Шта се налази испод Кремља?

Објављено: 04.01.2020.год.
фото: © Антон Романов / Russia beyond

Колико су успешни били покушаји да се пронађу скровишта и тајни подземни ходници у најпознатијој тврђави Европе?


Московски кремљ, највећа сачувана тврђава у Европи, крије у себи многе тајне. Многе генерације истраживача су покушавале да их одгонетну. Да ли се испод Кремља налази библиотека Ивана Грозног? Постоје ли подземни ходници који воде у друге делове града? О томе пише Russia beyond.

1. Тајни подземни ходник до реке 

Тајницка кула Московског кремља.

Свака средњовековна тврђава је имала тајне стазе и пролазе. Кремљ у том погледу није био изузетак. Када је тврђава подигнута у њој су свакако постојали скривени тунели за скупљање воде. Нису сачуване ни зидине првобитног Кремља, ни оног који је Димитрије Донски направио од белог камена. Садашњи Кремљ је из доба Ивана Великог. Крајем 15. века ова тврђава је већ била застарела за ратовање јер су њене зидине и куле биле оштећене у опсадама и пожарима, тако да нису могле издржати притисак непријатеља. Иван је позвао италијанске неимаре који су подигли зидове и куле од цигле, саградили храмове и дворац за великог кнеза. Управо су Италијани и направили једноставне подземне објекте у Кремљу, потребне свакој тврђави.

Хипотетичка шема конструкције тајног бунара у Тајницкој кули.

Испод Тајницке куле је 1485. године направљено скровиште чија намена није позната. Оно је откривено у 17. веку, али тада већ није било приступачно, јер су степеници били изломљени, зидови су се обрушили а затворена врата затрпана шутом. Када је скровиште 1826. године било пуно воде и остављено без поклопца, у њему се удавио чувар. Већина историчара сматра да је то и био један од кремаљских бунара.

2. „Слушне“ коморе 

Велики подземни систем са водом испод Москве.

Архитекта Иља Бондаренко је 1918. године истраживао Кремљ и написао да је у једној кули „направљено скровиште као превентива од поткопавања“. Поткопавање је било делотворан начин освајања моћних и неприступачних тврђава попут Кремља. Споља су поткопавани темељи и испод њих је постављан експлозив који може оштетити зидине. Средство против поткопавања биле су „слушне“ коморе испод темеља. Прокопавале су се са унутрашње стране тврђаве. На крају комора је био мали „слушни“ отвор поред зидина, тако да се изнутра могло чути кад непријатељ поткопава зидине, а затим би покушај био осујећен. У Псковском кремљу је, на пример, сачувано најмање 20 таквих слушних комора. Има их и у Московском кремљу.

3. Тамнице 

Степенице у подземљу замка, мистериозни тунел.

Подземна просторија испод Беклемишевске куле од 1525. се користила као тамница и мучилиште. Иван Грозни је наредио да се у ту тамницу баци његов непријатељ Андреј Ховански. Суседна Кула Константина и Јелене спојена је са Беклемишевском кулом подземним пролазом који је у целини претворен у тамницу (те просторије су укупно дугачке око 170 метара).

Аутор Михаил Пиљајев је у 19. веку у књизи „Стара Москва“ описао „скривени ходник са уским прозорчићима где су везаних уста лежали заточеници осуђени на мучење. Уста су им одвезивана само кад је требало да одговоре на питање или да узму оскудну храну. Били су приковани за зид у који су укуцане гвоздене алке“. А близу храма Светих Архангела некада су биле подземне просторије за црквене дужнике, где су они седели на пањевима приковани ланцима. Ти подруми постоје и данас. У њима се чувају посмртни остаци московских кнегиња и царица који су спасени приликом рушења манастира Вазнесења Господњег у Кремљу 1929. године.

4. Скровишта за чување драгоцености 

Ћуп и садржај ћупа – ризница новца из доба Василија III (do 1612. године) на изложби „Нове ризнице Кремља“ постављене у Звонику на Саборном тргу Московског кремља. Благо из 17. века је пронађено у центру Москве за време грађевинских радова.

Једна од великих предности каменог Кремља састојала се у томе што би чак и у случају пожара драгоцености биле сачуване. Приликом ископавања испод Благовештењског храма је 1840. године пронађен тајни пролаз, подруми од цигле и белог камена, и четири подземна скровишта која се протежу 40-50 метара, од Грановите палате до Храма Благовештења. Подрум храма је био намењен за чување драгоцености које припадају великим кнезовима. Кнез Николај Шчербатов је као археолог 1894. године овде вршио ископине и очигледно је наишао на свод тог скровишта. У близини је пронашао рушевине Ризнице московских кнезова, подигнуте 1484. године.

5. Библиотека Ивана Грозног 

Рукописна књига „Духовни лек“, 17. век. Патријархове одаје. Државни историјско-културни музеј „Московски кремљ“.

Московски кнез Василиј III је 1518. године позвао у Русију ученог монаха Максима Грка да преводи богослужбене књиге. Максим је уједно систематизовао и допунио библиотеку Василија III. Она је послужила као основа за библиотеку његовог сина, Ивана Грозног. Цар Иван је током 1560-их показао библиотеку пастору Јохану Ветерману, а овај ју је описао као врло драгоцену ризницу смештену испод Кремља, у подрумима са сводовима. Од тада људи траже ову библиотеку. Истраживачи претпостављају да се у њој могу налазити баснословно вредне књиге из библиотеке Софије Палеолог, бабе Ивана Грозног и рођаке последњег византијског императора Константина XI Палеолога.

Прва већа археолошка ископавања у потрази за библиотеком обавио је крајем 19. века филолог Едуард Тремер, који се надао да скровиште може бити испод Теремног дворца. Током 1930-их се и археолог Игнатиј Стељецки загрејао за ту идеју. Он је издејствовао дозволу власти и обавио мноштво ископавања на различитим местима у Кремљу, понекад доводећи у питање безбедност објеката. Стељецки је пронашао мноштво затрпаних и зазиданих ходника који воде у непознатом правцу, али није открио одаје са библиотеком. Испод Теремног дворца су 1963. године заиста пронађени ходници, али они ни до данас нису рашчишћени. Од тада се није трагало за библиотеком, мада многи истраживачи сматрају да она постоји.

6. Метро 2 

Тунел Волгоградског подземног трамваја.

Пре свега треба рећи да Метро 2, односно подземни транспортни систем за мобилизацију, заиста постоји. То је у интервјуу 2006. године потврдио први градоначелник постсовјетске Москве Гаврил Попов. Метро 2 је вероватно направљен истовремено са Московским метроом, или нешто касније. Био је предвиђен за хитну саобраћајну везу између најважнијих одбрамбених и административних објеката Москве (и за евакуацију људства најважнијих државних установа у случају рата). А Кремљ је један од најважнијих објеката у граду.

Метро 2 се налази дубоко под земљом (на дубини од 50 до 250 метара). То заправо и није метро у правом смислу (са возовима који се напајају помоћу треће шине), него подземна железничка пруга за електричне локомотиве. У доступним изворима на које 
се позива чланак у Википедији могу се пронаћи подаци о обнављању и ремонту електричних локомотива које вуку композиције на линијама тајног метроа. Метро 2 се делимично налази и испод Кремља, одакле једна линија води до такозване Ближе Стаљинове виле, тј. до стратешког објекта у предграђу Москве.

Модел подземног објекта заштићеног командног пункта „Тагански“.

Вероватно се испод Кремља налазе и други саобраћајни објекти, али је то државна тајна, тако да њихово истраживање и проучавање није могуће, као ни изношење било каквих података о њима. То није нимало чудно, јер је Кремљ ипак и даље највећа активна тврђава континенталне Европе.

Георгиј Манајев, Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Како стварно изгледају најпопуларнија туристичка места у Русији

2020-03-01 09:08:52

Инстаграм против стварне слике. Или другим речима, поштено приказујемо призоре са којима ћете се суочити када будете посетили најомиљенија туристичка места у Русији, пише Russia beyond.   Ilya Varlamov...

Мањпупуњор: Загонетни камени џинови на Уралу

2020-02-22 08:23:16

Зашто треба посетити једно од седам руских чуда, како доћи до њега и какви су утисци после посете? На северном Уралу постоји невероватан геолошки споменик, седам камених...

Број руских туриста у Србији прошле године премашио очекивања

2020-02-21 07:10:02

Број руских туриста у Србији током прошле године премашио је очекивања, рекла је заменик министра културе Русије Олга Јарилова за РИА Новости. У Београду је у четвртак...

Ингушке куле на Кавказу: Јединствени споменик средњовековне архитектуре

2020-02-16 07:10:53

  Ове високе грађевине подигнуте су за свакодневни живот људи у древним временима. На стотине оваквих кула очувано је до данас. Ингуши, Чечени и Вајнахи, народи који живе...

Богу иза ногу: Места у Русији на којима обичан живот захтева необичну издржљивост

2020-02-16 07:00:35

Овде је практично немогуће живети, док неки Руси упорно доказују супротно. У сваком случају, сваки би туриста вероватно пожелео да се бар једном у животу нађе...

Бајкал у зимско доба: дођеш са фотоапаратом, одеш са пуним срцем

2020-02-15 06:18:59

Вода Бајкала се замрзава у необичним облицима и претвара острва и стрме обале у декор за снимање филма о непостојећим световима.

Лет изнад сахалинског гнезда: Поглед на нетакнуту природу руског острва

2020-02-09 06:17:07

Уживајте у природи и пејзажима острва Сахалин, укључујући рт Великан и Охотско море, које је снимио дрон Russia beyond.

Гратис за туристе: Шта је у Русији потпуно бесплатно?

2020-02-01 08:20:26

Ево шта ћете као туриста добити „за џабе“ у највећим туристичким градовима Русије. Наводимо списак најбољих бесплатних понуда у Москви, Санкт Петербургу и Сочију. У Москви Музеји и...

На руски начин: Пет најскупљих јела у московским ресторанима

2020-01-26 07:49:05

У Москви нема ресторана са Мишелиновим звездицама, али то не значи да нема првокласне кухиње. Ово су најскупљи деликатеси у граду, припремљени на руски начин, пише Russia...

Десет најбољих активности у московском парку Горког

2020-01-25 04:02:43

Осим слушања „ветра промене”, као у чувеној песми Скорпионса, ово место међу дрвећем и језерима нуди вам још много забавних и квалитетних активности зими и лети. Парк...

rt turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: