Бећковић: Пресуда Мандићу и Кнежевићу биће пресуда Црној Гори

Објављено: 08.05.2019.год.
Одбор за одбрану Андрије Мандића и Милана Кнежевића и осталих оптужених, фото: ИН4С


Академик Матија Бећковић казао је данас да ће, каква год да буде, сјутрашња пресуда у монтираном процесу за тзв. „државни удар“ бити пресуда Црној Гори.


О обесправљености и прогону Срба у Црној Гори уочи изрицања пресуде за наводни државни удар на данашњој конференцији у Београду испред Одбора за одбрану Андрије Мандића, Милана Кнежевића и других оптужених говорили су Бећковић, Чедомир Антић, др Александар Раковић и Игор Вуковић.
 
„Патријарх српски је недавно казао да је положај Срба у Црној Гори исти као што је био у НДХ, а предсједник Матице српске је казао да је у Црној Гори на дјелу истрага предака“, подсјетио је на почетку свог обраћања Бећковић.

Он је појаснио да то значи истрага прошлости истине, памћења и слободе.

„Сјутра ће бити изречена пресуда оптуженима за „државни удар“, а ми смо убијеђени да су ти људи невини, а сигурни да ће бити осуђени“, казао је Бећковић и додао:
 
„За ту пресуду изабран је славни датум 9. мај – дан побједе над фашизмом, а треба да знамо да тада у Србији није био побијеђен фашизам, него је тако написано, а рат је трајао дуже 7 дана, а та недеља је била искоришћена да се побију ратни заробљеници и политички противници“.

Он је навео то исто ради Црна Гора – прије него постане ЕУ користи прилику да се обрачуна са српским народом.

„Таквих суђења је било и раније“, казао је Бећковић, додајући да је један од оптужених генерал српске Жандамерије, а да није чуо да је неко у Србији ријеч рекао тим поводом, што је вјероватно феномен незабиљежен у свијету. 

„Када је био референдум за независну Црну Гору, ми нисмо имали право гласа. Ми који смо живјели у заједничкој држави и који смо били највише заинтересовани. Могли су људи са Мадагаскара, а ми са ове стране Бродарева нијесмо могли“, казао је Бећковић.

Према његовим ријечима, Црна Гора не суди ником другом, нити би се усудила да суди било коме осим Србима.

„Каква год буде та пресуда, то ће бити пресуда Црној Гори“, казао је Бећковић.

Раковић: Обрачун са Србима у Црној Гори

Сјутра у 9 сати почиње завршна епизода серије, коју можемо да окарактеришемо као Љовисну, или као неку другу тзв. шпанску серију, коју смо имали прилике да гледамо 90-тих година. То нам је приредио режим црногорских сепаратиста у свом обрачуну са српским народом у Црној Гори и српским народом у цјелини, казао је историчар Александар Раковић.

Он је додао да је режим црногорских сепаратиста конвертитски по својој природи, они има потребу да потпуно истргну из свог ума српство, да покажу да су преумили онако како је то некада радио Анте Старчевић и Секула Дрљевић.

„Као што је Анте Старчевић „отац домовине“, тако је и Мило Ђукановић у децембру 2018. изјавио да треба градити црногорски домовински идентитет. То никад нико прије њега није изјавио“, нагласио је Раковић и додао:

„С тога је ово врхунац обрачуна, не само са Андријом Мандићем, Миланом Кнежевићем, Михаилом Чађеновићем и осталим Србима који су у црногорским затворима, и којим ће сјутра бити изречена пресуда, већ је то обрачун са српским народом, и са српством у Црној Гори“.

Он је истакао да Црна Гора Мила Ђукановића овим ставља једну од последњих тачки, а последња ће бити кад крену у обрачун са СПЦ, а то је да докажу да они нијесу оно, што су одувијек били са Срби.

„Пресуда сјутра ће бити једна од мјера да се поништи српство Црне Горе“, оцијенио је Раковић и додао да ће се тиме уперити прст у српски народ који ће бити дежурни кривац.

Он је казао да је поражавајуће што сепаратистички режим има подршку западних сила и то показује да је извјесно тачно оно што је казао амерички генерал да су сви Срби пријетња.

„Шта год да се сјутра догоди, Андрија Мандић и Милан Кнежевић и остали су наши хероји, и наши мученици којима ћемо и сјутра и убудуће давати сваку подршку и никада их нећемо оставити на цједилу“, поручио је Раковић.

Вуковић: Кршење загарантованих права српског народа

Иван Вуковић испред Напредног клуба је указао на три битне карактеристике од стицања независности.

„Прва је то да се крше сва загарантована права српског народа“, истакао је он, напоменувши да је мање од 7 одсто запослених Срба у државној администрацији, из лектира и школа су избачени српски писци, има више кинеских слова у Подгорици, него оних написаних ћирилицом, не враћа се имовина породици Карађорђевић, а отима се имовина СПЦ.

Друга карактеристика је, навео је он, учешће Београда и ту постоје два периода, један који је био активан до 2012. године, нпр Вук Јеремић је 2010. године био на Светосавској академији у Бијелом Пољу, то је данас незамисливо.

И трећа каракеристика, како је казао, су недемократски процеси, који су од 2006. године сви тако проведени од спорног референдума. Преко пописа, избора, и на крају уласка у НАТО пакт који је спроведен без референдума и без двотрећинске већине.

Антић: Наставак правне хаварије

Чедомир Антић је  објаснио како је дошло до овог процеса и како црногоски режим воли да се хвали да је шампион евроинтеграција, те да су они људе који су туристички дошли у Црну Гору спојили са вођама српског народа и посланицима у Скуштини, а све на ријеч пресуђеног убице Саше Синђелића.

Он је оцијенио да је овај процес трајао кратко, и да пошто су те сједнице доступне јавности, да се видјело да тај процес није ни био ни фер ни коректан.

Додао је да постоје индиције да су притворени грађани Србије били мучени, и такође свима је њима нуђено да ако признају умјешаност Русије и Србије да ће бити пуштени, што је срамотно.

Антић је посебно истакао случај Бранке Милић, која је још увијек у Амбасади, и која је стално шиканирана.

Он је указао на то да се српским вођама у Црној Гори ставља на терет да су требали да буду на челу групе која је требала ни мање ни више да погуби Мила Ђукановића и подсјетио да нису пронађене ни униформе, ни оружје, напоменувши да је крунски свједок Саша Синђелић неколико пута промјенио исказ.

„Оно што ће се сјутра десити биће наставак правне хаварије“, оцијенио је Антић.

Он је казао да ће се овим обезглавити опозиција у Црној Гори, и српски народ, а, како је истакао, без Срба у Црној Гори нема ни опозиције.

„Апелуејемо на српску, црногорску и међународну јавност, да се у Црној Гори не понови оно што се десило са епископом Јованом од Охрида, који је више од пет година био у затвору. ЕУ се није обазирала на то, презрели су права једног човјека, и наравно у Македонији после свега што се догодило има само 3,6 посто Срба“, казао је АНТИЋ.

Посебан апел српској јавности која много дугује културној компоненти народа који је поријеклом из Црне Горе и старе Херцеговине, и, како је казао, ми не можемо да имамо демократску Србију, ако је Црна Гора у овој мјери недемократска.

Он је подсјетио да је тројица учесника данашње трибине забрањен улазак у Црну Гору, и нагласио да му је жао што нема више солидарности, посебно када је власт у Србији у питању.

IN4S

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Милачић: Црна Гора више зависна него у периоду турских окупација

2019-05-21 19:20:57

Након сједница иницијативних одбора Праве Црне Горе у Пљевљима, Беранама, Никшићу и Будви, синоћ је одржана сједница Праве у Подгорици, којом је предсједавао предсједник партије, Марко...

СПЦ: У Црној Гори се специјално и намерно дискриминишу епархија Црногорско-приморска и Будимљанско-никшићка

2019-05-21 15:37:36

Нацрт закона о статусу верских заједница, који промовише Влада Црне Горе, уплиће се у црквена питања и може довести до губитка цркава Српске православне цркве. Влада Црне...

Ђукановић: Нећемо дозволити никоме да се бахати по Црној Гори  кријући се иза мантије и крста

2019-05-21 11:16:33

Доношењем закона о слободи вероисповијести стварају се претпоставке да се озбиљније посветимо решавању црквеног питања, рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић. Ђукановић је у интервјуу Дневним...

„Зло и добро нам је са Србијом, њена судбина је и наша“

2019-05-20 19:19:10

Савез Срба из Црне Горе, са сједиштем у Београду, није политичка организација, већ желимо да будемо покретачка снага Срба у Црној Гори и расејању, како би јуначки српски народ и чојствено српство повратили онај свој сјај и значај који су имали кроз историју, казао је Чуровић

Пуповац: Треба да буде прекинуто 30 година неспоразума у односима Европе и Срба

2019-05-20 11:57:02

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и носилац страначке листе на изборима за Европски парламент Милорад Пуповац поручио је да се та странка залаже за „једнаке...

Медојевић: Извор свих екстремизама у свијету је глобални банкарски фашизам

2019-05-20 11:32:44

"Они су противници демократије, мира и слободе. Зло.", каже Медојевић

Дамјановић: Скупштина пљунула у лице свима који су обољели због НАТО бомбардовања

2019-05-18 10:27:16

Одлука Скупштине Црне Горе да не дозволи чак ни расправу о формирању Анкетног одбора који би испитао последице НАТО бомбардовања на здравље људи срамна је и...

Влада Црне Горе ће све верске објекте грађене до 1918. уписати као државну својину

2019-05-17 20:05:55

Влада Црне Горе утврдила је Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који суштински представља фронтални напад на Српску православну цркву,...

Парламент Црне Горе одбио да разматра последице НАТО агресије

2019-05-16 19:23:14

Црногорски парламент није у дневни ред уврстио предлог Посебног клуба посланика о образовању одбора за испитивање последица НАТО бомбардовања 1999. године на здравље грађана Црне Горе. Председник...

Представници БиХ, Србије и Црне Горе потписали Протокол о одређивању тромеђне граничне тачке

2019-05-16 04:58:35

Представници БиХ, Србије и Црне Горе потписали су у Сарајеву Протокол о одређивању тромеђне граничне тачке између три државе, што је оцењено као залог за тренутне...

RT vesti iz regiona

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: