Десет националних паркова Русије

Објављено: 29.04.2018.год.
фото: Legion Media / Russia beyond


У самој Москви можете заћи у веома дубоку шуму, а у Владивостоку можете посматрати леопарде у њиховом природном окружењу.

У националним парковима туристе привлаче непоновљиви пејзажи, чист ваздух и чиста вода, као и могућност да посматрају дивље животиње у њиховим природним стаништима. У Русији има укупно 49 националних паркова. Неки од њих се налазе веома далеко од великих градова и заиста је тешко стићи до њих, па и одлазак често сам по себи представља авантуру.

„Острво лосова“ („Лосиный остров“), Москва

 

Пејзаж националног парка „Острво лосова“.

„Острво лосова“ је један од првих националних паркова у Русији. Основан је 1983. године северно од престонице и протеже се дубоко у Московску област. Мештани радо долазе у овај национални парк да уживају у шетњи и тишини, у вожњи на бициклима, и наравно, у посматрању лосова.

Како стићи:
Уђете у метро близу станице Белокаменаја на Кружној линији метроа. Ако желите да посетите лосове на Станици за биолошка истраживања, можете сести на аутобус или таксијем доћи до метроа ВДНХ. Улаз у парк је бесплатан. 
Сајт парка. 

Језеро Плешчејево, Јарослављ 

Залазак сунца на обали језера Плешчејево у Перејаслављу-Залеском, Јарославска област, Русија.

Национални парк „Плешчејево језеро“ (на руском „Плещеево озеро“) налази се у Јарославској области (120 километара североисточно од Москве) на туристичкој маршрути „Златни прстен“. Овде можете осетити дух старе Русије и дочекати залазак сунца на обали језера. Поред парка је град Перејаслављ-Залески који такође вреди посетити.

На Главној московској аутобуској станици седите у аутобус за Перејаслављ-Залески. Ред вожње погледајте овде. Сви аутобуси крећу са другог перона. Једна карта кошта 50 рубаља (0,80 долара). Сајт парка.

Национални парк „Сочи“ 

Национални парк „Сочи“.

Национални парк у Сочију (1.600 километара јужно од Москве) основан је 1983. године и један је од најпопуларнијих у Русији. Од 2007. године у парку обитавају кавкаски леопарди, којих је некада било у овом региону. Туристи могу да уживају у водопадима, пећинама и кањонима, или да се окупају у топлом Црном мору, у подножју снежних планинских врхова националног парка.

Авионом до Сочија, а затим аутобусима 86, 101 или 104 са главне железничке станице у Сочију (излазак на станици „ГИБДД“). Ред вожње погледајте овде. Улазница је 100 рубаља (1,60 долара). Сајт парка.

Земља леопарда, Владивосток 

Женка далекоисточног леопарда.

Ако планирате путовање у Владивосток (9.000 километара источно од Москве) и волите леопарде, онда ћете се заљубити у ово место. „Земља леопарда“ се простире од Амурског залива (Јапанско море) до руско-кинеске границе и иза ње. Парк има само једну туристичку маршруту која се зове „Леопардова јазбина“. Трагове ових великих мачака можете видети од почетка пешачке стазе, па све до пећине у којој је вероватно некада живео леопард. У парку се организује неколико екскурзија.

Авионом до Владивостока, а затим до туристичког центра овог парка у насељу Барабаш (улица Казанска 6а) аутобусом (ред вожње и куповина карата на сајту. Улазница кошта 100 рубаља (1,6 долара). Ако желите да се пријавите за екскурзију, то можете учинити у канцеларији парка у Владивостоку (Проспект 100-годишњице Владивостока 127). Сајт парка.

Национални парк „Шорски“, Кемеровска област 


Национални парк „Шорски“, Кемеровска област.

Овај парк на реци Мрасу је најлепши у целом Сибиру. Украшен је снежним врховима Алтаја и Западног Сајана, густом тајгом, бурним водопадима, кристално чистим језерима и великим бројем природних знаменитости. Овде живе ретке врсте птица и других животиња које уз мало среће можете чак и видети. У парку има пет туристичких маршрута за које је организован превоз.

Авионом до Новокузњецка (3.200 километара источно од Москве), а затим до града Таштагол редовном аутобуском линијом (ред вожње и куповина карата овде. Управа парка се налази у улици Садоваја 8А. На време саопштите управи парка преко сајта, електронске поште или телефоном да долазите у посету како бисте добили пропусницу за парк. Улазница је 200 рубаља, а можете наручити и додатне екскурзије. Сајт парка.

Забајкалски национални парк, Бурјатија 

Поглед на Свети Нос са Чивиркујског земљоуза.

У парку обитавају аутентичне сибирске животиње: необични самури, мрки медведи и кудраве лисице. Наравно, ту је и Бајкал, најдубље језеро на свету. На острвима Ушкање ћете наћи сибирску фоку.

 Авионом до Улан Удеа (5.600 километара источно од Москве), а затим минибусом са аутобуске станице Ужни до града Уст-Баргузина (полазак сваког дана у 7:00 и 15:00). Центар за посете парка налази се у граду, у Лењиновој улици бр. 71. За посету парка је неопходно добити дозволу у овом центру. Улазница је 100 рубаља (1,6 долара). Сајт парка.

Кенозерски национални парк, Архангелска област 

Озари (уски издужени гребени настали акумулацијом) на језеру Масељга. Фрагмент границе сливова Северног Леденог и Атлантског океана.

Национални парк „Кенозеро“ (885 километара северно од Москве) плени својим живописним језерима, дрвеним храмовима, старим селима и брдовитим тереном. У геолошком смислу је то јединствена комбинација тајге и мочвара. Овај парк је 2004. године стављен на Унескову листу резервата биосфере.

Возом из Москве до Санкт Петербурга, или из Архангелска до Нјандоме. Затим, аутобусом до Каргопоља, па аутобусом од Каргопоља до насеља Моршчикинскаја. Ред вожње погледајте на званичном сајту парка. Улазница је 100 рубаља (1,6 долара).

Куршска превлака („Куршская коса“), Калињинград 

Заштитне конструкције на Куршској превлаци које спречавају осипање пешчаних дина. Калињинградска област, Русија.

Највеће пешчане дине у Европи налазе се у најмањем националном парку Русије. Парк се зове „Куршска превлака“, у њему се може провести три дана без руске визе уколико сте путник туристичког брода. Дине високе као вишеспратнице, борове шуме и балтичке плаже дуге неколико километара сваке године привлаче скоро милион туриста.

 Парк се налази на руско-литванској граници. Ту је и гранични прелаз. Седите на аутобус у Калињинграду за Клајпеду (ред вожње овде) и изађите пре границе.

Самарска лука, Самара 

Залазак сунца у туристичком делу Волге на подручју Самаре. Живописна природа Централне Русије у летњем периоду.

Крените на фантастично путовање Волгом и посетите Жигуљовска брда Централне Русије. У популарне знаменитости спадају Молодецки Курган, Девичја Гора и огромна стена Висли Камен, која виси 80 метара изнад воде.

Има много улаза у парк, у зависности од пешачких путања. Посетите централну туристичку канцеларију у Жигуљовску (улица Ткачова 109А) или у Самари (улица Кујбишева 127). До Жигуљовска се из Самаре може доћи аутобусом. Улазница кошта 50 рубаља. Сајт парка.

Валдај, Велики Новгород 

Вечерњи риболов на језеру Ужин, Русија, Валдај.

Природна лепота овог парка је права атракција за туристе. То су живописна језера Валдај и Селигер, Валдајска брда и шуме које воде порекло из леденог доба.

Возом из Москве до Валдаја или аутобусом из Санк Петербурга. Улазница је 100 рубаља (1,6 долара). Можете је купити у канцеларији парка на Валдају (улица Победе 5).

Ана Сорокина,
Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (1) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Кусково – најлепше племићко имање у Москви

2019-11-09 10:06:06

Гроф Николај Шереметјев је умео да ужива у животу, и по томе није заостајао за француским краљем Лујем Четрнаестим. Да би и гости његовог летњег имања...

Соловки у објективу шпанских фотографа

2019-11-09 08:26:51

Како сада изгледа некадашње најстрашније место у Русији?    Juan Manuel Castro Prieto / Rafael Trapiello На Соловецким острвима налази се један од најстаријих и најлепших манастира у Русији....

Васјуганска мочвара - већа од Швајцарске и наставља да расте

2019-11-09 08:00:48

За џиновску мочвару усред Русије локални становници из љубави кажу да је једно од „светских чуда” и од ње желе да учине своју знаменитост. Међутим, она...

Јакутск: Штa лети видети у највећем граду на вечно смрзнутој земљи

2019-10-26 09:26:52

То је град дијаманата, мамута и смрзнутих рибљих филета које мештани зову „строгањина“. Ако се бојите зиме, дођите овде преко лета! Град није ништа мање егзотичан,...

Седам најлепших села Русије

2019-10-05 08:19:39

Ова живописна мала насеља званично су проглашена за најлепша у Русији. Уверите се зашто! Асоцијација најлепших села Русије окупља преко 40 насељених места. За чланове асоцијације важе...

Седам предлога како да се зими забавите у Санкт Петербургу

2019-09-28 16:56:23

  Ко вам је рекао да константни сумрак и ледени ветар ремете забаву? Престаните да дрхтите, навуците капу и рукавице и искусите оно најбоље што овај град...

Шест начина да Санкт Петербург упознате са воде

2019-09-21 07:45:47

Северна престоница Русије је лепа из сваког угла, али је најлепша и најфасцинантнија када је посматрате са воде. Санкт Петербург лежи на 42 острва и испресецан...

Пет скупих туристичких дестинација у Русији

2019-09-08 07:38:06

Ово нису путовања за свачији џеп. Ако имате просечна примања боље је и да не размишљате о оваквим местима! Ако желите да посетите ове дестинације у Русији...

„Врабац сервис“ почео са радом  уз подршку НИС-а

2019-08-31 15:50:04

Електрична возила за превоз грађана у центру Београда

Београд проглашен најбољим градом за провод

2019-08-20 07:51:47

Публикација "Лонлеј планет" објавила је рејтинг најпопуларнијих градова на свету.  Према истраживању, прво место заузео је Београд. Примећује се да град има разнолик ноћни живот. Забаве се...

rt turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: