Стари Словени су знали шта ваља: Седам освежавајућих напитака

Објављено: 07.08.2017.год.
Шта су Руси радили лети у средњем веку кад није било смутија? Извор: Vostock-Photo / Руска реч


Живот руских сељака је био тежак – зима хладна као у Вестеросу, а лето вруће као у Бравосу. Лети је рад у пољу био исцрпљујући, а у близини није било кафеа, нити се ту негде на ћошку продавала домаћа лимунада или мирисни смути од банане и јагода. Због тога су Словени морали да импровизују и праве разне освежавајуће напитке од онога што им је природа нудила.

1. Квас

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Квас је сасвим прихватљива алтернатива пиву. Словени су пили квас од ражи и јечма, и то у свако доба дана, за време рада, па чак и у току поста. Квас је био један од главних специјалитета руске кухиње на свакој трпези – од сеоске до краљевске.

Словени су га често пили са младим луком и црним хлебом за вечеру, а квас од воћа или јагодастих плодова им је био као дезерт. Постоји чак и посебна врста кваса – кисели шчи. То није чорба, него газирани напитак од ражаног слада.

Није много тешко направити домаћи квас. Само потопите препечене коцкице црног хлеба у кључалу воду и оставите их 4 сата, а затим додајте шећер, квасац и листиће нане. На крају квас треба да се укисели.

2. Морс


Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media


Овај напитак од бобичастих плодова је већ био популаран у доба када је у средњевековној Русији написан Домострој [упутство за вођење домаћинства из 16. века]. Морс је прављен од кљукве, боровнице, малине и рибизле, или од вишања.

Ако хоћете да направите морс, процедите сок од свежих бобичастих плодова кроз сито, а затим скувајте преостале делове воћа са шећером. Скувану смешу додајте у морс. Без конзерванса може да стоји недељу дана на прохладном месту.

3. Сок од бруснице

Извор: Legion Media
Извор: Legion Media

Овај сок је у гостима код Татјане пио Евгеније Оњегин, најпознатији Пушкинов јунак. Сок од бруснице се прави лакше него морс.

Одаберите лепе плодове бруснице и уклоните листиће и петељке. Потопите их у воду и оставите 7-10 дана на прохладном месту. Затим процедите воду, додајте мало шећера или меда, и напуните флаше. Брусницу која вам је остала можете искористити да направите морс.

4. Кисељ

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Традиционални 
руски кисељ је прављен од овса и лети је сервиран хладан као главно јело. Овсени кисељ је прављен са овсеним брашном и куван у руској пећи. Данашња варијанта кисеља се појавила почетком 19. века и постала популарна у аристократским круговима. У совјетско време је прављен суви кисељ који се лако растварао у топлој води, а затим подгревао. Деца су волела кисељ и често нису чекала да се раствори и подгреје, него су га жвакала и уживала у укусу воћа.

Ви можете да направите домаћи кисељ од било којих бобичастих плодова или воћа. Само додајте кашику скроба (од кромпира или кукуруза) или шећера док га кувате.

5. Компот

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Компот су Руси пили само о празнику, а не сваки дан као морс. Кували су га од сушених јабука, крушака или шљива. Компот је у добро затвореној посуди могао да стоји месецима, тако да је то био и начин конзервирања преосталих плодова.

Почастите сами себе компотом – узимите сушено воће, потопите у воду, додајте шећер и пустите да смеша проври, а затим кувајте 20 минута и на крају охладите.

6. Сита


Извор: Vostock-PhotoИзвор: Vostock-Photo


Древни Словени су пили ситу док се није појавио чај. Хладили су је пре конзумирања што јој је придавало специфичан укус.

Обично је сита прављена од меда, који је најпре растваран у топлој води, затим је цеђен и на крају хлађен. Додавани су и зачини попут каранфилића и цимета.

7. Простокваша


Извор: Vostock-PhotoИзвор: Vostock-Photo


Млеко је у средњевековној Русији коришћено у свим облицима. Чак и ускисло млеко је имало примену у руској кухињи. Руси су га додавали у палачинке и користили за прављење сира, или су га кували и од њега правили простоквашу.

Простокваша се лако прави. Оставите посуду са домаћим крављим млеком да преноћи на топлом месту, и ујутру ћете добити изванредну простоквашу.

У савременим условима можете додати кашичицу киселог млека у обично млеко и оставити да преноћи на топлом месту, али се сматра да то није аутентична простокваша, тако да се она можда неће допасти љубитељима историјске веродостојности .

Александра Кравченко
,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Власници Lade Vesta управљаће аутомобилом преко мобилног

2017-10-23 07:59:18

У догледној будућности фабрика „Автоваз“ ће серијски почети да уграђује систем Lada Connect у аутомобиле Lada Vesta. То је платформа помоћу које ће моћи даљински да се...

Улицама града у стилу освајача мочвара: 10 најбољих примерака Ладe Нива

2017-10-20 21:35:28

Нема сумње да се ради о једном од напознатијих руских аутомобила. Теренац се извози у преко 100 земаља света. Данас је исто толико популаран као и...

Дунавске але и санџаме

2017-10-14 20:24:37

Крајем 19. и почетком 20. века међу београдским аласима истицао се и један доктор математичких наука

„Уклети” руски бродови без посаде и кормилара

2017-10-14 20:01:21

Ови бродови можда нису толико легендарни и језиви као „Уклети Холанђанин“, али се о њима ипак испредају приче. Један од њих су, наводно, запосели пацови људождери. Почетком...

Краљев гардиста насмејан прославио стоту

2017-10-13 10:16:22

Панто Вранешевић из Шаиноваца, најстарији Златиборац, виталан и бистрог ума, с лакоћом је јуче изгасио пламен свећица на рођенданској торти

Зашто Рускиње носе високе потпетице

2017-10-09 16:31:46

Не, нису у потрази за мужем! Када је италијански дизајнер Салваторе Ферагамо дизајнирао пар ципела са високим потпетицама за Мерлин Монро у филму „Неки то воле вруће“,...

Руси направили возило са погоном који има облик спиралне бургије

2017-10-07 08:54:04

У Нижегородској области је тестиран најновији образац специјалног високо-проходног возила ЗВМ-2901 који се креће буквално по свим теренима који се могу наћи на нашој планети. „Поносни смо...

Авети прошлости: Напуштени град који је „држао на оку” пола САД

2017-09-29 20:33:52

Гудим је један од тајних совјетских градова који су напуштени након распада Совјетског Савеза. Некада је служио за складиштење нуклеарног оружја, а данас је само сабласна...

У Москви пронађен ћуп са новчићима

2017-09-29 11:28:04

У Москви су археолози пронашли ћуп, написао је на Твитеру градоначелник тог града Сергеј Собјањин. „На Доњој Радишчевској археолози су пронашли ћуп са 41 новчићем из прве...

Руске мегафабрике: Место где је рођена опрема за руску нафтну индустрију

2017-09-28 12:58:08

Уралмашзавод представља тешку машинску индустрију. Налази се у Јекатеринбургу, једном од већих градова у Русији. Ова фабрика производи опрему за рударство и индустрије металургије, нафте и...

rt - zanimljivosti
РР банер занимљивости

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли подржавате предложену поделу Косова мимо Резоулуције 1244?