Петанаест невероватних призора Чукотке

Објављено: 12.12.2020.год.
фото: © Олег Зотов, Ида Ручина / Russia beyond


Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи народ Чукче, у царству ирваса, китова и несвакидашње нетакнуте природе. Њихов фото-пројекат о овом полуострву на крају света права је епска сага која ће бити приказана у Третјаковској галерији, пише Russia beyond.

Чукотка је полуострво на самом крају Земље и најисточнија тачка Русије. У овом суровом подручју налази се најсевернији руски град Певек, где већи део године дувају јаки и 
непредвидиви ветрови. У овдашњој тундри живе аутохтони народи Чукче, Ескими и други. На фотографијама Олега Зотова и Иде Ручине одражена је невероватна дивља природа овдашњег краја, и човек у свом првобитном амбијенту.

1. Планета Чукотка 

Чукотка је земља где се време зауставило. Руски пионири су стигли овамо средином 17. века, али се од тада у овдашњем пејзажу скоро ништа није променило.

2. Понос Јуљтинске тундре 

Гајење ирваса је темељ традиционалног начина живота малих аутохтоних народа Чукотке. Популација чукотских ирваса тренутно броји 198.000 грла.

3. Господарица тундре 

За овдашње житеље ирваси нису само средство за превоз, извор хране и одеће, него су и део локалног фолклора. Чукче имају цео један празник посвећен ирвасима. То је дан када ове животиње одбацују своје рогове. Чукче их скупљају и користе у разне сврхе, па и као сувенире.

4. Девојка из Уељкаља 

Овдашњи народи се одвајкада баве ловом на дивљач и на китове. Уељкаљ је ескимско село на обали Беринговог мора чувено по Китовој алеји.

5. Обред 

Елементи традиционалне културе и обреда стално се сусрећу у свакодневици аутохтоних народа. Обраћање духовима тундре и силама природе је знак поштовања према Земљи предака.

6. Тишина језера Равкергигитгин
 

 

Цветок је једно од најживописнијих узвишења Чукотке. Налази се изнад језера Равкергигитгин (на чукотском „Прозрачно језеро“). Вода има наранџасту нијансу захваљујући лимониту (хидроксиду гвожђа).

7. Лето (Острво Врангеља) 

Острво Врангеља је једно од најнеобичнијих места на планети. Открио га је пре 150 година амерички ловац на китове Томас Лонг. То је природни резерват на Арктику са јединственом флором и фауном.

8. Пристаниште вере 

Храм Воздвижења Крста Господњег подигнут је 2016. године у насељу Егвекинот. То је први камени храм на Чукотки.

9. Чукотски транзит 

Чукотски запрежни пас је пасмина стара преко две и по хиљаде година. Ови пси и данас помажу људима, како у преваљивању великих растојања, тако и у лову.

10. Чукотска бајка – псећи краљ 

Врло је важно препознати будућег вођу запреге. Такав пас се од штенета васпитава на посебан начин. Он треба да буде посредник између власника и осталих паса у запрези, да се одлично оријентише у мраку и сметовима.

11. Престоница Чукотске земље 

Град Анадир је основан 1889. године. Током 1950-их је почео да се развија као морска лука, а током 2000-их је спроведена комплетна реконструкција града са применом најсавременијих антидепресивних дизајнерских технологија у уређивању градова изнад Поларног круга.

12. Са хоризонтом у позадини 

Тејкев је традиционална борилачка вештина Чукча и начин решавања спорних питања. То је слободни стил у коме се противници боре без кошуље, независно од годишњег доба и временских прилика.

13. Четири Сунца 180. меридијана 

Хало ефекат око Сунца је јединствена и врло упечатљива оптичка појава. Фотографи су имали среће да забележе преламање сунчевих зрака које оставља утисак као да постоје четири сунца.

14. Жива топлота 

Огњиште је у станишту Чукчи веома важан симбол породичног живота, среће и топлоте. Изнад огњишта је отвор кроз који, како верују Чукче, преци посматрају породицу. Породица Виквирагтиргиргин љубоморно чува чукотски језик и културу, и васпитава децу у истом духу.

15. Почетна тачка 

Ако замислимо да смо „пробушили“ земаљску куглу на нултом меридијану по Гриничу, онда ће други крај замишљене осе „избити“ на Чукотки, у околини села Егвекинот. Овде се пресецају 180. меридијан и Северни поларни круг. Ту се завршава стари и почиње нови дан, не само за Русију, него и за читаву планету.

Изложба „Чукотка. Епска сага. Увод“ одржава се у Новој Третјаковској галерији до 7. фебруара 2021. године. Више фотографија можете погледати онлајн, преко 
овог линка.


Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

2021-01-09 05:10:40

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи на свету и њеним становницима. И нећете се разочарати, пише Russia...

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

2021-01-01 07:20:16

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

2020-12-26 08:22:06

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

2020-12-19 09:39:58

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

Петанаест невероватних призора Чукотке

2020-12-12 08:30:10

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи народ Чукче, у царству ирваса, китова и несвакидашње нетакнуте природе....

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

2020-12-06 09:32:15

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке од њих равне су претњи по живот, док се до...

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

2020-12-05 09:01:56

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан чај, воће, бобичасти плодови, џем... Дођите само на неколико дана...

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

2020-11-28 07:47:34

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

2020-11-21 07:17:51

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

Фотографско путовање кроз све руске регионе

2020-11-14 09:10:00

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује у најудаљеније кутке земље. Уживајте у путовању, пише Russia beyond. Ретко који...

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: