Стари Словени су знали шта ваља: Седам освежавајућих напитака

Објављено: 07.08.2017.год.
Шта су Руси радили лети у средњем веку кад није било смутија? Извор: Vostock-Photo / Руска реч


Живот руских сељака је био тежак – зима хладна као у Вестеросу, а лето вруће као у Бравосу. Лети је рад у пољу био исцрпљујући, а у близини није било кафеа, нити се ту негде на ћошку продавала домаћа лимунада или мирисни смути од банане и јагода. Због тога су Словени морали да импровизују и праве разне освежавајуће напитке од онога што им је природа нудила.

1. Квас

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Квас је сасвим прихватљива алтернатива пиву. Словени су пили квас од ражи и јечма, и то у свако доба дана, за време рада, па чак и у току поста. Квас је био један од главних специјалитета руске кухиње на свакој трпези – од сеоске до краљевске.

Словени су га често пили са младим луком и црним хлебом за вечеру, а квас од воћа или јагодастих плодова им је био као дезерт. Постоји чак и посебна врста кваса – кисели шчи. То није чорба, него газирани напитак од ражаног слада.

Није много тешко направити домаћи квас. Само потопите препечене коцкице црног хлеба у кључалу воду и оставите их 4 сата, а затим додајте шећер, квасац и листиће нане. На крају квас треба да се укисели.

2. Морс


Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media


Овај напитак од бобичастих плодова је већ био популаран у доба када је у средњевековној Русији написан Домострој [упутство за вођење домаћинства из 16. века]. Морс је прављен од кљукве, боровнице, малине и рибизле, или од вишања.

Ако хоћете да направите морс, процедите сок од свежих бобичастих плодова кроз сито, а затим скувајте преостале делове воћа са шећером. Скувану смешу додајте у морс. Без конзерванса може да стоји недељу дана на прохладном месту.

3. Сок од бруснице

Извор: Legion Media
Извор: Legion Media

Овај сок је у гостима код Татјане пио Евгеније Оњегин, најпознатији Пушкинов јунак. Сок од бруснице се прави лакше него морс.

Одаберите лепе плодове бруснице и уклоните листиће и петељке. Потопите их у воду и оставите 7-10 дана на прохладном месту. Затим процедите воду, додајте мало шећера или меда, и напуните флаше. Брусницу која вам је остала можете искористити да направите морс.

4. Кисељ

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Традиционални 
руски кисељ је прављен од овса и лети је сервиран хладан као главно јело. Овсени кисељ је прављен са овсеним брашном и куван у руској пећи. Данашња варијанта кисеља се појавила почетком 19. века и постала популарна у аристократским круговима. У совјетско време је прављен суви кисељ који се лако растварао у топлој води, а затим подгревао. Деца су волела кисељ и често нису чекала да се раствори и подгреје, него су га жвакала и уживала у укусу воћа.

Ви можете да направите домаћи кисељ од било којих бобичастих плодова или воћа. Само додајте кашику скроба (од кромпира или кукуруза) или шећера док га кувате.

5. Компот

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Компот су Руси пили само о празнику, а не сваки дан као морс. Кували су га од сушених јабука, крушака или шљива. Компот је у добро затвореној посуди могао да стоји месецима, тако да је то био и начин конзервирања преосталих плодова.

Почастите сами себе компотом – узимите сушено воће, потопите у воду, додајте шећер и пустите да смеша проври, а затим кувајте 20 минута и на крају охладите.

6. Сита


Извор: Vostock-PhotoИзвор: Vostock-Photo


Древни Словени су пили ситу док се није појавио чај. Хладили су је пре конзумирања што јој је придавало специфичан укус.

Обично је сита прављена од меда, који је најпре растваран у топлој води, затим је цеђен и на крају хлађен. Додавани су и зачини попут каранфилића и цимета.

7. Простокваша


Извор: Vostock-PhotoИзвор: Vostock-Photo


Млеко је у средњевековној Русији коришћено у свим облицима. Чак и ускисло млеко је имало примену у руској кухињи. Руси су га додавали у палачинке и користили за прављење сира, или су га кували и од њега правили простоквашу.

Простокваша се лако прави. Оставите посуду са домаћим крављим млеком да преноћи на топлом месту, и ујутру ћете добити изванредну простоквашу.

У савременим условима можете додати кашичицу киселог млека у обично млеко и оставити да преноћи на топлом месту, али се сматра да то није аутентична простокваша, тако да се она можда неће допасти љубитељима историјске веродостојности .

Александра Кравченко
,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

РТ: Запањујућа фотографија једног атома у магнетном пољу

2018-02-15 09:07:01

Извор: Восток / РТ Невероватна, награђена фотографија показује како изгеда један атом заробљен у магнетноом пољу голим оком. "Јединствени Атом у Јонској замци" забележио је Дејвид Надлингер, са...

УАЗ одговорио Маску: На Марсу Теслу ће да шлепује руска „Буханка”

2018-02-12 14:42:37

Уљановски аутомобилски завод (УАЗ) одговорио је на лансирање најновије ракете-носача Falcon Heavy која је изнела електрични аутомобил у орбиту. На фотографији која је објављена на страници УАЗ-а...

У кухињи с Толстојем, Гогољем и Пушкином: Рецепти чувених руских писаца

2018-02-11 08:09:48

Руска књижевност може да вас научи пуно о животу у 19. веку, о финим манирама и лепим женама. Међутим, научиће вас и да кувате! Кромпир à la Пушкин  „Ја једем...

Авети прошлости: Напуштени руски градови од којих подилази језа

2018-02-06 08:34:00

Добро погледајте овe напуштенe градовe. Зар нису идеална места за снимање хорор или постапокалиптичних филмова? Верхњаја Губаха Верхњаја Губаха је вековима била типично уралско индустријско насеље. Појавило се...

Авети прошлости: Заборављена гробља бродова у Русији

2018-01-27 08:55:41

Није лако направити брод, али га није лако ни „пензионисати“. Процес демонтаже је тежак и зато се често праве „гробља бродова“, тј. места где се бродови...

Путин запањеном раднику у фабрици мотора: „Дајте да Вас пољубим“

2018-01-25 17:29:14

Председнику Русије Владимиру Путину током посете републици Башкирији и разговора са запосленима у предузећу за производњу мотора у главном граду Уфи, један радник предложио је да...

Брод који одолева зубу времена: Направљен у царској Русији, и још увек на бранику Отаџбине

2018-01-24 16:45:16

Данас у руској флоти има много старих бродова пројектованих још у совјетско време. Постоји, међутим, и брод који је направљен пре њих, још у Царској Русији....

Пругом кроз бескрајне просторе: Девет руских возова којима се обавезно треба провозати

2018-01-23 15:54:41

Русија је земља коју треба видети из воза. Можете бирати воз по своме укусу – најбржи, најлуксузнији, најстаромоднији... Сваки је вредан пажње и пружа непоновљиво задовољство. Сапсан То...

РТ: Тестни лет на усисивачу... у космосу

2018-01-21 18:32:06

Извор: Восток / РТ Руски космонаут Антон Шкаплеров је коначно одговорио на непроцењиво важно питање које је у савременом добу копкало човечанство: Можете ли се летети на...

Руске лепотице од којих се топио лед на Богојављење

2018-01-19 22:02:35

У ноћи између 18. и 19. јануара обележен је велики православни празник Богојављења. У знак сећања на Крштење Господа Исуса Христа у Јордану ове ноћи се...

rt - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Јутро

Јутро