Медојевић: Да је ДФ поклекао, талас страха би покорио Црну Гору

Објављено: 04.07.2017.год.
фото: IN4S


Народ Црне Горе тражи храброст, одлучност, акцију, отпор и жртву, а посланици Демократског фронта су то показали и демонстрирали свих ових година. Зато ДФ данас није партија и ми смо избрисали све партијске границе, спремни да погинемо једни за друге. ДФ је данас породица искрених и часних људи, које је окупила само једна једина идеја – да у Црној Гори коначно дође слобода. Нас нико не треба да жали, јер смо сами изабрали борбу да преко ње дођемо до слободе. Да смо поклекли ми, талас страха би покрио Црну Гору, а овако смо запалили искру слободе, поручио је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић, у интервјуу за ТВ ИН4С.

Разговор са Медојевићем вођен је у просторијама Скупштине Црне Горе, гдје посланици тог политичког савеза, од прошлог четвртка, штите и чувају предсједника ПзП-а од наума Миливоја Катнића да га ухапси и затвори.

Medojevic 5 Медојевић за ИН4С: Да је ДФ поклекао талас страха би покорио Црну Гору (ВИДЕО)

Медојевић каже да су се посланици ДФ-а окупили и кренули у герилску борбу да би спријечили његово незаконито хапшење.

–Било је све ново и помало компликовано, док се мало нијесмо уходали, без обзира што смо ми припремљени за ванредне околности. Сваки дан смо очекивали акцију полицију, па смо се сходно томе и припремили за одбрану. Одредили смо смјене, како и на који начин да радимо и функционишемо у овим околностима, процјењујемо безбједносне ризике, када можемо очекивати нападе. Није лако функционисати у овим условима, али знамо да смо на правом путу и да радимо историјску ствар, казао је Медојевић.

Он подсјећа да је прве ноћи када су остали у Скупштини, у згради било 30 полицајаца који не припадају скупштинском обезбјеђењу. Ти људи су, наглашава, били видно непријатељски расположени, показивали су пиштоље, а увече су изнад просторија ДФ-а галамили до раних јутарњих часова, како би посланике онемогућили да бар мало одморе.

 

Skupstina DF 2 Медојевић за ИН4С: Да је ДФ поклекао талас страха би покорио Црну Гору (ВИДЕО)

–Међутим, посланици ДФ-а су показали заједнички дух и солидарност. Оснажило је све ово наше јаке везе. Ово постаје пороцица, то више није политички покрет или коалиција. Ми смо сада породица која се бори за слободу, алтернативним парламентарним дјеловањем. Може се слободно рећи да смо ми искусни политички герилци, сматра Медојевић.

Подржавају нас и они који нас не гласају

Према његовим ријечима, прија подршка која из дана у дан стиже са свих страна.

–Од протеста 2015. године смо били изоловани, сви су били против нас. Не мислим на народ и грађане, већ на цивилни сектор и остале партије, које нам нијесу биле наклоњене. Сада се све мијења, јер се овдје ради о фундаменталним питањима. Било смо изненађени огромном подршком и то је ново искуство за нас.

 

Medojevic 2 Медојевић за ИН4С: Да је ДФ поклекао талас страха би покорио Црну Гору (ВИДЕО)

Има и оних који шаљу подршку и кажу да нијесу наши гласачи али препознају да је ово борба и за њих. Најдраже ми је што је јавност, која није наклоњена ДФ-у, видјела да смо јединствени и искрени и да хоћемо да се изборимо до краја. Ми би ово исто радили и за све наше другове. А ово и јесте борба за Чађа, Момира, Вују и Жељка који невини леже у Спужу, поручује Медојевић.

Бранимо достојанство, не бојимо се полиције

Лидер ПзП-а истиче да очекује да се ово заврши враћањем ситуације у нормалу.

–Катнић и Ђукановић су овим прогоном ДФ-а земљу довели на ивицу грађанског рата. Ми смо велика организација, а земља је доведена у велику кризу. Од нас је ситуација захтијавала да не потпаљујемо страсти. Били смо јако одговорни, позвали смо наше људе да не долазе Подгорицу, да не стварамо тензије и проблеме. Преузели смо кључну улогу да се све смири и да се ми у Скупштини бранимо и одбранимо у име свих нас, казао је Медојевић.

Спремни смо, додао је он, да се бранимо, ако пошаљу полицију, и они тога морају бити свјесни.

 

Skupstina DF Медојевић за ИН4С: Да је ДФ поклекао талас страха би покорио Црну Гору (ВИДЕО)

Још ништа није готово, показали смо спремност на личном примјеру да смо сопственом жртвом бранимо фундаменталне принципе. Други су изазвали кризу, а ми управљамо кризом коју рјешавамо мирним отпором. Овдје смо сада, овим нашим потезом у Скупштини, направили нуклеус опозиционог јединтсво без обзира на све. Огољена је политичка сцена, али су људи схватили да је све отишло предалеко, да је пређена црвена линија, ако ми попустимо, ко зна ко је следећи. А ми наравно нећемо попустити, наглашава он.

Роћен се препао кад је угледао полицију

Медојевић истиче и да су оног дана кад је вршен претрес његовог стана вјероватно многи из ДПС-а који живе у тој згради били у паници.

–Вјероватно се Роћен препао кад је видио онолику милицију испред згради да нијесу дошли по њега. А што се тиче полиције, најбоље говори чињеница да су заборавили роковник код мене у стану и сад сам у посједу важних података из тог полицијског роковника. Приликом претреса партијских просторија заборавили су да доведу фотографа, да сними то што треба, казао је Медојевић.

Подршка међународне заједнице охрабрује

Medojevic 1 Медојевић за ИН4С: Да је ДФ поклекао талас страха би покорио Црну Гору (ВИДЕО)

Значајна је, додаје Медојевић, и подршка међународног фактора политици ДФ-у.

–Подршка која је стигла из Бундестага, Европског парламента, подршка од Дорис Пак. Све то се дешава по први пут. Имамо подршку Гернота Ерлера, представника њемачке Владе у ОЕБС-у, доајена њемачке политике. Дошли су озбиљни знакови подршке са стране, што охрабрује и радује. Тога прије није било када је опозиција у питању, наводи он.

Медојевић поручује да су ова дешавања у Скупштини, последњих дана, нешто што се памти у животу.
 

Branka Bosnjak Медојевић за ИН4С: Да је ДФ поклекао талас страха би покорио Црну Гору (ВИДЕО)

–Не памте се закони, амандмани, кампање и говори. Памти се кад са пријатељима 24 сата дијелите судбину, а ово је више од пријатељства. ДФ је постао породица људи који су се толико зближили. Ово је група људи које не повезује ништа крво, а спремни смо да дамо све једни за друге. Нема већег јединства од овога, јасан је Медојевић.

Поручује и да са ДФ-ом власт неће моћи као што је научила са неким другим, јер „ми ћемо ићи до краја“.

-Нико нас не треба да жали, сами смо изабрали ову борбу и спремни смо да идемо до краја. Упозоравали смо, говорили да не раде ствари које су наумили. И кад кажемо да смо на ивици грађанског рата, то није препадање. Има људи који држе до части и достојанства у Црној Гори и који су спремни да погину за идеју, истиче Медојевић.

Криминалци гласали да ми се скине имунитет

Предсједник ПзП-а истиче да је некада са Вујицом Лазовићем био добар пријатељ, почетком деведесетих.

–А оног дана је гласоа да ми се скине имунитет. И не само то, чини ми сед а је оног дана био спреман да гласа за моје стријељање. То је моја лична перцепција. Колико се само тај човјек промијенио. Промијенила га је власт, корупција и криминал. Гледате парадокс, да Брано Гвозденовић диже руку да се мени скине имунитет, због прања новца. Он који је и факултет завршио шверцом, а да не говорим шта је даље радио. Па онда Петар Ивановић члан Одбора директора Хипо банке, прекон које су опране милијарде новца под шверца, притиска тастер да се мени укине имунитет. Није било личних разочарења на Албанце и Бошњаке, јер не знам садашње њихове представнике у Парламенту, каже Медојевић.

Улога Зорана Лазовића, побратима Катнића

Он подсјећа да је Миливоја Катнића оптужио, осим због личне мржње, и због тога што је побратим Зорана лазовића, који предводи једну од најјачих криминалних организација, екипу из Гранда.

–Моје привођење је требало да буде увод у напад на мене у Спужу. Лазовић је рекао свираће Медојевић клавир у Спужу, а тамо га чекају наши. Знате и сами кога сам све помињао везано за криминал и иза њих су милијарде новца. Све сам ово Ивици Станковићу још раније написао, наглашава он.

ДФ је, мишљења је он, показао да се негдје мора повући линија да државни фунцкионери не когу злоупотребљавати функцију.

Jole Vucurovic 2 Медојевић за ИН4С: Да је ДФ поклекао талас страха би покорио Црну Гору (ВИДЕО)

–Потреба режима је била да покаже силу и да заплаши све нас. Да смо поклекли, талас страха би захватио Црну Гору. Ми смо симбол отпор, поручује Медојевић.

Спремни су, додаје, мјесецима да остану у Скупштинијер је групу часних и поштених људи судбина повезала и невоља натјерала на све ово.

–Знамо зашто се боримо, организовали смо живот овдје у Скупштини. И гледајте сад следећу ситуаицију. Припадници криминалног САЈ-а, сваког часа могу да упадну и да нас нападну у Скупштини. То су исти они који су у октобру 2015. године напали и тукли Гојка Раичевића, Мија Мартиновића и Душана Кнежевића. Они могу да уђу и да нас опет нападну, а Митрополит Амфилохије не може да уђе у Скупштину, истиче он.

Важнија подршка албанског народа него Ниманбегуа

Медојевић каже да кључеве мира у Црној Гори држи ДФ, његови симпатизери и гласачи.

–Црна Гора тражи храброст, одлучност, акцију, отпор и жртву и ми смо то показали. Брига ме да ли је Генци Ниманбегу, као посланик аслбанске партије, због неког трговачког аранжмана гласао за скидање мог имунитета. Јер сам добио поруку подршке од представника албанског народа који је хапшен и претучен у акцији Орлов лет. Важнија ми је та порука од тога како је Ниманбегу гласао, рекао је Медојевић.

 

ИНФ4


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Скапароти: О НАТО бази у Црној Гори одлучују чланови алијансе и Подгорица

2017-07-24 10:16:23

Врховни командант НАТО снага за Европу Куртис Скапароти казао је да се не пита само Црна Гора да ли ће бити НАТО база на њеној територији. Генерал...

Заев: Вучић и ја смо разјаснили све несугласице

2017-07-24 09:04:09

„Председник Србије Александар Вучић и ја смо разјаснили све несугласице и договорили се да ћемо сарађивати“, рекао је премијер Македоније Зоран Заев. Он је навео да...

Суђење за „државни удар“ одложено за септембар

2017-07-20 14:10:28

Суђење оптуженима за наводни покушај тероризма и државни удар поново је одгођено, а главни претрес биће настављен 6. септембра. Суђење је одгођено због новог захтјева адвоката...

ДФ: Успјећемо да зауставимо државни терор током монтираног политичког процеса

2017-07-19 11:57:30

"Ради се о политички монтираном процесу против ДФ-а, против представника српског народа у Црној Гори, са циљем да се најјачи опозициони савез забрани због свега онога...

ДФ: Нигдје НАТО авиона да помогну „савезницима“

2017-07-17 22:41:55

Демократски фронт позива своје чланство и присталице да, на сваком мјесту, гдје год могу, помогну у гашењу пожара који су захватили Црну Гору. „Ова тешка ситуација је...

Медојевић: Током монтираног процеса, нећу одговарати на питања непрофесионалног СДТ-а

2017-07-17 16:09:49

Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене и члан Предсједништва Демократског фронта, одржао је конференцију за медије поводом свог саслушања које је одржано данас у Специјалном државном тужилаштву. „Данас...

У Хрватској верују да ће папа Степинца прогласити свецем

2017-07-14 16:10:05

Једногодишњи рад Мешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције (ХБК), која је разматрала лик и дело хрватског бискупа Алојзија Степинца резултирао је закључком да су се...

Откривен споменик Пуниши Рачићу

2017-07-14 11:36:46

У црногорском селу Слатина, надомак Андријевице, откривен је споменик Пуниши Рачићу, који је као народни посланик у скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1928. године убио...

Подгорица: НАТО нас је спасио од Русије

2017-07-14 09:22:52

Aмбасадор Црне Горе у САД Небојша Калуђеровић оптужио је Русију да притиска Подгорицу због уласка у НАТО, а да иза свега стоји „лажна прича да НАТО...

Ђукановић: Русија показала своје набилдоване политичке мишиће из Украјине, Грузије и Сирије

2017-07-13 14:06:19

Лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић оцијенио је да је Црној Гори и региону нужан историјски заокрет који ће свеобухватним друштвеним реформама обезбиједити увођење европских стандарда. „Црна...

RT vesti iz regiona
РР банер регион

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли сте за придруживање Србије ЕУ?