица НАТО агресије - на данашњи дан 1999. године

2018-03-25 15:31:23

На данашњи дан 25.03.1999. године

2017-11-20 18:02:05

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ

2017-11-20 11:06:49

  Мики Ракић Младићева породица није имала појма где се Ратко скрива. - Мики Ракић ме је једном позвао на разговор. Гледао ме је у очи и рекао да...

2017-11-02 07:01:21

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ

2017-06-06 11:02:01

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 06.06.1999.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: