Стари Словени су знали шта ваља: Седам освежавајућих напитака

Објављено: 07.08.2017.год.
Шта су Руси радили лети у средњем веку кад није било смутија? Извор: Vostock-Photo / Руска реч


Живот руских сељака је био тежак – зима хладна као у Вестеросу, а лето вруће као у Бравосу. Лети је рад у пољу био исцрпљујући, а у близини није било кафеа, нити се ту негде на ћошку продавала домаћа лимунада или мирисни смути од банане и јагода. Због тога су Словени морали да импровизују и праве разне освежавајуће напитке од онога што им је природа нудила.

1. Квас

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Квас је сасвим прихватљива алтернатива пиву. Словени су пили квас од ражи и јечма, и то у свако доба дана, за време рада, па чак и у току поста. Квас је био један од главних специјалитета руске кухиње на свакој трпези – од сеоске до краљевске.

Словени су га често пили са младим луком и црним хлебом за вечеру, а квас од воћа или јагодастих плодова им је био као дезерт. Постоји чак и посебна врста кваса – кисели шчи. То није чорба, него газирани напитак од ражаног слада.

Није много тешко направити домаћи квас. Само потопите препечене коцкице црног хлеба у кључалу воду и оставите их 4 сата, а затим додајте шећер, квасац и листиће нане. На крају квас треба да се укисели.

2. Морс


Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media


Овај напитак од бобичастих плодова је већ био популаран у доба када је у средњевековној Русији написан Домострој [упутство за вођење домаћинства из 16. века]. Морс је прављен од кљукве, боровнице, малине и рибизле, или од вишања.

Ако хоћете да направите морс, процедите сок од свежих бобичастих плодова кроз сито, а затим скувајте преостале делове воћа са шећером. Скувану смешу додајте у морс. Без конзерванса може да стоји недељу дана на прохладном месту.

3. Сок од бруснице

Извор: Legion Media
Извор: Legion Media

Овај сок је у гостима код Татјане пио Евгеније Оњегин, најпознатији Пушкинов јунак. Сок од бруснице се прави лакше него морс.

Одаберите лепе плодове бруснице и уклоните листиће и петељке. Потопите их у воду и оставите 7-10 дана на прохладном месту. Затим процедите воду, додајте мало шећера или меда, и напуните флаше. Брусницу која вам је остала можете искористити да направите морс.

4. Кисељ

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Традиционални 
руски кисељ је прављен од овса и лети је сервиран хладан као главно јело. Овсени кисељ је прављен са овсеним брашном и куван у руској пећи. Данашња варијанта кисеља се појавила почетком 19. века и постала популарна у аристократским круговима. У совјетско време је прављен суви кисељ који се лако растварао у топлој води, а затим подгревао. Деца су волела кисељ и често нису чекала да се раствори и подгреје, него су га жвакала и уживала у укусу воћа.

Ви можете да направите домаћи кисељ од било којих бобичастих плодова или воћа. Само додајте кашику скроба (од кромпира или кукуруза) или шећера док га кувате.

5. Компот

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Компот су Руси пили само о празнику, а не сваки дан као морс. Кували су га од сушених јабука, крушака или шљива. Компот је у добро затвореној посуди могао да стоји месецима, тако да је то био и начин конзервирања преосталих плодова.

Почастите сами себе компотом – узимите сушено воће, потопите у воду, додајте шећер и пустите да смеша проври, а затим кувајте 20 минута и на крају охладите.

6. Сита


Извор: Vostock-PhotoИзвор: Vostock-Photo


Древни Словени су пили ситу док се није појавио чај. Хладили су је пре конзумирања што јој је придавало специфичан укус.

Обично је сита прављена од меда, који је најпре растваран у топлој води, затим је цеђен и на крају хлађен. Додавани су и зачини попут каранфилића и цимета.

7. Простокваша


Извор: Vostock-PhotoИзвор: Vostock-Photo


Млеко је у средњевековној Русији коришћено у свим облицима. Чак и ускисло млеко је имало примену у руској кухињи. Руси су га додавали у палачинке и користили за прављење сира, или су га кували и од њега правили простоквашу.

Простокваша се лако прави. Оставите посуду са домаћим крављим млеком да преноћи на топлом месту, и ујутру ћете добити изванредну простоквашу.

У савременим условима можете додати кашичицу киселог млека у обично млеко и оставити да преноћи на топлом месту, али се сматра да то није аутентична простокваша, тако да се она можда неће допасти љубитељима историјске веродостојности .

Александра Кравченко
,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Кад је генерал спасавао цара - сеоба Трајанове табле

2017-08-20 12:05:15

У септембру се навршава тачно пола века од почетка јединственог подухвата у Ђердапској клисури...

„Занимљиве стварчице” које је КГБ конфисковао од западних шпијуна

2017-08-13 09:05:27

„Руска реч“ представља колекцију специјалних шпијунских уређаја и оружја које су агенти совјетске и руске контрашпијунаже и цариници одузели од страних шпијуна.

Руске мегафабрике: Највећа хидроцентрала на Северном Кавказу

2017-08-10 15:38:28

Чиркејска хидроелектрана налази се на реци Сулак, у Републици Дагестан. То је највећа хидроцентрала на Северном Кавказу и највиша брана у Русији. Чиркејска брана саграђена је...

Кина - истовремено рушење 36 небодера

2017-08-10 12:43:27

Кинези су снимили тренутак рушења 36 небодера у граду Џенгџоуу у провинцији Хенан, који су дигнути у ваздух уз помоћ више од две и по тоне...

Стари Словени су знали шта ваља: Седам освежавајућих напитака

2017-08-07 08:42:08

Живот руских сељака је био тежак – зима хладна као у Вестеросу, а лето вруће као у Бравосу. Лети је рад у пољу био исцрпљујући, а...

Слано и лековито: Језеро Баскунчак – руска верзија Мртвог мора

2017-08-06 11:08:54

Језеро Баскунчак у Јужној Русији је главни и неисцрпни извор руске соли, али и бања где туристи могу да уживају у лековитим својствима овдашње глине. Језеро Баскунчак...

Молога, град који је отишао под воду

2017-08-05 08:38:00

Током 1930-их је 4.550 квадратних километара земље око Рибинске хидроцентрале потопљено за време њене изградње. Тада је град Молога отишао под воду. КОНСТАНТИН САЛОМАТИН Град Рибинск (350 км...

Најдужи висећи мост на свету отворен у Швајцарској

2017-08-01 09:59:21

Најдужи висећи мост на свету отворен је у Швајцарској и нуди спектакуларан поглед на околину. Мост дуг 494 метра повезује два краја клисуре Грабенгуфер у близини града...

Исланд плаћа 5.000 долара мушкарцима да се ожене женама са Исланда

2017-07-29 10:18:23

Влада Исланда плаћа 5.000 долара мушкарцима да се ожене женама са Исланда. Мала земља са севера Европе, позната по својим вулканима и дивљој природи, одлучила је да...

Од Неве до Амура: 10 импресивних руских мостова

2017-07-26 17:57:31

У Русији, највећој земљи на свету, постоји много мостова. Нови мостови се стално граде, а постојећи пркосе немирним рекама и зубу времена. «Руска реч» одабрала је...

rt - zanimljivosti
РР банер занимљивости

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли подржавате предложену поделу Косова мимо Резоулуције 1244?