Како су два пса у космосу покренула „трку за Месец“

Објављено: 17.11.2020.год.
Ветерок (десно) и Угољок у наручју лаборанткиње Ирине, фото: Лав Поликашин/Спутник/Russia beyond

Био је то крајње сложен експеримент у коме су пси Ветерок и Угољок три пута по непуна два месеца провели непокретни у истом положају. И постали су народни љубимци.


Био је то крајње сложен експеримент у коме су пси Ветерок и Угољок три пута по непуна два месеца провели непокретни у истом положају. И постали су народни љубимци.

Рекло би се да нема смисла слати псе у свемир када је човек већ био тамо. Јуриј Гагарин је на једном банкету у шали рекао: „Још увек не схватам ко сам ја – први човек или последњи пас“. Али Совјетски Савез је наставио да шаље псе у космос и после Гагариновог лета. Тако је 22. фебруара 1965. у орбиту полетео сателит за биолошка истраживања „Космос-100“ чији путници су били Ветерок и Угољок, пише Russia beyond.

 

Угољок (у првом плану) и Ветерок у шетњи. Мај 1966.

Два пса су провела 22 дана у свемиру, што је у том тренутку био рекорд боравка у космосу. Оборен је тек пет година касније, када су космонаути мисије „Сојуз-11“ провели у орбити два сата дуже.

Одабир 

Пси који су послати у свемир на сателиту за биолошка истраживања „Космос-110“. Московска област, СССР, 20. мај 1966.

До 1965. године пилотирани летови у космос могли су да трају највише пет дана и ноћи, јер се још увек није знало може ли космонаут дуже да се задржи у свемиру без штете по здравље. Тек је требало проучити утицај бестежинског стања и јаче радијације на организам, и зато је одлучено је да се испитивање, по обичају, изврши на псима.

За ову мисију је одабрано стотинак паса луталица. Луталице су биране јер се сматрало да су издржљивије и паметније од расних паса. Пас није смео бити тежи од 6 кг и виши од 35 цм. Људи са телевизије су изразили жељу да пси, по могућству, имају белу длаку, јер остављају бољи утисак на снимку. Пси који су одговарали наведеним критеријумима подвргнути су врло захтевном тесту издржљивости.

Одсечени репови 

Ветерок и Угољок у лабораторији Института за медицинско-биолошке проблеме (ИМБП) Министарства здравља СССР-а.

Није било лако решити проблем исхране и других физиолошких потреба у кабини свемирског брода, а такође проблем дуготрајног непомичног мировања у истом положају.

„Одлучено је да се пси у космосу вештачки хране кроз цевчицу у желуцу. Направљена је хомогенизована храна која је у порцијама доспевала у желудац. Све је то требало ’увежбати’ на Земљи, и то више пута“, написао је касније Јуриј Сенкевич, члан припремног тима, у својој књизи „Ако се звезде пале...“

Поред цевчице за храну псима су уграђивани катетери у аорту и ЕКГ електроде под кожу. Ампутиран им је и реп јер је представљао сметњу за систем вентилације. То је тешка и опасна операција ако се врши на одраслом псу. Оперисано је стотинак паса, а тридесетак је одабрано за завршно тестирање.

Увежбавање боравка у контејнеру 

Контејнери у којима су се налазили пси-космонаути у биосателиту „Космос-110“.

Кандидате за лет у свемир требало је увежбавати и навикавати на дуго мировање без икаквог кретања. У почетку су затварани у кабину на неколико часова, а затим је време боравка у кабини постепено увећавано.

Пси су фиксирани у одређеном положају тако да не седе и не леже, него висе на каишевима пришивеним уз комбинезон. После двадесетог дана психичко стање паса је почело да се погоршава. Скоро код свих је примећена апатија и губитак на тежини. После 35-45 дана пси су били одлично увежбани, али су ипак цвилели. У оквиру овог програма изведена су три експеримента у трајању од 50-55 дана. После тога је изведен закључак да у космосу пас може да проведе највише 20 дана.

Најбоље резултате су показали Ветерок и Угољок. Ветерок је постао главни експериментални кандидат, а Угољок контролни. Касније је Сенкевич написао: „Радили смо без одмора и за непуних годину дана припремили крајње сложен експеримент. Ветерок и Угољок су провели у лету 22 дана. И поред пажљивих припрема ипак су се прописно намучили“.

Мисија 

Пси Ветерок и Угољок (слева надесно) у космичким комбинезонима на прегледу после 22-дневног лета у свемирском броду „Космос-110“. Москва, 17. март 1966.

Пси су убачени у свемирски брод шест сати пре старта. Стављени су у засебне кабине. Поред њих су у експерименталном сателиту биле и ларве винске мушице, луковице и осушено семе биљака, квасац, крвни серум и поједине бактерије заражене вирусима.

Лет је протекао без непредвиђених ситуација. Ветерок је директно у крв добијао средство против радијације. У истим условима су на Земљи држана два пса као контролна група. Угољок није примао тај лек.

Двадесет првог дана (када је препоручена норма била прекорачена) појавила се стабилна тенденција постепеног погоршавања квалитета ваздуха у кабини па је одлучено да се сателит врати на земљу.

Ветерок и Угољок (слева надесно) у шетњи са лаборанткињом Ирином Семеком. Мај 1966.

„Сателит се приземљио 16. марта, а у седам сати увече пси су већ били у институту ИМБП [Институт за медицинско-биолошке проблеме Министарства здравља СССР]. Сви су ликовали. Контејнери су допремљени у операциону салу. Почело је извлачење паса. Престали смо да се радујемо када смо скинули комбинезоне од капрона са паса и видели да им је сва длака опала, а на голој кожи су имали оједе, па чак и декубитусе“, сећа се Јелена Јумашева, сарадница поменутог института.

Пси Ветерок (десно) и Угољок у шетњи са лаборантима института ИМБП.

Пси су били веома слаби, једва су стајали на ногама. Изгубили су доста течности, а пулс им је био убрзан. Али совјетска државна телевизија је чекала репортажу, тако да су животиње истога дана послате у студио.

Дуг живот 

 „Наступ“ паса-космонаута у студију Централне телевизије по повратку из свемира.

И поред тешког лета, Ветерок и Угољок су се брзо опоравили. Већ након месец дана су трчали по пољу. Живели су дуго и срећно у виваријуму института ИМБП.

Пас Угољок у студију Централне телевизије.

Угољок је оставио потомство, укупно шесторо штенади. Ветерок се одомаћио испод радног стола човека који га је послао у космос.

Ветерок за време мерења физиолошких функција после 22-дневног лета у свемирском броду „Космос-110“. СССР, Москва, 17. март 1966.

Овим експериментом је омогућен следећи корак у „трци за Месец“ – лет Андријана Николајева и Виталија Севастјанова који је трајао 18 дана и ноћи.

Пси Ветерок и Угољок (слева надесно) и ветеринар Ирина Семека у фази опоравка паса после лета у свемир. Мај 1966.

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

РТ: Након вишегодишњег ослањања на „Роскомос“ како би послао своје космонауте у космос, Вашингтон сада планира да му уведе санкције

2020-11-25 17:31:28

  Руска космичка агенција "Роскосмос" могла би бити погођена америчким санкцијама по први пут икада, док нацрт таквог документа открива да би и Министарство одбране могло постати...

 Русија поздравља успехе Кине у истраживању космоса

2020-11-24 14:27:19

Порпарол председника Владимира Путина, Дмитриј Песков је коментаришући достигнућа Кине у оквиру мисије за истраживање Марса, рекао да Русија поздравља успехе колега, те је сарадњу у...

РТ: Кина покренула мисију како би узорке површине Месеца допремила на Земљу, прву такву после скоро 50 година

2020-11-24 09:38:06

Кинеска космичка агенција започела је пројекат сакупљања камења са месечеве површине аутоматизованим летелицама и њиховог враћања на Земљу, подвиг који су постигле само две друге државе,...

Русија има једини пловећи космодром на свету. Зашто је он био проблем?

2020-11-21 08:12:23

Још почетком овог месеца постојала је могућност да ова јединствена платформа заврши као старо гвожђе. А сада је одлучено да се у њу уложе милијарде.

Како су два пса у космосу покренула „трку за Месец“

2020-11-17 06:47:00

Био је то крајње сложен експеримент у коме су пси Ветерок и Угољок три пута по непуна два месеца провели непокретни у истом положају. И постали су народни љубимци.

„Роскосмос“ почео рад на мотору ракете за вишекратну употребу

2020-11-11 09:29:35

Пројектни биро за хемијско инжењерство "Исаев" (део Роскосмоса) започео је стварање мотора ракете за вишекратну употребу "Крило СВ", саопштила је за РИА Новости прес служба предузећа. У...

Москва: Вашингтон покушава да ситуацију у космосу представи у искривљеној форми како би скренуо пажњу са стварних претњи

2020-11-07 09:10:33

Руске активности у космосу не ометају рад страних сателита, саопштило је Министарство спољних послова. Тако је Министарство спољних послова коментарисало оптужбе америчког секретара ратног ваздухопловства Барбаре Барет...

Путин одредио приоритете у космосу

2020-11-03 08:50:36

Међу приоритетима руске космичке индустрије су проширење и квалитативно побољшање орбиталне констелације космичких летелица, наставак програма са људском посадом и стварање перспективне линије ракетних система, рекао...

„Роскосмос“ почиње са стварањем сателитске групе са више од 600 космичких објеката - „Сфера“

2020-10-28 19:32:32

Руска космичка корпорација „Роскосмос“ почеће 2021. године са применом програма „Сфера“, који предвиђа стварање сателитске групе од више од 600 космичких објеката, саопштио је директор корпорације...

Русија ће у УН-у покренути питање америчких претензија на ресурсе Месеца

2020-10-27 14:48:41

Русија ће у Уједињеним нацијама покренути питање америчких претензија на ресурсе Месеца, преносе РИА Новости саопштење „Роскосмоса“. Одговарајућа тачка уврштена је у дневни ред седнице Правног пододбора...

rt kosmos2
rt kosmos

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: