Делфини имају карактеристике људског говора

Објављено: 19.09.2016.год.


Научници Карадашког резервата природе, који се налази на Криму, открили су код делфина све карактеристике конструкције људског говора. Tи сисари могу да размењују читаве реченице, које се састоје од појединачних речи без прекидања саговорника.

Према речима аутора истраживања, кандидата биолошких наука Вјачеслава Рабов, потребно је направити посебан софтвер за превођење са језика делфина као први корак у успостављању контакта са другим интелигентним обликом живота, баш као да су делфини представници ванземаљске цивилизације. „Никада нисам планирао да учим језик делфина. Имао сам циљ да се бавим звучним сигналима делфина, јер су описи који се налазе у литератури испод сваке критике“, рекао је Рјабов.

Он је објаснио да су научници од самог почетка проучавања сигнале делфина квалификовали само по слуху — кликтање, зујање, звиждање и тако даље. „То не може да се назове квалификацијом. И ја сам кренуо са гледишта теорије сигнала и развио посебан метод одређивања карактеристика сигнала делфина — њиховог облика, спeктра“, објаснио је научник. Осим тога, Рјабов је утврдио да су делфини наизменично размењивали пакетима сигнала, „не надвикујући“ један другог: „И на основу анализе сигнала предложио сам да сваки импулс у сваком пакету представља реч говорног језика делфина, а пакет импулса — реченицу“.

Након разматрања сигнала животиња са становишта људског говора, истраживач је открио да они имају све карактеристике конструкције говорног људског језика. „Постоји сваки основ да се ти сигнали разматрају у својству високо развијеног говора“, истакао је Рјабов. Осим тога, новија истраживања указују на постојање сличног високо развијеног говорног језика код зубатих китова (оdontoceti).

„Питање декодирања тих сигнала је веома сложено, али увек постоји нада“, додао је Рјабов. Он сматра да је главни проблем што су сигнали су веома кратки, штавише, они су широкопојасни и високе фреквенције.

„Човек их не чује. Да би се организовала размена информација између делфина и човека потребан је или језик-посредник, или нека врста програма која би преводила сигнале делфина у звуке које човек може да чује. А то није лак задатак“, нагласио је он. Рабов каже да уколико добијени подаци буду од интереса за науку, проблем дешифровања делфинског говора биће решен пре или касније. „Тим пре што су ти проблеми слични проблемима комуникације са ванземаљском интелигенцијом. То јест, то су исти проблеми. Може се замислити да су делфини представници ванземаљске цивилизације, као да живе на планети Океан — у води. Мислим да сада правимо прве кораке у разумевању њиховог говора“, рекао је он.

Говорећи о методици спровођења истраживања, Рјабов је истакао да перцепција сигнала у великој мери зависи од угла њиховог пријема, што претходни истраживачи нису узели у обзир. „То јест, обично су истраживања спровођена на следећи начин: у базен где плива делфин стављен је хидрофон. Због тога је исти тип сигнала могао значајно да варира у зависности од угла. И по мојој методици први пут се бележе сигнали делфина који су стајали непомично. А ја сам снимао на два канала, што је омогућило да се приликом даље обраде сигнала идентификује сваки сигнал и повеже са одређеним делфином“, објаснио је научник.

На тај начин стручњаци су први пут успели да разјасне наизменичност размене различитих врста сигнала између два сисара, квалификују те сигнале и одреде динамику промена њихових карактеристика.

„Као прво, показао сам да делфини имају четири генератора звука (уместо два као што се сматрало раније). Делфин помоћу та четири генератора производи пет различитих врста сигнала. Осим тога, ако се раније сматрало да делфини имају само један сонар, ја сам доказао да сваки делфин има шест сонара који користе различите врсте сигнала и врсте њихове обраде“, истакао је виши истраживач у Карадашкој научној станици „Т.И. Вјаземски“.

Истраживања су вршена на Криму са два одрасла црноморска делфина Јашом и Јаном, без посебне обуке и без хране као награде сисарима. „За даља истраживања у том правцу и успостављања односа са првим интелигентним становницима Земље човек мора да направи први корак — да направи уређај који може да превазиђе препреке које стоје на путу употребе језика, на путу комуникације делфина са људима“, наводи се у извештају кримских научника.


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Антарктик очима кита

2017-04-20 10:11:48

Научници су направили видео у водама Јужног океана постављањем камере на леђа кита. У пројекту су учествовали истраживачи из неколико организација. „Научници су поставили камере да би открили...

Сродници раних диносауруса уопште нису личили на диносаурусе

2017-04-15 15:38:12

Изгледао је као крокодил, али је имао дугачак врат, величина му је била приближна лабрадор ретриверу и изумро је пре 250 милиона година. Међутим, комплетирање скелета...

Први снимак Труeoвих кљунастих китова

2017-03-08 15:50:23

Труeoви кљунасти китови су толико ретки да чак и каријере најпреданијих стручњака за китове понекад прођу без сусрета са њима у дивљини. Зато је успех истраживача...

Легенде московског зоолошког врта: „Хитлеров крокодил“ и други рептили

2017-03-05 21:52:06

Екипа „Руске речи“ провела је цео дан у тераријуму московског зоолошког врта, у посети његовом најстаријем питомцу који је довезен у Москву још из нацистичке Немачке, и уједно је сазнала зашто сијамски крокодил, коме су овдашњи ветеринари спасли живот, не осећа никакву захвалност.

Нордијски карактер: Запрежни пси руског севера

2017-03-05 11:50:16

Са таквим псима слободно се можете отиснути чак и на Арктик.

Угрожене популације цврчака и скакаваца

2017-02-12 20:18:45

Европска популација цврчака и скакаваца је угрожена, установљено је у првој свеобухватној процени која је открила да четвртини врста тих инсеката прети изумирање. Према подацима Међународног савеза...

Више од 200 китова враћено у воду

2017-02-12 12:35:22

Више од 200 китова, који су се насукали на обалу Новог Зеланда, успело је током ноћи да се врати у воду и отплива. Волонтери су спасили...

Гепарду прети изумирање

2016-12-30 09:32:01

Најбржа животиња на земљи гепард незаустављиво трчи према изумирању и ускоро би могла да нестане заувек. Најновија студија упозорава да је остало само 7.100 припадника те...

Тајне и легенде острва дивљих коња

2016-11-28 10:26:34

Посетили смо једино место у Русији где деценијама живи крдо дивљих мустанга.

На ушћу реке Сене пронађен кит од 14 метара

2016-11-27 09:25:27

Тело кита уљешуре дугачког 14 метара пронађен је у ушћу реке Сене недалеко од француске луке Гавр, која излази на море и залив Ламанш, преноси агенција...

RT životinje

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли сте за придруживање Србије ЕУ?