Суђење за „државни удар“ одложено за септембар

Објављено: 20.07.2017.год.
фото: IN4S


Суђење оптуженима за наводни покушај тероризма и државни удар поново је одгођено, а главни претрес биће настављен 6. септембра. Суђење је одгођено због новог захтјева адвоката одбране за изузеће главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића. Судија Сузана Мугоша казала је да нема података да су браниоци били под мјерама тајног надзора те да Виши суд није надлежан да нареди СДТ-у да уклони транскрипте са свог сајта.

Суђење лидерима Демократског фронта и групи руских и српских држављана за наводни покушај државног удара на дан избора 16. октобра прошле године почело је у сриједу.

У Вишем суду у Подгорици требало је да буде настављено данас након што је врховни државни тужилац Ивица Станковић одбио захтјев адвоката одбране за изузеће главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и свих специјалних тужилаца.

Прије паузе, адвокат Братислава Дикића, Горан Петронијевић доставио је поднесак у име свих адвоката, којим траже од Суда да им одговори да ли су адвокати прислушкивани.

„Уколико је то тачно, ми не можемо да учествујемо у овом поступку, јер не можемо на законит начин да бранимо своје клијенте!,“ рекао је Петронијевић.

Адвокат Петровић је такође тражио да се одложи претрес.

„Бити под притиском у овом предмету, размишљати смијем ли колегу да питам за мишљење, заиста је велики притисак на нас. Ако смо ми до сада били прислушкивани, онда су наши докази компромитовани“, рекао је адвокат Петровић, уз молбу да се, без намјере да врше опструкцију, одгоди претрес.

Адвокат Андрије Мандића, Мироје Јовановић је додао још један захтјев – да Специјално врховно тужилаштво са портала уклони транскрипте разговора.

Све што је објављено на сајту Тужилаштва је последица прислушкивања

Одбрана је на почетку претреса од Станковића затражила изузеће Катнића и специјалног тужиоца Саше Чађеновића, због објављивања транскрипата разговора адвоката Горана Родића са његовим клијентима и колегама.

Адвокат Горан Петронијевић данас је изјавио да специјални државни тужилац Миливоје Катнић пријети одбрани.

„Потребне су нам прецизне информације које имају кредибилитет суда, а не информације које су биле лажне, што смо се могли увјерити када је специјални државни тужилац гарантовао да се не прислушкују посланици,“ казао је судиници лидер НСД-а и функционер ДФ-а Андрија Мандић.

„Очекујем од судије Мугоше да ми каже када су против мене и мог колеге Андрије Мандића одређене мјере тајног надзора и ко је те мјере одредио,“ казао је предсједник ДНП-а и посланик ДФ-а Милан Кнежевић. Он је истакао да је све оно што је објављено на сајту Тужилаштва посљедица прислушкивања.

Једна од оптужених, Бранка Милић казала је да сматра да јој није омогућено да има права на правично суђење.

Судија Мугоша: Нема података да су браниоци били под мјерама тајног надзора

„Поводом захтјева бранилаца да им Суд саопшти да ли су и по чије налогу одређене мјере тајног надзора ово Вијеће констатује да из списа предмета који су премет овог главног претреса нема података да је било ко од бранилаца био под мјерама тајног надзора,“ казала је судија Сузана Мугоша.

Она је навела и да питање бранилаца да ли су у били под мјерама тајног надзора није одлука коју доноси ово судско Вијеће те су се исти дужни обратити управи Вишег суда са такивм захтјевом а сходно закону о приступу инфомрмацијама.

„Такође ово вијеће није овлашћено надлежено да налаже Специјалном државном тужилаштву шта ће ставити а шта уклонити са свог сајта,“ казала је Мугоша и додала:

„Обзиром да је опет поднијет захтјев за изузећем главног специјалног тужиоца а у односу на нове околности и које су изнијете на данашњем главном претресу, Суд ће списе предмета прослиједити врховном државном тужиоцу ради нове одлуке о изузећу.“

Катнић се дрзнуо да шпијунира не само клијенте већ међусобну адвокатску коресподенцију

Адвокат Мироје Јовановић навео је да се „Катнић дрзнуо да шпијунуира не само клијенте и адвокате, него и коментарише и шпијунира међусобну адвокатску кореспонденцију“.

Уочи почетка суђења оптужени лидери ДФ Андрија Мандић и Милан Кнежевић поновили су да се ради о монтираном политичком процесу.

„Невини људи се налазе у затвору и вјерујем да ћемо данас и наредних дана успјети да у потпуности разбијемо лажне конструкције Миливоја Катнића и зауставимо државни терор који се врши над ДФ-ом“, казао је уочи почетка суђења Андрија Мандић.

„Ми смо и већ данас побједници и увјерени смо да ће слобода много прије закуцати на врата него што буде ова пресуда„, рекао је Кнежевић.

За наводни државни удар оптужени су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић. Осим њих, на оптужници Специјалног државног тужилаштва су руски држављани Едвард Шишмаков, Владимир Попов, Мандићев возач Михаило Чађеновић и девет српских држављана, међу којима је и бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија – Нина Никића води се посебно.

Оптужница се доминантно темељи на исказу Саше Синђелића, коме је додијељен статус свједока сарадника.

Одлуком предсједнице Врховног суда Весне Меденице суђење за аферу „Државни удар“ преноси се  уживо посредством Радио дифузног центра.

IN4S


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Супротстављање Црне Горе Русији инспирише свијет - амбасадор САД

2017-12-13 08:39:36

Било који руски напор, без обзира да ли долази споља или изнутра, који може негативно да утиче на демократске процесе у Црној Гори, потпуно је неприхватљив,...

Црна Гора, Албанија и Украјина се прикључиле проширењу санкција Русији

2017-12-12 12:01:52

Државе-кандидати за ступање у ЕУ - Албанија и Црна Гора, као и чланица Европског економског простора - Норвешка, као и Украјина прикључиле су се проширењу санкција...

Груевски поднео оставку на место лидера ВМРО–ДПМНЕ

2017-12-11 09:43:55

  Лидер највеће опозиционе странке у Македонији ВМРО–ДПМНЕ поднео је оставку, а избор за новог лидера главни одбор те странке ће спровести 22. и 23. децембра. „Конгрес, који...

ДФ: Упражњено мјесто Црне Горе на скупу балканских држава – издаја предака и традиције

2017-12-09 13:55:41

Демократски фронт поздравља данашњи скуп лидера Србије, Грчке, Румуније и Бугарске, истих оних балканских држава које су прије више од сто година заједно ослободиле хришћане са...

Словенијa припрема тужбу против Хрватске због непоштовања пресуде о граници

2017-12-09 10:09:14

Министарство спољних послова Словеније припрема тужбу против Хрватске због непоштовања арбитражне пресуде о граници између две државе у Пиранском заливу, саопштио је шеф словеначке дипломатије Карл...

Китаровићева: Хрватска била изложена великосрпској агресији

2017-12-07 10:01:11

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић одбацила је у Савету безбедности УН колективну кривицу хрватског народа за злочине у БиХ и говорницу Савета безбедности УН поново искористила...

Мандић: Наш циљ је јединство опозиције

2017-12-05 21:59:39

„Ми ћемо у случају одбијања наших колега, акцију наставити у Скупштини Црне Горе, гдје ћемо се вратити у пуном капацитету. На основу првих инфомација које добијамо...

Дармановић се узда у демократску снагу институција Косова*: Демаркација њихов проблем

2017-12-05 10:04:39

Министар вањских послова Црне Горе Срђан Дармановић рекао је да је за званичну Подгорицу завршена прича о разграничењу са Косовом*, иако је комисија Владе Косова оцијенила...

Брајовић поздравио став Грузије у вези са проблемом окупираних територија

2017-12-05 10:01:20

Црна Гора је, захваљујући досљедној и јасној политици, успјела да постане чланица НАТО-а и да направи значајан искорак на путу интеграције у Европску унију, оцијенио је...

„Историјска је истина да је хрватски народ био прва жртва великосрпске агресије“

2017-12-03 09:04:27

Хрватски председник Колинда Грабар Китаровић поново је негирала да је Хрватска учествовала у удруженом злочиначком подухвату, тврдећи да је та земља четири године учествовала у одбрани...

RT vesti iz regiona

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли мислите да би требало подићи споменик Слободану Милошевићу у Београду?Фото дана Облици и боје

Облици и боје