Мој град Самара

Објављено: 02.05.2017.год.
Илустрација: Shutterstock/Legion-Media


У нашем новом циклусу текстова под називом „Мој град” грађани Русије представљају градове у којима живе и покушавају да одговоре на питање шта то има њихов град што нема ниједан други на свету.

Шта не би требало пропустити

Ако Самару посетите током викенда, обилазак града започните једночасовном пловидбом по Волги. Са реке ћете имати добар преглед града и моћи ћете одмах да изаберете своју „копнену” путању. Љубитељима активног одмора препоручујем да се бициклом провозају дуж реке и сами открију тајне непрегледног самарског кеја. После вожње бициклистичким стазама можда ће вам пријати да попијете криглу пива у кафеу поред чувене Жигуљовске пиваре.  

 

Фотографија: Alamy/Legion-Media
 

Такође не би требало да пропустите ни административни центар Самаре. Сама зграда управе Самарске области није посебно занимљива, али са трга испред ње се пружа изванредан поглед на реку, кеј и Жигуљовска брда. Ту се налази и један од симбола Самаре – Споменик Славе. Импресивна мушка фигура која у рукама држи крила авиона стоји на пиједесталу високом 40 метара и симболизује подвиг радника самарске фабрике за производњу авиона из времена Другог светског рата.

Моје омиљено место

Моје омиљено место за шетњу у Самари је стари град. Он није посебно атрактиван у туристичком смислу. За разлику од уређене пешачке Лењинградске улице или свечане Кујбишевске, која је у 19. веку била главна улица у граду, кварт око Улице Степана Разина уопште није дотеран. Међутим, управо то га чини занимљивим. Ту ћете наићи на аутентичне куће од дрвета и на камене трговачке виле које нису реновиране. У свим тим примерцима архитектуре можете уживати чак и по врелом летњем дану, јер је читава улица препуна дрвећа. Када обиђете овај кварт можете се спустити до пристаништа. У погледу на Волгу посебно ћете уживати седећи на молу на месту где нема бродова.

 

Фотографија: Alamy/Legion-Media
 

Још једно пријатно место за шетњу у старом граду је Струковски парк. Настао у 19. веку на месту виле пропалог спахије, овај парк је већ преко 150 година једно од омиљених места за одмор грађана и туриста. Ту се можете шетати по сеновитим стазама са дрворедима и уживати у погледу на зидану декоративну камену пећину, фонтану и неколико минијатурних скулптура. Издвајају се грациозна коза изнад улаза у малу камену пећину и заљубљени пар поред главног улаза у парк. То су детаљи који овом месту дају изглед 19. века.

Моја омиљена установа културе

Најбољи уметнички музеј у граду је Музеј сецесије. Он има велики број експоната, али сама грађевина ипак заслужује највише пажње. Ради се о вили подигнутој 1903. године за екстравагантну трговкињу Александру Курлину. Свака од 22 просторије у музеју има свој јединствени ентеријер, који представља најбољу традицију сецесије. Предлажем да музеј посетите у поподневним часовима, пред затварање. Туристичких група тада готово да и нема, а осим тога, у дворишту музеја се после затварања често одржавају концерти класичне музике и књижевне вечери.

 

Фотографија: Alamy/Legion-Media
 

Одмах поред Музеја сецесије налази се самарска катедрала – импресивна грађевина у готском стилу. Њу је најбоље посетити недељом ујутро. Тада за време мисе можете уживати у звуку оргуља. Али, ако не желите рано да устајете, можете доћи и током дана и без журбе разгледати табле на којима је представљена историја катедрале. Посебно су занимљиве фотографије завичајног музеја који се ту налазио у совјетско време. Оне изгледају потпуно надреалистички. Замислите само препариране животиње и кости диносауруса под сводовима готске катедрале!

Шта бисте желели да видите изван града?

Радо посећујем острво у близини града, до којег се стиже трајектом са пристаништа код Осипенкове улице. Вожња траје само 5-10 минута. Трајект ради од маја до септембра. Лети је на острву много пријатније него у граду. Тада се може уживати на плажи и у води, а у пролеће и јесен можете шетати кроз листопадно-четинарску шуму и возати се у катамарану по његовим  језерима пуним локвања. 

 

Фотографија: Lori/Legion-Media
 

Још један пријатан излет ван града може вам пружити обилазак Головкиновог летњиковца, који је у народу познат као Кућа са слоновима. Њу ћете без сумње приметити током вожње бродом. На овај излет најбоље је да кренете са организованом групом или приградским аутобусом (30-40 минута вожње од Самаре). Првобитни власник летњиковца био је трговац и сликар Константин Головкин. Он га је сам пројектовао у сарадњи са будућим главним архитектом града Валентином Тапфером. Вила, подигнута 1908-1909. године, изграђена је тако да са четири стране оставља различит утисак на посматрача. Свака фасада има специфично архитектонско решење и сопствене елементе декора. Главни украс у дворишту су, наравно, фигуре слонова високе три метра, које стражаре испред виле.

Типичан становник мог града

Самара лежи на реци Волги и припада региону за који се може рећи да има готово бањски карактер. Ту се живи опуштено и без журбе, а за локални говор су карактеристични благо развучени вокали. Становници Самаре су предусретљиви и љубазни. Ако их питате за пут или пожелите са њима да поразговарате, вероватно вас неће одбити. Осим тога, Самара је град у којем се поштују патријархални руски обичаји. Зато ће вас ваши нови познаници вероватно позвати у госте на скромно послужење. Немојте одбити позив!

Карактеристике локалне кухиње

Фотографија: Lori/Legion-Media
 

Карактеристична храна за Самару је риба из Волге у свим облицима. Ресторани за гурмане нуде сомове дуже од једног метра, док љубитељи рибарења могу и сами да улове рибу, па да је спреме по свом укусу. У Самари су популарни летњи туристички аранжмани који укључују рибарење, а најпосећенија локација за зимско пецање кроз отвор направљен у леду налази се неких десетак метара од главног кеја. Ако је за вас сом прескуп, а немате времена да са штапом за пецање чекате улов, препоручујем вам самарске специјалитете за сваки џеп – ту су свежи ракови уз пиво, смуђ са пиреом од спанаћа и караш у павлаци. Из Самаре можете понети и „јестиви сувенир”, тј. сушену рибу. Она се продаје у малој продавници поред Жигуљовске пиваре. Осим тога, у Самари се налази једна од највећих фабрика чоколаде у Русији и зато вам саветујем да не пропустите бомбоњере са логотипом „Русија”. У Совјетском Савезу најпопуларније су биле бомбоњере „Коллекция” и „Родные просторы”, које и данас могу послужити као леп поклон.

Александра Гурјанова,
Руска реч

 


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Туристичке туре по крововима Санкт Петербурга: спектакуларан поглед на северну руску престоницу

2017-10-12 08:28:34

Шетње по крововима Санкт Петербурга су дуго биле забрањене, а од ове године су легализоване. Дописница Russia Beyond је била у једној од таквих тура и...

Који је најбољи начин путовања по Русији: аутом, возом или авионом?

2017-10-10 15:52:44

Није једноставно путовати по највећој земљи на свету. Прочитајте наш водич и сазнајте о предностима и манама путовања аутомобилом, возом и авионом. Надамо се да ће...

Народи Дагестана – потомци древних номадских племена

2017-10-06 08:02:18

Колорит житеља планинских предела најјужније руске регије Житељи Дагестана имају само један проблем: људи се боје да им дођу у посету. Судећи по вестима које објављују медији,...

Владивосток: Путовање кроз најбрдовитију источну тaчку Русије

2017-09-04 20:51:00

Када је Никита Хрушчов посетио Владивосток (удаљен од Москве 9 037 км) 1959. године, након путовања у Сједињене Америчке Државе, изјавио је да ће дотад затворени...

Четири тајанствена локалитета у Русији са траговима древних цивилизација

2017-09-03 11:22:35

Петроглифи, сакралне мумије, Китова алеја и градови скривени у сред степе. „Руска реч” вас води у истраживање археолошког блага којим су фасцинирани чак и љубитељи натприродних појава.

Опипајте историју: Седам несвакидашњих руских музеја

2017-09-03 08:25:20

Ово су прави изузеци у свету музеја. У њима можете видети чудновате сандуке, замку за медведе која се користила за крађу аутомобила и посмртне маске. Чак се можете и спустити у Стаљинов подземни бункер!

Екстремни туризам: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

2017-08-31 10:46:51

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи на свету и њеним становницима. И нећете се разочарати. Дан 1:...

Из дубине векова: Четири најстарија објекта у Русији?

2017-08-28 10:13:28

У Русији постоји велико мноштво зграда и објеката који су настали пре много векова. Они су сведоци историјских догађаја – татарско-монголског јарма, најезде тевтонских витезова, па...

Ризница московског метроа: Пет незаобилазних станица Плаве линије

2017-08-18 08:52:11

Ових пет изузетних станица Арбатско-покровске линије московског метроа подстаћи ће вас да завирите у уџбенике историје. Арбатска Станицу Арбатска пројектовао је совјетски архитекта Михаил Пољаков. Он је између...

Руска историја у малом: Једнодневно путовање по Московској области

2017-08-17 20:23:28

Московска област је препуна лепих и незаборавних места. „Руска реч” вас води у околину престонице, кроз руске градиће и села са хиљадугодишњом историјом. 1. Древна лепота Коломне Московски...

rt turizam
РР банер туризам

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли подржавате предложену поделу Косова мимо Резоулуције 1244?