Званична Подгорица обележава „Божићну побуну“ на годишњицу Мојковачке битке

Објављено: 06.01.2019.год.
фото: gov.me

Мојковачка битка је вођена 6. и 7. јануара 1916. године у околини Мојковца и њом је командовао сердар Јанко Вукотић. То је уједно била и последња војна операција Војске Краљевине Црне Горе, која 1918. године улази у састав Краљевине СХС, касније Југославије.

С друге стране власт у Подгорици обележава 
„Божићну побуну“, а саопштење Владе и Министарства одбране Црне Горе преносимо у целини:

Министарство одбране:

“Без сјећања и пијетета према славним прецима и њиховом дјелу не би било ни данашње Црне Горе. Нестали би и црногорска држава и све црногорско”, казао је премијер Душко Марковић на Свечаној академији одржаној данас у Зетском дому на Цетињу поводом 100 година од Божићног устанка.
   
“Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле, данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2016. године”, истакао је премијер. Он је поручио да је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угрожених права на црногорско име и посебност. 

“Данас желим да видим мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због оних који се боре за свој идентитет, присвајајући наш вјековни”, закључио је премијер Марковић.

Министар одбране, мр Предраг Бошковић је казао да Министарство одбране и Влада Црне Горе, не заборављају божићне хероје, на чијим ће примјерима младост учити како се вјерност отаџбини изговара. 

„На бесмртним идејама њихових душа, гријаће се нова покољења“, казао је Бошковић. Он је истакао да је Божићни устанак догађај о којем се дуго није знало готово ништа, али да „истина увијек нађе путеве којима ће се показати свјетлости, упркос дубини заборава.“ „Њихов барјак части и сјећања преношен је од синова до потомака, да се опет врати предачкој завјетној мисли - да војник брани грб на капи, да брани идеју над којом је - у част и у живот заклетву положио“, истакао је министар Бошковић на Свечаној академији.

Данашња свечаност на Цетињу, у организацији Министарства одбране, имала је два дијела – на Споменику херојима Божићног устанка 2019. на Бајицама и у Зетском дому, гдје је одржана Свечана академија. Академији су присуствовали предсједник Скупштине Црне Горе, Иван Брајовић, бивши предсједник Филип Вујановић, чланови Владе, и други представници државног, политичког, културног и научног живота Црне Горе. Предсједник Мило Ђукановић је, у немогућности да присуствује свечаности, послао честитку Влади и Министарству одбране због препознавања значаја овог великог јубилеја. 

На споменик на Бајицама претходно су вијенац положили премијер Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић и градоначелник Цетиња, мр Александар Кашћелан. 
    
Бројним присутним грађанима, са новосаграђеног гумна код споменика обратили су се начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић и градоначелник Кашћелан. 
    
Генерал Дакић је, говорећи о Божићном устанку, истакао да ондашња ријешеност и истрајност црногорских официра да остану вјерни положеној заклетви, њихова етичка и традиционална снага представљају снажно надахнуће и данас, након сто година. “Спремни на највећу жртву, уздигли су морални кодекс изнад властитих живота и живота својих најмилијих”, казао је начелник ГШ ВЦГ. 
    
Кашћелан је казао да је међу члановима комитског покрета било и јунака и првака ондашње Црне Горе, а да се данас присјећамо оних који су посијали сјеме отпора затирању црногорске државности. 


    фото: gov.me

У Зетском дому изведен је драмски приказ са тематиком из Божићног устанка, који је специјално за ову прилику режирао редитељ Жељко Сошић. Финални дио Свечане академије била је примопредаја сабље коју је министар Бошковић предао командиру Почасне гарде, капетану Милији Чабаркапи. Ријеч је о реплици која је урађена по оригиналу официрске сабље из 1910. године, а која ће убудуће бити коришћена приликом свих свечаних церемонија које захтијевају и подразумијевају учешће Свечане гарде Војске Црне Горе. 
    
На гумну поред Споменика божичним херојима глумац Слободан Маруновић говорио је одломак из дневничких записа Крста Зрнова Поповића, вође Божићног устанка. 
     
Божићни устанак црногорског народа подигнут је под вођством командира Крста Зрнова Поповића, 6. јануара 1919. по новом, или 24. децембра 1918. године, по старом календару. Имао је за циљ поништење одлука тзв. Подгоричке скупштине, од 26. новембра 1918. године о нелегалном и нелегитимном присаједињењу Црне Горе Србији, те да се Црна Гора ослободи фактичке војне окупације српске војске, да се одбрани и афирмише црногорска државна независност и да Црна Гора као пуноправан и равноправан државно-правни субјект ступи у југословенску конфедерацију. "

Влада

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас поводом стоте годишњице Божићног устанка да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио дубоки раскол и сукоб, да је данас потребно да разумијемо тадашње заблуде једних и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност те да су жртве устаника и тешке патње црногорских фамилија у годинама терора добиле смирај у обнови државне независности 2006. године.

„На данашњи дан прије сто година покренут је Божићни устанак. Кренула је побуна против затирања црногорског имена и црногорске државе. Кренула је одбрана достојанства и права на самобитност црногорског народа. Те свијетле идеале, који су уграђени у темељ националног и државотворног бића Црне Горе, устаници су бранили под геслом 'ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ'“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Свечаној академији у Зетском дому на Цетињу.

Премијер је позвао историчаре да истражују период од прије једног вијека оцијенивши да је истина потребна данашњој Црној Гори како бисмо превазишли подјеле.


фото: gov.me

„Нека историчари сумирају факта о трагичној судбини наше државе на крају Првог свјетског рата. Нека истражују чињенице о нелегитимној Подгоричкој скупштини и о Божићном устанку, као непосредном одговору на њене кобне одлуке. Нека сагледају непристрасно узроке и посљедице догађаја који су довели до тога да Црногорци окрену оружје једни на друге. Та истина потребна је савременој Црној Гори, данас можда више него икада раније. Не зато да бисмо славећи трагику једног историјског догађаја продубљивали подјеле међу нама, већ управо да на темељима историјске истине једном за свагда покопамо те подјеле“ – рекао је Премијер.
  
Предсједник Марковић је рекао да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио тако дубок раскол и сукоб.
               
„Ја вјерујем да нам је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност. Не да бисмо изједначавали њихову историјску улогу у трагичној црногорској повјесници, јер су они сами себе смјестили тамо гдје су их одвеле њихове заблуде и њихови идеали, већ да ослободимо мрака тих подјела данашњу, савремену Црну Гору. Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле – данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2006. године“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је поручио да су савременој Црној Гори потребни сјећање и пијетет према славним прецима и њиховом дјелу, да без тог темеља и путоказа не би ни било данашње Црне Горе већ би нестало њено име.

„Увјерен сам, међутим, да се црногорско име данас не може чувати само сјећањем на славну и трагичну прошлост. За његову одбрану, за његово постојано мјесто на мапи савременог свијета, потребно је много више од – дозволите да кажем – „бусања у јуначка прса”. Да бисмо опстали на прави начин, данас се црногорско национално име и идентитет морају суочавати са искушењима које намеће цивилизовани свијет. А да бисмо у томе успјели, сви морамо имати довољно мудрости, довољно визије и довољно разумијевања за оне друге, да не заостанемо у том савременом изазову“ – поручио је премијер Душко Марковић.


фото: gov.me

Предсједник Владе је рекао да је смо када смо наш државни пут, након обнове независности, усмјерили у правцу европских и евроатлантских интеграција имали на уму управо такву Црну Гору: способну да буде и у демократском, и у економском смислу равноправни дио заједнице најразвијенијих држава и народа.

„Данас више нема дилеме хоћемо ли у томе успјети – неке од тих циљева већ смо остварили, а неки су надохват руке. Никада у својој историји наша земља није имала такву позицију и такво мјесто у међународној заједници. Такође, никада Црна Гора није имала најдинамичнију економију на Балкану, са највишим животним стандардом у региону, са стопама економског раста међу највишим у Европи посљедњих година. И није нико донио однекуд те резултате Црној Гори. Сами смо их остварили. Наша предана администрација, и наши вриједни грађани. Зато бих волио да видим више поштовања, и од нас самих, данашњој Црној Гори и њеној перспективи. А мање неповјерења у наше способности и наше институције. Мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због периферних негатора свега црногорског, или пак оних који се боре за свој идентитет присвајајући наш вјековни“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић закључио је обраћање на Свечаној академији поводом стоте годишњице Божићног устанка увјерењем да је независна, самосвјесна и храбра Црна Гора најсигурнија одбрана и имена црногорског и нашег државног идентитета.

„На тај начин, најбоље ћемо чувати и сјећање на славне претке и њихову жртву, из свих црногорских битака и устанака, војеваних и подизаних – за слободу. Данас, на стогодишњицу Божићног устанка, чија је искра бљеснула овдје на пријестоном Цетињу, желим да поручим да нас херојство устаника обавезује да наставимо да изграђујемо Црну Гору по мјери савремене цивилизације и демократских вриједности које је красе. Данас у томе видим смисао поруке Божићног устанка: ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ. Нека је вјечна слава и хвала божићним устаницима!“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић."

---крај саопштења---

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Подгорица забранила одавање поште погинулим у НАТО агресији

2019-03-24 15:27:02

Делегацији Нове српске демократије, родитељима погинулих, војним ветеранима, борцима са Кошара, није дозвољено да положе вијенац на споменик жртвама који се налази унутар касарне у Маслинама, која је сада окићена заставом злочиначког НАТО савеза, истакао је он

Мандић: Ђукановић гласао да се уђе у рат, па отишао „на ноге“ убицама нашег народа

2019-03-24 14:17:14

Сјећања на прољеће 1999. године. Понос и туга. Прилика да се, попут наших предака, боримо за правду и слободу своје отаџбине, и чињеница да против себе...

Китаровићева: Хрвати су најстарији конститутивни народ у БиХ

2019-03-24 08:45:00

Хрвати су најстарији конститутивни народ у БиХ и један су од стубова модерне хрватске државе, поручила је данас хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић.   „Ви у БиХ нисте гости,...

Широм Црне Горе обиљежавање 20 година НАТО агресије

2019-03-23 06:38:46

Кр­ва­ви епи­лог НА­ТО бом­бар­до­ва­ња Ср­би­је и Цр­не Го­ре био је око 3000 уга­ше­них жи­во­та

Подгорица: Дијалог завршити признавањем Косова од стране Србије

2019-03-22 21:20:26

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић рекао је у Приштини да "окончање дијалога између Београда и Приштине, колико год тај пут био дуг, мора да...

Амфилохије: НАТО наставља са наци-фашистичком окупацијом

2019-03-22 17:23:20

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас да Балкан није никада био прилепак Европе, већ њен родитељ, ове модерне и западне Европе. „То треба тако да и остане“,...

Три кандидата за председника Северне Македоније

2019-03-22 13:37:31

Државна изборна комисија Северне Македоније потврдила је кандидатуре Стеве Пендаровског, Гордане Сиљановске Давкове и Бљерима Реке за кандидате за председника земље. „Након прегледа листи за председника Републике...

Нова српска демократија: Покољења дјела суде, никакви монтирани процеси навођени од појединих великих сила не могу поништити херојску борбу српског народа

2019-03-20 20:20:11

"Из те борбе, из крви својих најбољих синова, родила се Република Српска. Тиме је др Радован Караџић испунио свој циљ и дуг према српском народу, и ту чињеницу не могу поништити нити умањити намјештаљке антисрпског Хашког суда"

Говорник из Црне Горе у УН: Једини сам који долази из земље која је саму себе бомбардовала

2019-03-20 17:24:40

Потпредсједник хуманитарне организације „28. јун“ Мило Дубак одржао је говор у Уједињеним Нацијама у Женеви гдје је оштро осудио противзаконито НАТО бомбардовање Југославије, истичући да се...

Милачић: Оно што је започело бомбама настављено је НАТО политиком мимо воље већине народа

2019-03-20 17:06:55

Бомбардовање, чија је прва бомба пре двадесет година пала на територију Црне Горе, у мојој земљи и даље траје. Оно што је започело бомбама настављено је...

RT vesti iz regiona

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: