Смрт у сметовима Урала: Најзагонетнија трагедија у историји Русије

Објављено: 08.06.2017.год.
Група туриста под руководством Игора Дјатлова није се вратила из похода кроз планине Северног Урала у фебруару 1959. године. Околности под којима је погинуло девет младих људи су толико чудне да се о њима и данас дискутује. У оптицају су разне верзије, од снежне лавине до операције америчких специјалних служби.


Планина Холатчахљ се налази у беспућима Северног Урала (550 км северно од Јекатеринбурга, а Јекатеринбург је удаљен 1.416 км источно од Москве). Њен назив на језику народа Манси значи „мртва планина” или „планина мртваца”. Легенда каже да је ту некада веома давно убијено девет ловаца и да је од тада боље избегавати ово место, нарочито ако у групи има деветоро људи.

Нико не би ни сазнао за ову легенду народа Манси да се она није остварила 1959. године. Тада је у поход преко планине Холатчахљ кренула група од деветоро туриста (седморица младића и две девојке). У ноћи између 1. и 2. фебруара сви они су изненада истрчали из шатора. Још увек се не зна шта је приморало туристе да напусте шатор и да у журби оставе све ствари и усред зимске ноћи изађу на -30 степени Целзијуса без обуће (само две особе су биле обувене). Нико од њих није жив дочекао јутро. Тако је завршила „Дјатловљева група” (по имену водича Игора Дјатлова).

Спасилачка екипа је крајем фебруара и почетком марта пронашла тела петоро младих људи километар и по од шатора у правцу подножја. Четворо је пронађено у мају, када је снег почео да се топи. Истрага је утврдила да су три особе погинуле од удараца „задобијених услед дејства велике снаге”, док су се остали смрзли у снегу. На телу једне девојке, када су га пронашли, није било очију и језика. На појединим комадима одеће пронађени су трагови радијације двоструко веће од дозвољене.

Разводњена истрага

Совјетски иследници који су се бавили случајем „Дјатлов” најпре су посумњали да су за смрт групе туриста криви ловци из народа Манси који су могли бити револтирани што туристи посећују њихове планине, или су то можда одбегли робијаши. Међутим, те верзије су одбачене, јер месецима уочи трагедије нико није побегао из затвора, а планине које народ Манси поштује као светињу налазе се на другој страни. Поред тога, на телима погинулих није било рана од оружја. Како је показала експертиза, шатор је био исечен изнутра, што значи да су „дјатловци” сами тражили спас напољу.

Истрага је обустављена већ крајем маја 1959. године, и случај је затворен. Званична формулација узрока смрти је веома разводњена: „сила стихије којој туристи нису могли да се супроставе”. Ову трагедију су самостално истраживали многи аматери. Неки од њих претпостављају да су власти пожуриле да „забашуре” цео случај, што је дало доста простора за размишљање и замишљање.

Честа је претпоставка да су људи изгинули у снежној лавини или одрону, али спасиоци који су трагали за туристима нису пронашли никакве трагове природне катастрофе. Штапови за скије којима је био причвршћен шатор остали су пободени у снег. Поред тога, није јасно зашто су људи бежали од лавине низбрдо, а не у страну. Искусни туристи никада не би тако поступили.

Да ли су вршене неке тајне пробе?

Људи који су у фебруару и марту 1959. године пролазили близу Дјатловљевог превоја сведочили су о необичним атмосферским појавама, о „ватреним лоптама” или „светлим мрљама” које су се кретале небом. Та околност, као и радијација на оделу, дала је неким истраживачима повод за претпоставку да је СССР на подручју Дјатловљевог превоја вршио тајно тестирање космичке или војне ракете.

Тако се појавила верзија да је туристе покрио облак отровног гаса ослобођеног приликом сагоревања ракете-носача, и да су они управо због тога напустили шатор. Али у том случају није јасно зашто су бежали тако дуго, јер је у том периоду на превоју дувао ветар, тако да би облак брзо прошао.

Опет Американци

Ниједна тајанствена трагедија у Русији не може да прође без претпоставки да су у њу умешане тајне службе, било руске, било непријатељске. Смрт Дјатловљеве групе по том питању није изузетак. Писац Алексеј Ракитин у истраживању под називом „Смрт која иде трагом” детаљно анализира многе покушаје решавања ове тајне, и одбацује један по један, а затим износи своју претпоставку да су групу уништили амерички агенти.

Према Ракитиновој верзији, у групи су били тајни агенти КГБ-а, чији је задатак био да се састану са Американцима и изврше „контролисану примопредају” фалсификованих узорака радиоактивног одела. Међутим, у последњем тренутку је превара откривена и „представници Запада” су у гневу побили совјетске агенте, а са њима и остале туристе.

Критичари постављају Ракитину питање зашто би совјетска обавештајна служба организовала „контролисану примопредају” у беспућима уралских планина, када се агенти далеко лакше скривају у великом граду. Поред тога, нејасно је зашто су у том случају Американци оставили тела побијених људи не потрудивши се да их сакрију.

Питања без одговора

Поред наведених постоје и многе друге верзије. На пример, туристе су ликвидирали агенти КГБ-а као случајне сведоке ракетних проба, или специјална јединица МУП-а мислећи да су одбегли робијаши. Или их можда нико није убио, него је младе људе једноставно обузела психоза и они су појурили из шатора у сигурну смрт. Или их је можда напала дивља животиња... Претпоставке се могу набрајати унедоглед.

Како је у свом блогу приметио писац Борис Акуњин, присталице сваке верзије „веома убедљиво критикују друге хипотезе и недовољно убедљиво бране своју сопствену верзију”. Свако користи само оне чињенице које се уклапају у његову представу о тачном одговору, игноришући верзије које му не одговарају.

Истина је у томе да се не може сазнати шта се заиста догодило на планини Холатчахљ. Како је почетком 2017. године истакао бивши губернатор Свердловске области Едуард Росељ, то није могуће јер се и данас, скоро 60 година касније, подаци о овом инциденту „држе у тајности на федералном нивоу”.

Овај текст је део серије „Russian X-Files”, у којој „Руска реч” прича о загонетним случајевима, тајнама и аномалијама везаним за Русију.

Олег Јегоров,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Председник Костарике прогутао осу

2017-06-18 10:40:58

Председник Костарике Луис Гиљермо Солис Ривера прогутао је осу током разговора са новинарима. „Прогутао сам је. Прогутао сам осу. Ово се не дешава сваки дан… Чисти протеини“,...

Седам необичних места за склапање брака у Русији

2017-06-11 16:52:09

Незабораван доживљај је венчање у дворцу од снега и леда, у номадском шатору...

Смрт у сметовима Урала: Најзагонетнија трагедија у историји Русије

2017-06-08 11:18:39

Група туриста под руководством Игора Дјатлова није се вратила из похода кроз планине Северног Урала у фебруару 1959. године. Околности под којима је погинуло девет младих људи су толико чудне да се о њима и данас дискутује. У оптицају су разне верзије, од снежне лавине до операције америчких специјалних служби.

Места у Русији која доносе срећу

2017-06-06 11:14:44

Руси воле бајке и народна веровања, и зато не чуди да у Русији постоји низ места која, према веровању локалних становника, треба посетити јер вам могу донети срећу, успех или велику љубав и одиграти кључну улогу у вашем животу. У различитим периодима руске историје око ових «чаробних» места испредале су се легенде, а данас она привлаче бројне туристе. „Руска реч” је саставила списак таквих места. Можда ће и вама она донети срећу, успех или љубав?

Зашто Русија има баш такву заставу?

2017-06-05 11:30:44

Бело-плаво-црвена тробојка се у Русији појавила још у 18. веку, али је прошла кроз многе фазе пре него што је постала државна застава.

Пет идеалних особина: Шта је потребно мушкарцу да би се допао Рускињи?

2017-06-03 08:43:17

Мушкарац треба да буде добар, поштен, да води рачуна о свом изгледу и понашању (али не претерано), да буде веран (али не љубоморан), и наравно, пажљив, дарежљив, паметан... Рускиње по правилу имају подугачак списак жеља, тачније захтева, када је реч о „идеалном” мушкарцу. Можда се оне по томе највише и разликују од жена у другим деловима света. Истина, све је то само плод маште, јер на крају и Рускиња изабере мужа који није идеалан.

Руска лепота које више нема: Избори за мис почетком 20. века

2017-06-02 07:47:24

У Совјетском Савезу се избор за мис није организовао до 1988. године, али је десет девојака ипак добило почасну титулу „Мис Русије” још пре Другог светског рата. После револуције 1917. године у Паризу се међу руским емигрантима нашло толико лепих девојака, манекенки и фото-модела, да је редакција часописа „Илустрована Русија” одлучила да организује избор за мис у коме жири бира најлепшу Рускињу.

Руске шаљивџије насамариле Ђукановића и Марковића представивши се као „Порошенко” и „Гројсман”

2017-05-31 13:16:06

Познате руске телефонске шаљивџије - Алексеј Стољаров и Владимир Кузнецов, који су познатији под надимцима Лексус и Вова – скинуле су „скалп” и црногорском премијеру Душку Марковићу и Милу...

Опасна лепота: Упознајте се са заиста снажним Рускињама

2017-05-26 11:41:43

...и сетите се речи из песме „Идола“: Имала је снажније руке него ја... У тешке, традиционално „мушке“ спортове – бодибилдинг, пауерлифтинг, дизање тегова - ове жене су...

Рус на мотору обишао пола света

2017-05-22 22:22:30

Олег Харитонов (46) је напустио Москву 20. августа 2014, прошао на мотору југоисточну Азију, Европу, Африку и преко Јоханезбурга „долетео“ до Буенос Ајреса. Тренутно се креће...

rt - zanimljivosti
РР банер занимљивости

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли сте за придруживање Србије ЕУ?