Непријатељска НАТО авијација гађала Београд, Нови Сад, Приштину, Ужице, Краљево, Сомбор и Бачку Паланку

Објављено: 26.04.2017.год.
фото: © YUGOSLAVIA OUT/ RT.com
СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 26.04.1999.


У ноћи између понедељка и уторка НАТО гађао Београд, Нови Сад, Приштину, Ужице, Краљево, Сомбор и Бачку Паланку

Бомбардовани цивилни објекти

БЕОГРАД - Новобеоградски пословни центар "Ушће" био је у уторак, у 01,06 часова мета авиона НАТО. Кровна конструкција ове зграде, на којој су стајале већ оштећене антене локалних радио и телевизијских станица, погођена је са два пројектила. Од снажне детонације попуцали су прозори на околним стамбеним зградама, а оштећен је и Музеј савремене уметности.


УЖИЦЕ - Шири регион Ужица се у уторак поново нашао на мети агресора. Нешто иза поноћи, чуле су се три снажне детонације у пределу Чиготе на Златибору.


БАЧКА ПАЛАНКА - Агресорска НАТО авијација гађала је једним пројектилом, у уторак, око 1,15 часова, мост "25.мај" који Бачку Паланку повезује са Илоком. Мост није директно погођен и нема знатнијих оштећења.

КРАЉЕВО - Непријатељска НАТО авијација у уторак, десетак минута после поноћи, гађала је шире подручје села Лађевац одакле се чуло десетак јаких детонација.

СОМБОР - У ширем подручју Сомбора, у понедељак, петнаест минута пре поноћи, одјекнула је серија детонација. Детонације су се чуле из правца северног и источног прилаза Сомбору.

Сукоби полиције и демонстраната у Грчкој због НАТО агреисје


Погинуло више од 400 цивила


БЕОГРАД - Министарка здравља Србије Лепосава Милићевић изјавила је у уторак да је од почетка агресије НАТО погинуло више од 400, а рањено преко 4.000 грађана.

Према њеним речима, здравствени радници су "сведоци до сада незабележеног страдања цивила и непојмљивих ситуација на терену".

"Страдали цивили су у таквом стању да је идентификација отежана и често немогућа, као што је то био случај са пострадалима у возу у Грделичкој клисури", рекла је републичка министарка здравља.

НОВИ САД - Авијација западне алијансе је у понедељак око 23,40 часова надлетала Нови Сад, због чега је ПВО ВЈ жестоко дејствовала. Око 23,45 часова, чула се јака детонација из правца Фрушке горе.ПРИШТИНА- На околину Приштине НАТО авијација је у уторак од 01,30 до 04,24 часа, у више налета, испалила око 50 пројектила.


Агресори су гађали аеродром Слатина, подручје општине Липљан и област Голеша у тој општини, села Помазатин и Белаћевац у општини Обилић и Ајвалију, у којима је већином насељено албанско становништво.

ПЕЋ - На мети агресора је било и шире подручје општине Липљан. Агресори су у уторак у 04,45 часа испалили више пројектила и на подручје Дечана и Пећи.

Злочиначка авијација је у уторак 08,15 часова са три касетне бомбе гађала и околину пољопривредне школе, на периферији Приштине.

Лучанима прети глад

Више од 12.000 људи без икаквих примања, 5.000 лица расељено. За "длаку" избегнута еколошка катастрофа

ЛУЧАНИ - Већ двадесет и неки дан Лучани су варош сабласних призора. На зградама израслим по ободу круга Хемијске индустрије "Милан Благојевић" још од првог бомбардовања нема ни једног целог прозора. Излози у главној лучанској улици, на продавницама, киосцима, кафанама, самопослугама, "застакљени" су најлонима... На прозорима станова, навучене су дебеле ролетне, на улицама мало људи, празне су кафане, празне продавнице које су током дана иначе отворене.

- Више од 5.000 људи из Лучана и околних села, из Крстаца, Лисица, побегли су од бомбардовања и склонили се у удаљенија села. Права је срећа што су људи на време схватили наша упозорења и иселили се из кућа око фабрике па су избегнуте жртве - каже Радован Илић, председник СО Лучани.

 Драган и Загорка Домановић из села Лисице испред срушене куће
За последњих двадесет и неколико дана, фабрика "Милан Благојевић" бомбардована је у шест наврата. Најстрашнија разарања остала су после бомбардовања у ноћи између 24. и 25. априла. На погоне фабрике тада је пало 12 разорних пројектила, сравњена је са земљом и разорена читава једна долина изнад града, остали су призори као из Хирошиме, после атомског бомбардовања.

- Уништењем фабрике више од 3.000 људи остало је без посла, а 12.000 чланова њихових породица без икаквих извора примања. Хиљаде расељених лица сада су по селима, у кућама без основних услова за живот, троше се резерве хране, и ако се ускоро нешто не предузме, Лучанима прети хуманитарна катастрофа широких размера. Лучанима, општини са 26.000 становника, читавом крају прети глад - своди председник Илић суморне прилике у којима се нашла лучанска општина.

У Лучанима се већ данима једноставно не зна да ли граду прети већа опасност од разарања или од опасних киселина ускладиштених у кругу фабрике. У последњем нападу, у ноћи између суботе и недеље, само великом присебношћу радника ХИ избегнуте су трагичне последице по читаву околину.

Јутро после бомбардовања, изнад фабрике, још се видео жућкасти дим од опасних испарења, трава и лишће дрвећа у кругу фабрике били су покривени материјом светло жуте боје. У кругу фабрике, испарења су пецкала очи, терала на кашаљ и мучнину.- Молимо се Богу да све ово стане, а већ сада морамо размишљати како овом народу да обезбедимо хлеба, како да осигурама кров над главом. Људи више немају пара ни стакла да купе, а не да поправљају куће. Без помоћи шире заједнице Лучани више немају будућности - закључује председник Илић.


Текст и фото Зоран Шапоњић


Солана: Весли Кларк, пише нацрт плана који садржи "све могућности

Хавијер Солана је међутим изјавио да Весли Кларк, пише нацрт плана који садржи "све могућности, тако да ће ембарго гарантовати не само државе чланице НАТО и пријатељске земље, већ ће се забрана односити на све".

У Пентагону кажу да, без обзира што нема одређене резолуције СБ УН, "закон оружаног сукоба" оправдава такав ембарго. Амерички и други представници НАТО додају да ембарго неће значити спечавање уласка свих бродова у југословенске луке. НАТО ће, заправо, створити неку врсту поморских полицијских снага које ће проверавати товарне листе и претраживати поједине бродове да утврди шта превозе. Бродови који буду ухваћени да шверцују нафту биће враћени или усмерени у друге луке, али званичници НАТО кажу да правне последице пресретања још нису разрађене. Савезнички ратни бродови, размештени испред југословенских лука, могу да отворе ватру на сваки брод који одбије да се повинује инспекцији.

Кориштена архива Гласа Јавности
 

 


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2018-04-30 08:48:36

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан (30.04.1999)

2018-04-23 00:07:44

Обраћање команданта Срета Малиновића, пилотима 98. јуришног пука пред борбено полетање Аеродром Лађевци, 24.03.1999. Синови моји драги, Тигрови 98. јуришног пука! Летесмо до данас хиљаде летова изнад наше...

2018-04-07 16:07:26

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на Васкрс 1999. године

2018-03-31 18:18:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - на данашњи дан 1999.

2018-03-26 10:03:04

Годишњица НАТО агресије - на данашњи дан 1999. године

2018-03-25 15:31:23

На данашњи дан 25.03.1999. године

2017-11-20 18:02:05

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ

2017-11-20 11:06:49

  Мики Ракић Младићева породица није имала појма где се Ратко скрива. - Мики Ракић ме је једном позвао на разговор. Гледао ме је у очи и рекао да...

2017-11-02 07:01:21

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ

2017-06-06 11:02:01

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 06.06.1999.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: