Пар питања за премијера и владу од обичног грађанина

Објављено: 01.02.2016.год.


Уважени премијеру и поштовани министри, ја сам обичан грађанин Србије и немам приступ великим медијима, али надам се да ће ових пар питања ипак некако доћи до вас, односно доћи ће сигурно, само је питање да ли ћу добити одговоре.

Укратко, нисам члан, ни симпатизер неке странке, нити сам позната личност, једноставно грађанин сам који спада у тзв. евроскептичну популацију и сматрам да ова 2,3 питања занимају свакога ко је против или неутралан што се тиче ЕУ, а ипак нико од медија неће да их пита.

Па да пређемо на ствар, занимају ме само три ствари, једна је директно везана за ЕУ, друга за КиМ, али такође има везе и са ЕУ (због ткзв. нормализације односа), а трећа је слична као и 2. , дакле:

1. Министарка Зорана Михајловић је у једној недавној изјави за Спутњик рекла да ће бити референдум по питању ЕУ, али тек након што завршимо приступ истој, дакле негде 2019.те или касније.

С обзиром да према званичној анкети канцеларије за европске интеграције из Јуна 2015.те године, званично 49% грађана жели да Србија буде члан ЕУ, да ли то значи да преосталих 51% људи који су или против или нису заинтересовани, морају да чекају скроз до 2019.те да би добили право да искажу свој став?

Тих пар година нису шала, нема смисла да практично постанемо члан ЕУ и тек онда да хипотетички кажемо не европској унији и изгубимо толико времена.

И молим без прича ,,како нема алтернатива", има, не ,,Северна Кореја", него Исланд.

Немојте ме схватити погрешно, чак и ја као противник ЕУ сматрам да треба максимално да сарађујемо са државама ЕУ и да уводимо све законе и остало што је добро из Еу, волео бих чак и да будемо део Шенгена у некој будућности (као што су Норвешка и Швајцарска, које нису део ЕУ) , то све није спорно, дакле све што је добро треба увести, али то је једна ствар, а сасвим друга ствар је конкретан улазак у ту конкретну организацију, улазак који званично подржава свега 49% грађана. Чак и да тај проценат порасте на 55% , за тако огромну одлуку треба да буде бар сигурне две трећине грађана, а не овако супротстављено друштво, јер је то можда најважнија одлука након формирања Југославије, дакле да поновим главно питање:

,,Зашто народ сада не може лепо да каже Да или Не на референдуму, када чак ни 3/5 народа није јасно за такву крупну одлуку, него мора да се чека још толико дуго до 2020.те?"

Мислим да је то фер према свим грађанима, референдум, па ако ми ,,евроскептици" изгубимо...у реду, умемо да прихватимо пораз, али нека буде избор пре ,,пута" у Еу, а не да кажемо да ћемо да летујемо у Грчкој, платимо аранжман, спремимо пртљаг, напунимо гориво, дођемо до Ђевђелије и онда да се предомислимо, вратимо се и изгубимо толико времена и свега, ваљда одлука долази пре неког дела, а не обрнуто.

Ако изгубимо, изгубимо, али знамо да нећемо изгубити, јер нам то говоре ваши подаци, према томе ви сами нам дајете дозволу да тражимо референдум, ево, тражимо га и сад је на вама одлука.

2. Ово друго питање је доста осетљиво и разумео бих вас уколико не би желели да одговорите, али ме ипак интересује, па ћу га поставити за сваки случај.  Не знам да ли већина, али сигурно огроман број људи, бар из моје околине, сматра да је ткзв. Република Косово дефакто марионета САД-а, искрено нисам упознао ниједну особу која мисли супротно, од комуниста до националиста, па ме занима ваше мишљење у вези са тим, дакле да ли се слажете да је Р. Косово дефакто марионета САД-а или не. Јесте веома осетљиво питање, али је такође и питање од стратешке важности о ком нико неће или не сме да говори.

Уколико је одговор да, зашто не водимо онда преговоре директно са САД, као што би и требало, него са овима што изигравају сами себи опозицију и гађају се молотовљевима и сузавцима?  

И једно мини-потпитање, кад нам нико не да ,,1000 војника и полицајаца", да ли постоји могућност да у неком случају ескалације попут онога из Јула 2011.те позовемо руски контигент да чува Северну Митровицу као што се помињало у медијима ових дана?

3. Брезовица...шта је са њом? Нико од главних медија не сме или неће да спомене да се Брезовица већ читав месец налази под контролом ткзв. Републике Косово иако је до пре месец дана била наша, како и зашто и шта ћемо да урадимо да је вратимо? Конкретно, надам се да се неће све завршити на једној изјави и онда да опет сви заборавимо на ту тему, као протекли месец..

На крају само да додам везано за прво питање да ви наравно можете да кажете да евроскептици треба да гласају за неке друге странке, Тадић је у једном интервјуу слично одговорио на питање једног грађанина у некој емисији када га је господин питао ,,када смо ми то одабрали еу", али да се не лажемо, велики број симпатизера и владајуће странке, а и неких парламентарних опозиционих су такође евроскептици, тако да то није неко мерило, дакле ,,про" и ,,анти" еу гласача има у свакој странци, можда се некоме свиђа 99% програма ове или оне странке, али само не тај део око ЕУ, тако да то не би било добро оправдање за избегавање референдума, а надам се да уопште и неће бити оправдавања, већ да ћете скупити храбрости да одговорите на сва питања, а поготово на прво и треће, када већ прави ,,новинари" немају храбрости да вас питају ишта од овога.

Жељко,


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Историчар Ђорђе Бојанић: Мој одговор амбасадору Скоту, да је ,,Србија на погрешној страни историје“

2019-02-24 14:13:54

Пише Ђорђе Бојанић, историчар Он каже да је ,,Србија на погрешној страни историје“? Као историчар се не слажем са том опаском, и зато морам одговорити. Скот о погрешној старни......

Брза идентификација нервног гаса поставља нека питања о оптужбама Уједињеног Краљевства против Русије

2018-04-12 06:44:23

Немогуће је за кратко време установити који тип нервног агенса је употребљен за тровање Сергеја Скрипаља и његове кћерке, изјавио је Жозе Бустани, бивши челник Организације...

Косово, Руси и истина

2018-01-11 08:32:12

Једна речиница сечања, господина Виктора Литовкина, руског војног експерта, а која је непобитна истина, цитирам је:... "Србија и Русија нису били савезници, јер нису имали никакв...

rt misljenje

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: