Мандић: Србима у Црној Гори дати статус конститутивног народа и српски језик поставити као службени

Објављено: 19.08.2017.год.
фото: IN4S


У Црној Гори се прогони Српска православна црква, лидери српских политичких организација, српски језик, ћирилица, а из уџбеника за основну школу истјерују се великани српске и свјетске књижевности, а убацују неки маргиналци који служе властима, казао је за „Танјуг“ предсједник Нове српске демократије и члан Предсједништва Демократског фронта Андрија Мандић.

Он је нагласио да је једино рјешење за бољи положај Срба успостављање специјалних веза са Србијом и Републиком Српском, чиме би био направљен први корак ка заштити српског националног и културног бића у Црној Гори.

„Ми смо велики народ на овим просторима и имамо право, не угрожавајући било кога, да дефинишемо наше националне интересе, обједињујемо се и доносимо одлуке око оних тема за које процијенимо да су важне за наш народ,“ рекао је Мандић и додао:

„Успостављање националне равноправности могуће и кроз измјену Устава Црне Горе, тако што би се Србима дао статус конститутивног народа, а српски језик постао службени.“

Он је напоменуо да „Срби не траже ништа што немају други народи у Црној Гори“ и нагласио да ће Срби поштовати државу у оној мјери у којој она поштује њих и њихова права.

„Нашим аргументима супротставља се теза да је Црна Гора Уставом већ дефинисана као грађанска држава. Међутим, каква је то грађанска држава у којој у државној управи ради око пет одсто Срба, а на попису их је трећина, док је Црногораца у државној управи 82 одсто, а на попису испод 45 одсто?“ упитао је Мандић.

Он наглашава да су Срби у претходном периоду показали изузетну жилавост у Црној Гори, те каже да је убијеђен да ће се они одупријети новим притисцима.

„Ми ћемо бити упорни, јер једноставно желимо да и наш народ има она права која имају Црногорци, Бошњаци, Албанци… ,“ каже Мандић и додаје да долази време да Срби постану равноправан чинилац у Црној Гори.

Мандић подсјећа да су Срби стварали Црну Гору, да су сви њени владари били припадници српског народа, да су сва најзначајнија дјела у Црној Гори написана на српском језику и да се и у Земљопису Краљевине Црне Горе из 1911. истиче да у Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби“.

„На другој страни власт, која води антисрпску и антицрногорску политику, жели да се просто одрекнемо себе, заборавимо на претке и све оно што чини традиционалну Црну Гору, и као полазну историјску тачку прихватимо 21. мај 2006. године када је крађом на референдум разбијена заједничка држава,“ напомиње предсједник НДС и поручује:

„Ми, наравно, нећемо пристати на тај сценарио.“, казао је Мандић.

Алексић: Црну Гору треба учинити земљом равноправних грађана и народа

„Срби у Црној Гори желе да се њихов положај уставно-правно регулише,“ казао је у изјави „Танјугу“ посланик НСД Будимир Алексић.


„Једноставном изменом Устава, Црну Гору треба учинити земљом равноправних грађана и народа. Србе треба позиционирати као конститутивни народ, заједно са Црногорцима што је иначе пракса у државама са сличном националном структуром. Овде постоје два народа која имају заједно 70 одсто, Срба је трећина, Црногораца нешто више од 40 одсто. Други народи се самоидентификују као мањинске националне заједнице,“ напомиње Алексић.


Он се слаже с Мандићем да не постоји народ у Европи чија се права тако брутално и неометано газе као што је то случај са српским народом у Црној Гори, и напомиње да постоје докази у последњем истраживању државних агенција, где је евидентно да је Срба у институцијама система мање од пет одсто.


„Познато је да Срби не могу бити судије, тужиоци, директори јавних установа, полицајци, конзули, амбасадори… Нема их на руководећим положајима. Срби су неравноправни у Црној Гори, упркос томе што се у преамбули Устава констатује да је Црна Гора држава равноправних грађана, Срба, Муслимана, Албанаца, Црногораца,“ каже Алексић и истиче:


„Парадокс је да је српски језик, којим говори већина грађана, по Уставу Црне Горе сврстан у категорију другог реда заједно са албанским језиком који говори мање од пет одсто грађана.


Српски језик треба позиционирати као службени и изједначити га са тзв. црногорским, који је службени, иако тим језиком говори мање грађана Црне Горе него српским. То је програм Нове српске демократије и Демократског фронта.“


Посланик НСД-а наводи да национална заједница која чини значајан број грађана у једној држави има право да има специјалне везе са државом свог народа, као што то имају Хрвати у БиХ.


„Уколико постоји политичка воља ово је могуће остварити без обзира што Устав Црне Горе спада у тзв. тврде уставе и што је за његову промјену потребна сложена операција.


Уколико власт у Црној Гори стекне свијест да треба да уважи реалност, која се најбоље исказује у највишем правном акту сваке земље – Уставу, онда би се могло урадити ово што ми тражимо,“ истиче Алексић.


Божовић: Статус Срба на нивоу школске дефиниције апартхејда

Предсједник Управног одбора Матице српске у Црној Гори Владимир Божовић каже да се стање о правима Срба није побољшало у последњих 20 година, већ напротив, дошло је, до радикализације проблема који су везани за њихов статус.


„По статистичким параметрима, он је на нивоу школске дефиниције апартхејда. Чак и владине статистике говоре о несразмјерном учешћу Срба у државним органима, где је четири или пет пута мање Срба у односу на њихово процентуално учешће у укупном становништву,“ каже Божовић.


Према Владином извјештају из 2015. године, у државној управи је запослено 7,3 одсто Срба, али Божовић каже да сумња у тачност званичне статистике.


„Ми немамо људе српске националности на значајнијим позицијама у државном систему. Немамо их у влади, у дипломатско-конзуларној мрежи, немамо чак ни директоре основних школа,“ истиче Божовић.


Као једног од креатора такве политике Божовић помиње бившег премијера Мила Ђукановића који је, тврди, једном приликом рекао да то није ствар дискриминације, већ да Срби немају компетентне људе за такве функције.


Говорећи о сталним напдима српску цркву и њену имовину у Црној Гори Божовић напомиње да је у постреферендумском периоду у Црној Гори створена неформална коалиција „антисрпски друштвени консензус“ од различитих политичких и параполитичких субјеката који су функционисали тако да смање проценат Срба и сузе њихов идентитетски простор.


„Мислим да је та политика још увек врло жива и актуелна. Чак иде и на штету појединих представника националних мањина – Бошњака, Албанаца који су чиниоци те коалиције. Они трпе због тог антисрпског консензуса, јер не могу јасно и снажно да истакну своје интересе док се не заврши проблем са Србима,“ каже Божовић.

Српска кућа у улози заштите српске духовности, идентитета и традиционалне Црне Горе

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић изјавио је да ће Српска кућа у Подгорици бити отворена у септембру.


„Српска кућа је један од најважнијих српских пројеката у Црној Гори од обнављања вишепартијског система. Под њеним кровом ће своје место наћи најважније културне адресе нашег народа, и сигурни смо да ће она бити на корист не само српском народу него читавој Црној Гори,“ саопштио је посланик ДФ-а и додао:


„У јавности је покушано да се од овога пројекта направи неки баук само зато што у његовом формирању учествују културни и политички представници српског народа и Република Србија, што показује својеврсну ‘антисрпску хистерију’ власти и квазикултурних кругова око њега.


Таквима нарочито смета чињеница да ће Српска кућа играти значајну улогу у заштити српске духовности, националног идентитета и традиционалне Црне Горе. Сваки Србин треба да буде поносан на чињеницу да постоји мјесто у коме ће се стварати и из којега ће се емитовати квалитетни културни, умјетнички и други садржаји везани за наш национални идентитет,“ истиче Мандић.


Влада Србије издвојила је из буџетске резерве око 3,4 милиона евра за градњу Српске куће, која се налази на атрактивној локацији у Подгорици, поред моста Миленијум, код Његошевог парка.

IN4S


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Македонски парламент подржао промену имена земље у „Република Северна Македонија“

2018-10-20 08:02:09

Укупно 80 посланика македонског парламента подржало је уставне промене, после којих ће Македонија променити име у Република Северна Македонија, док ће Грчка за узврат одблокирати евроатлантске...

Ђукановић: Црна Гора не смије да слиједи ни руски имеријализам, ни великосрпски национализам, ни агресивно светосавље

2018-10-19 18:14:04

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је данас да су у праву сви они који су га називали издајником Русије, Србије и Српске православне цркве, преноси...

Ципрас: Грчка неће прихватити интеграцију суседне земље у међународне организације са именом „Република Македонија“

2018-10-19 08:22:20

Грчки премијер Алексис Ципрас позвао је БЈР Македонију да испуни обавезе из Преспанског споразума зато што, како је нагласио, неће бити друге прилике. „Грчка неће прихватити интеграцију...

Ципрас: Преузео сам МСП како би обезбедио успешно окончање Преспанског споразума

2018-10-19 08:19:55

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је преузео Министарство спољних послова након оставке Никоса Коцијаса да би, како је рекао, обезбедио успешно окончање Преспанског споразума...

Бошњаци у Црној Гори траже забрану Његоша и Киша

2018-10-18 14:12:03

Више бошњачких организација упутило је апел министарствима просвете и културе Црне Горе да "у складу са својим законским областима и дужностима", покрену поступке забране и уклањања...

Коцијас поднео оставку после свађе са министром одбране због договора Атине и Скопља

2018-10-17 19:08:36

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас поднео је оставку после жестоке свађе са министром одбране Паносом Каменосом због договора Атине и Скопља око новог имена БЈР...

И распоп у Подгорици би аутокефалност након Кијева

2018-10-17 16:44:58

Самозвани митрополит канонски непризнате и самозване Црногорске православне цркве Михаило очекује да ће Васељенска патријаршија поступити исто као у случају Украјинске цркве и доделити аутокефалност ЦПЦ,...

Подгорица: Патријарх Иринеј није уважени гост у Црној Гори

2018-10-17 10:50:09

Реагујући на изјаву поглавара СПЦ да је "Црна Гора српска Спарта", тамошњи министар правде Зоран Пажин поручио је да су времена када су заговорници таквих идеологија...

Емирати неће изручити Асада Црној Гори

2018-10-17 09:28:03

Уједињени арапски емирати неће изручити Црној Гори бившег оперативца ЦИА Џозеф Асад, који је био ухапшен у тој земљи по потјернице коју је за њим издала...

Полиција Црне Горе привела „Ноћне вукове“ из пратње патријарха

2018-10-16 08:10:50

Црногорска полиција je привела, без икаквог повода, четворицу припадника мотоциклистичког клуба „Ноћни вукови Црне Горе“, који су, на позив Митрополије црногорско-приморске, били у пратњи патријарха Антиохије...

RT vesti iz regiona

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: