„Негативна пракса позивања грађана због прикупљања обавјештења без прецизирања разлога позивања“

Објављено: 11.05.2020.год.
Митрополит Амфилохије и протођакон Владимир Јарамаз у ЦБ Подгорица, фото: © Митрополија црногорско-приморска

“Одређеном броју грађана није уручен позив, нити су им, и поред инсистирања, поступајући службеници усмено саопштили разлог позивања, чиме је ускраћено законско право да знају разлог позивања”


Службеници полиције, током примјене полицијских овлашћења према грађанима и свештенству Митрополије црногорско - приморске, поступили су неадекватно, оцијењено је из Савјета за грађанску контролу рада полиције.

Предсједник Савјета Александар Саша Зековић и адвокат Зоран Челебић приступили су у подгорички Центар безбједности (ЦБ) по сазнању да је један број грађана, међу којима су адвокати, црквени великодостојници и свештеници, позван и доведен у службене просторије полиције ради прикупљања обавјештења, преноси РТЦГ.Из Савјета су казали да су разговарали са начелником Одјељења безбједности полиције у ЦБ Подгорица Дарком Кнежевићем који је информисао о околностима догађаја у цркви у насељу Златица и Саборном храму Христовог васкрсења.

Како су навели, размотрили су примјену полицијских овлашћења према грађанима М.М. и Н.Б, адвокату из Подгорице.


“Разматрајући примјену полицијских овлашћења, Савјет је оцијенио да су полицијски службеници, усљед низа објективних и субјективних околности, поступили неадекватно”, каже се у саопштењу.

Како се наводи, препознате околности првенствено се односе на диспозицију правних норми садржаних у одговарајућим наредбама Министарства здравља, које у овом случају до краја прецизно не одређују чињенично ситуације које морају да постоје да би дошло до примјене правне норме, односно до примјене полицијских овлашћења.


Из Савјета за грађанску контролу рада полиције рекли су да су, након дужег периода, опет препознали негативну праксу позивања грађана због прикупљања обавјештења без прецизирања разлога позивања.

Како су навели, у позивима који су достављени грађанима полицијски службеник није назначио које кривично дјело истражује, као и разлог позивања.

“Одређеном броју грађана није уручен позив, нити су им, и поред инсистирања, поступајући службеници усмено саопштили разлог позивања, чиме је ускраћено законско право да знају разлог позивања”, казали су из Савјета.


Како су додали, адвокату Н.Б. је тек при напуштању просторија ЦБ понуђено да му уруче позив, што је он одбио.

“Основано се може претпоставити да је комуникација између полицијских службеника, у смислу међусобног извјештавања и издавања налога, такође допринијела поменутој оцјени Савјета, као и специфичности поступања и понашања полицијских службеника и грађана у околностима епидемије”, наводи се у саопштењу.

Из Савјета су позвали старјешине ЦБ Подгорица да осигурају да полицијски службеници у свакој ситуацији користе личну заштитну опрему и досљедно примјењују члан 259. став 1. Закона о кривичном поступку како би се предуприједило свако даље и теже кршење права.

“Дилеме које региструје свакодневно поступање службеника полиције и живот грађана треба отклонити и дати јаснија усмјерења захтијеваног и препорученог понашања”, закључили су из Савјета.

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

„Оно што се дешава и начин на који се Црна Гора жели покорити београдском и московском режиму је перфидна игра скривена испод скута СПЦ“

2020-07-07 08:35:20

"Оно што се дешава и начин на који се Црна Гора жели покорити београдском и московском режиму је перфидна игра скривена испод скута СПЦ", рекао је министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић током расправе у Скупштини.

„Митрополија црногорско-приморска министру одбране режима: Саопштење за јавност“

2020-07-06 21:40:42

Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Митрополит Амфилохије: Мржњом и подјелама бране власт и лично богатство

2020-07-06 10:24:39

“То што група људи из врха власти ради цркви, светињама и вјерном народу, заиста је нови фашизам, нема никакве сумње”

Саопштење Митрополије црногорско-приморске: Позив Цркве на братску љубав и узајамност

2020-07-03 16:16:12

У овом бурном времену кад се боримо за елементарну правду и кад бранимо Цркву од насртаја антиуставног безакоња, пастирска нам брига налаже да упозоримо и на...

Подгорица: Поруке СПЦ-а тужна и опасна демонстрација фанатизма, клерикализма и политичког примитивизма најниже врсте

2020-07-03 16:12:16

Саопштење Министарства спољних послова Црне Горе

335 просветара из Бијелог Поља и Мојковца: Не дамо светиње

2020-07-03 07:54:28

Просветни радници из Бијелог Поља и Мојковца придружили су се праведној борби за одбрану светиња:  Андрић Јеленка, професор српског језика и књижевности, ОШ Ристо Ратковић Аничић Наташа, професор...

Милачић позвао све опозиционе политичке партије на јединствени наступ на изборима

2020-06-30 13:20:48

Председник опозиционе странке Права Црна Гора, Марко Милачић, позвао је данас све опозиционе политичке партије у тој држави на јединствени наступ на наредним изборима, јер то,...

Медојевић: Ђукановић од глобалних сатаниста добио је задатак да елиминише православно хришћанство из Црне Горе

2020-06-29 10:15:23

Ђукановић је нападом на Цркву оголио коначне намере. Од глобалних сатаниста добио је задатак да елиминише православно хришћанство из Црне Горе, да формира партијску “Цркву”, поунијати...

“Ни турски окупатори, ни Млечани, ни Аустроугари, па ни ови фашисти у току Другог свјетског рата ово нијесу радили”

2020-06-29 09:57:41

  Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије рекао је у манастиру Подластва грбаљска да они који су на власти мисле да је обнова светиња нешто што је...

„Црна Гора је наша највећа светиња“

2020-06-29 09:38:48

Синоћ је у складу са одлуком Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, а у вези са новим правним нормама из наредбе Министарства здравља, улицама Подгорице изостала...

RT vesti iz regiona

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: