Пореска управа Црне Горе покренула финансијску контролу Митрополије црногорско-приморске

Објављено: 25.02.2020.год.
Директор Пореске управе Црне Горе Миомир Мугошa, фото: gov.me

"Митрополија црногорско-приморска издвојена је као заједница са најнижим степеном поштовања пореских прописа"


Пореска управа Црне Горе саопштила је да је "инспекцијски надзор отворен код вјерских заједница", те да ће бити "утврђене све чињенице битне за провјеру регуларности обрачуна, пријављивања и плаћања пореских обавеза".

"Директор Пореске управе Миомир М. Мугоша у обраћању јавности није прекршио Закон о пореској администрацији, када је поменуо да Митрополија црногорско-приморска (МЦП) представља највећу вјерску заједницу у Црној Гори по низу критеријума који, између осталог, укључују и чињеницу да у односу на остале вјерске заједнице МЦП у комерцијалним банкама има највећи број отворених жиро-рачуна", саопштили су Дану из Пореске управе.

“Треба поменути и да члан 16 прописује да се институт пореске тајне не односи на податке које порески орган објављује квартално о листи пореских дужника, а да степен пореске дисциплине предметног обвезника исту класификује међу највеће пореске дужнике”, наводе из Пореске управе.


Из ПУ су саопштили да је "инспекцијски надзор отворен код вјерских заједница, те ће у истом бити утврђене све чињенице битне за провјеру регуларности обрачуна, пријављивања и плаћања пореских обавеза".

"Митрополија црногорско-приморска издвојена је као заједница са најнижим степеном поштовања пореских прописа, имајући у виду да иста једина од свих послује у сивој зони због чињенице да не пријављује своје пореске обавезе, те се не може доводити у исту раван са заједницама које су своје обавезе пријавиле држави. Мешихат Исламске заједнице је, за разлику од МЦП, уредно пријавио све вјерске службенике, а ова вјерска заједница вршила је значајан дио уплата за вјерске службенике на њихове индивидуалне рачуне, због чега је неопходно најприје извршити раскњижавање ових уплата, како би се утврдило стварно стање пореских обавеза, након чега ће се приступити даљој наплати пореских обавеза механизмима измирења дуга од стране предметног субјекта”, пише у одговору ПУ.


“На састанцима одржаним са свим вјерским заједницима које имају неизмирене обавезе пренијета је иста порука као и Митрополији, а то је да се обавезе према држави морају поштовати, те да до 2. марта исте треба да представе начин на који ће измирити доспјеле пореске обавезе. Пет вјерских заједница, и то: Црногорска православна црква Цетиње, Епархија будмљанско-никшићка Беране, Метох манастира Острог Јован до Никшић, Српска православна црквена општина Никшић и Српска православна црквена општина Пљевља аплицирало је за измирење дуга кроз репрограм у складу са Законом о репрограму пореског потраживања и исте редовно сервисирају доспјеле обавезе”, наводе из ПУ.

“Треба нагласити и да је инспекцијски надзор отворен код вјерских заједница, те ће у истом бити утврђене све чињенице битне за провјеру регуларности обрачуна, пријављивања и плаћања пореских обавеза, укључујући и податке о стању обавеза истих”, пише у одговору из Пореске управе.

Подсетимо, раније је Пореска управа Црне Горе запретила одузимањем имовине Српској православној цркви.


Митрополија црногорско-приморска је потом саопштила да Пореска управа дезинформише јавност, те да је „вишемилионски дуг” измишљен ради хајке против Цркве.

 


 

 


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Подгорица: Хвала Вучићу на понуди да нам донира три наша респиратора која смо ми наручили

2020-03-28 07:17:17

"Ми у Црној Гори разумијемо зашто Влада Србије није дозволила да наручени респиратори дођу у Црну Гору"

Митрополит Амфилохије служио парастос жртвама НАТО агресије

2020-03-25 06:42:06

"На данашњи дан почело страшно ново нацифашистичко насиље над нашом земљом и народом. Оно што није урадио Хитлер и Мусолини, они су наставили и настављају и дан данас"

Отац Немања Кривокапић: Ево прилике да покажемо ко смо и шта смо

2020-03-23 13:38:31

Протојереј Немања Кривокапић позвао је данас да својим понашањем у вријеме великог искушења за цијели свијет, захваћен пандемијом коронавируса, покажемо ко смо и што смо, потврдивши...

Митрополит Амфилохије и Епископ Јоаникије: Ко се чува и Бог га чува

2020-03-22 06:45:31

У молитвеним данима Васкршњег поста и припреме за прослављање празника Христовог Васкрсења 2020. г. Господње, када нас је, по Божијем допуштењу, задесила невоља епидемије вируса COVID...

„Наша ће борба да потраје, јер се ово зло припремало дуго, али и ми смо се спремали вјековима“

2020-03-20 15:05:14

"Борба за очување светиња се наставља, иако су литије у овој новонасталој ситацији обустављене не значи да је обустављена воља и снага народа да истраје до краја, до Христове побједе"

Митрополија црногорско-приморска уступа своје објекте Влади Црне Горе за стационаре

2020-03-20 14:56:15

Црква стоји на располагању држави са свим својим капацитетима, спремна је да уступи своје зграде и установе, ако је потребно правити стационаре, поручио је ректор Цетињске...

Подгорица: Одгођена отплата кредита и пореза

2020-03-19 18:47:08

Влада Црне Горе је одлучила да на три мјесеца буде одгођена отплата кредита за грађане и привреду, без затезне камате. Одгођена је и уплата пореза и...

Митрополија: Због опасности од корона вируса Влада одлаже преговоре експертских тимова о Закону о слободи вјероисповијести

2020-03-17 10:54:28

Саопштење за јавност Митрополије Црногорско-приморске

Митрополија црногорско-приморска због пријетеће епидемије привремено обуставља литије

2020-03-13 19:57:34

Саопштење за јавност Митрополијe црногорско-приморскe

Литија у Пљевљима застала да се чује молитва са џамије

2020-03-13 18:24:24

Након што одслушали молитву, окупљенима се обратио ректор Цетињске богословије Гојко Перовић који је казао да се управо чуо „глас рођеног брата”

RT vesti iz regiona

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: