Руска историја у малом: Једнодневно путовање по Московској области

Објављено: 17.08.2017.год.
Манастир Нови Јерусалим. Извор: Legion Media / Руска реч


Московска област је препуна лепих и незаборавних места. „Руска реч” вас води у околину престонице, кроз руске градиће и села са хиљадугодишњом историјом.

1. Древна лепота Коломне


Московски Кремљ је најпознатија дестинација у Русији. За разлику од осталих руских кремаља (градских тврђава), његов назив се пише великим почетним словом. Али чак је и Московски кремљ сићушан када се упореди са кремљом у Коломни.

Кремљ у Коломни. Извор: Legion MediaКремљ у Коломни. Извор: Legion Media

Кремљ је један од главних разлога да посетите Коломну. Налази се 96 км југоисточно од Москве. Личи на средњевековни замак. Саграђен је између 1525. и 1531. године. Ово није обичан музеј у коме чувари непрестано опомињу да будете тихи. Кремљ се толико стопио са градом, да нећете ни приметити да сте ушли у њега.

Улаз је бесплатан, тако да се можете шетати, пентрати се по зидовима и уживати у погледу који пуца на околину. Након што обиђете цркве у кремљу, предлажемо вам да посетите Пјатницку капију и музеј „Калачнаја”. Овде можете пробати руски „калач” и чути причу о овом великом укусном хлебу чији облик подсећа на „руско звоно” (врста тегова за вежбање). А главни сувенир који можете понети из Коломне је пастила, посластица од изгњеченог бобичастог воћа или пиреа од јабука. Предлажемо вам да посетите продавницу у музеју „Коломенска пастила”. Нигде другде не можете наћи толико пастиле. Она је овде упакована у прелепе кутије за поклон. А ако огладните, у музеју постоји кафе-бар „Первая чайная” где је атмосфера врло пријатна. Препоручујемо да пробате традиционалну харингу са кромпиром.

Како доћи:

Возом: Приградским возом од Казањске железничке станице у Москви до Коломне (или до станице Голутвин). Пут траје око два сата, а карта кошта 300-400 рубаља (5-6,5 долара). Последњи воз из Коломне за Москву креће око 22:30. Ред вожње можете видети на сајту 
www.tutu.travel.

Аутобусом: Седите на аутобус код станице метроа Котељники. Пут траје око сат и 40 минута ако се не заглавите у застоју, а карта кошта 250 рубаља (4,1 долар).
2. Лепота православља у Сергијевом Посаду

Посета Русији није комплетна док не обиђете бар један манастир. Предлажемо вам да посетите Тројице-Сергијеву лавру, велики православни манастир у граду Сергијев Посад, 68 км североисточно од Москве. Овај прелепи манастир добио је име по светом Сергију Радоњешком, једном од највећих руских светитеља. Током целе године људи чекају у реду како би се помолили и поклонили његовим моштима. Посета овом духовном центру Русије ће вас надахнути и учинити да се осећате боље.

 

Фреске у Храму Успења Пресвете Богородице у Тројице-сергијевој лаври. Извор: Legion MediaФреске у Храму Успења Пресвете Богородице у Тројице-сергијевој лаври. Извор: Legion Media

Прикључите се групи са водичем како бисте сазнали више о тајнама овог прастарог манастира. Он је често био центар важних политичких дешавања, и чак је био под опсадом у Смутно доба почетком 17. века. У манастиру се налази десет цркава, тако да ће вам требати доста времена да их све обиђете. Лавра је под заштитом Унеска и једна је од најпосећенијих дестинација у Русији. У Тројицком саборном храму можете видети фреске великог руског иконописца Андреја Рубљова.

После благотворне дозе духовне хране препоручујемо вам и нешто „овоземаљско“. Преко пута манастира налази се „Руски дворик“, који нуди традиционалне пирошке, пељмене и друге руске специјалитете.

Близу Сергијевог Посада је имање Абрамцево које је претворено у музеј где можете видети украшене дрвене куће из 19. века у „новом руском“ стилу. У царском периоду су овде долазили и радили водећи руски уметници. Сачуване су скице великих дела, на пример керамичке студије композиција слика Михаила Врубеља.

Како доћи:

Возом: На Јарославској железничкој станици седите у приградски воз до Сергијевог Посада. Карта кошта око 200 рубаља (3,3 долара), а путовање траје око 90 минута (ако идете у Абрамцево, излазите на станици Абрамцево).

Аутобусом: Седите на аутобус код станице метроа ВДНХ. Путовање траје око 75 минута (не рачунајући могуће застоје) и такође кошта око 200 рубаља.

3. Живописни Серпухов

Град Серпухов се налази на прелепим обалама река Оке и Наре, 96 км јужно од Москве. Овај брдовити град је идеално место да се дан проведе у истраживању духа старе Русије и историје Другог светског рата. Нацисти су 1941. године стигли до ове области. Били су само 6,5 км од града. После неколико месеци совјетских контранапада Немци су одбачени 145 км. Сада у центру града стоји споменик браниоцима града.

 

Висоцки манастир у Серпухову. Извор: Legion MediaВисоцки манастир у Серпухову. Извор: Legion Media
Пешке брзо можете обићи Серпуховски кремљ, ресторан „Хусарска балада“, парк „Пинарски“ и Висоцки манастир – све је то на живописној обали реке Наре. Ако сте посетили све ове знаменитости, препоручујемо вам још два лепа места које дели река Ока. Једно је градић Таруса у Калушкој области, са његовим речним пејзажима, црквицама и музејем песникиње Марине Цветајеве, а друго је Поленово у Тулској области – лепо имање сликара Василија Поленова.

Како доћи:


Возом:
 На Курској железничкој станици седите у воз за Серпухов. Путовање траје око 2 сата, а карта кошта 250-300 рубаља (4-5 долара).

Аутобусом:
 Седите у аутобус код станице метроа Јужна. Карта кошта 250 рубаља, а трајање путовања зависи од гужве у саобраћају.

До Тарусе и Поленова: На главној аутобуској станици Серпухова седите у аутобус до Тарусе. Ако желите снажније утиске и лепше фотографије, од Тарусе можете по реци Оки допловити до Поленова туристичким бродом.

4. Јерусалим у Московској области

Русија има много манастира. Препоручујемо вам да посетите још један који се зове Нови Јерусалим. Манастир је недавно поново отворен после темељитог реновирања. Основао га је 1656. године патријарх Никон, познат по реформама руских црквених обреда и њиховом усклађивању са грчком традицијом. На пример, он је увео да се Руси крсте са три прста као и Грци, а не са два као што су чинили дотада. Никонове реформе су изазвале раскол у Руској православној цркви, од које су се одвојили старообредници, тј. они који нису прихватили нова Никонова правила.

 

Манастир Нови Јерусалим. Извор: Legion MediaМанастир Нови Јерусалим. Извор: Legion Media
Никон је у овом манастиру желео да направи копију јерусалимских хришћанских светиња. Црква Васкрсења у Новом Јерусалиму симболизује Храм Гроба Господњег, а река Истра, на чијој обали је подигнут манастир, симболизује Јордан у Светој Земљи. У Другом светском рату су нацисти оштетили ротонду Цркве Васкрсења Христовог. Недавно је извршена њена рестаурација. Ту је и музеј посвећен историји манастира.

Како доћи:


Возом:
 На Ришкој или Курској железничкој станици седите у воз до станице Новојерусалимска. Путовање траје око 90 минута, а карта кошта 150 рубаља (2,5 долара).

Аутобусом:
 Седите у аутобус код станице метроа Тушинска. Путовање траје око сат времена, а карта кошта 120 рубаља (2 долара).

5. Пушкинов завичај

У Московској области постоји много имања познатих руских писаца. На пример Мелихово (Антон Чехов), Шахматово (Александар Блок), Дуњино (Михаил Пришвин), Середњиково (Михаил Љермонтов) и многа друга. Ми вам препоручујемо да посетите место где је одрастао највећи руски песник Александар Пушкин.

 

Захарово. Извор: Legion MediaЗахарово. Извор: Legion Media
Захарово је мала дрвена кућица Пушкинове бабе Марије Ганибал. Ту је мали Саша Пушкин провео своје рано детињство јурцајући између липа. Кажу да парк и данас изгледа као што је изгледао тада.

Недалеко од Захарова, на живописној обали реке Вјаземке, налази се племићко имање породице Голицин, које се зове Велики Вјазјоми. У Руско-француском рату 1812. године на овом имању су преноћили руски генерал Кутузов и Наполеон. Наравно, у различито време. Прича се чак и да су спавали на истом каучу, мада тог кауча већ одавно нема.

Како стићи:


Возом:
 На железничкој станици Белоруска седите у воз до станице Голицино. Путовање траје око сат времена и кошта 100 рубаља (1,6 долара). За пет минута пешке стижете до имања Велики Вјазјоми и парка, а одатле можете аутобусом или таксијем доћи до Захарова. Друга варијанта је да возом дођете до станице Захарово.

Александра Гузева
,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Историја у фотографијама: Упознајте тајне Бајкалског језера

2018-10-14 06:50:36

  Најдубље језеро на свету такође је и највеће слатководно језеро на свету које се по величини може упоредити са Белгијом или Холандијом. А окружују га пејзажи...

Осам најопаснијих вулкана у Русији

2018-09-30 12:25:37

Ако планирате обилазак руског Далеког истока, добро пазите - ту се налазе неки од најопаснијих вулкана у земљи. 1. Шивелуч (полуострво Камчатка)   Johnson Space Center/NASA Улице насеља Кључи, само 47...

Руска „Енергија“ спремна да понуди туристички лет око Месеца

2018-09-23 07:33:17

Руска Ракетно-космичка корпорација „Енергија“, као и америчка компанија „Спејс икс“ су спремне да понуде услуге туристичког лета око Месеца, саопштио је за извор у ракетно-космичкој индустрији,...

Песак међу језерима и планинама: Руска пустиња која ће вас очарати

2018-09-18 13:43:12

Чарска пешчара изгледа као права пустиња окружена језерима, рекама и снежним планинама. Заиста је невероватна. 1. Чарска пешчара у Сибиру вероватно је најнеобичнија пустиња на свету.     Павел Мудров 2....

Формула 1: Девет разлога да посетите Велику награду Русије у Сочију

2018-09-13 20:46:49

Осим очигледног разлога (посматрања како јуре најбржи аутoмобили), Велика награда Русије нуди много више од мириса спаљене гуме. Ако не рачунамо прве две трке одржане 1913....

Како изгледа седам нових станица московског метроа, највећег подземног музеја на свету

2018-09-11 06:50:31

Ту је станица у облику кућица са рупичастим кровом, као и једна у стилу ауто-пута. Московски метро сада има 222 станице на 14 линија. Наиме, 30. августа...

Сиријска Палмира спремна за туристе на лето следеће године

2018-08-16 12:21:08

Сиријска Палмира биће спремна да прими туристе на лето 2019. године, саопштио је новинарима гувернер провинције Хомс Таљаљ Барази. „Сада власти имају пројекат за обнову целокупне штете...

Пет руских историјских панорама које вас воде на пут кроз векове

2018-08-16 09:01:25

Желите ли да доживите као да се налазите усред Стаљинградске битке или битке за Москву? Онда посетите тродимензионалне панорамске музеје у Русији. 1. Бородинска битка (Москва)   Музеј "Бородинска битка" Слика...

Дванаест места у Москви која не смете заобићи

2018-08-09 21:41:57

Заборавите туристичке водиче! Ово су места у руској престоници која ће најтоплије дочекати сваког посетиоца. Тако бар кажу странци који у Москви живе годинама и настављају...

Државна дума усвојила закон којим се укидају визе свим власницима навијачких пасоша

2018-07-26 10:52:42

Руска Државна дума усвојила је закон којим се укидају визе за Русију свим власницима навијачких пасоша, преносе РИА Новости. Како се наводи, предлог закона био је на...

rt turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: