Путин: Европа је предала део свог суверенитета НАТО-у и Вашингтону

Објављено: 21.12.2015.год.


Руски председник Владимир Путин оценио је да Европа не спроводи самостално спољну политику, него да део свог суверенитета није предала само НАТО-у, већ Вашингтону.

„Проблем са Европом је што не спроводи самостално спољну политику“, рекао је Путин у документарном филму Саиде Медведеве „Светски поредак“, који је емитован на телевизијском програму „Русија 1“.

„У принципу, то је нормално када се део суверенитета преда војно-политичком блоку, али у тренутној ситуацији европски суверенитет није предат у руке само НАТО-у, већ њеном лидеру — САД“, истакао је он.

Као пример Путин је навео улазак америчких војника у Ирак, подсетивши да су се и Немачка и Француска залагале против тога, те су им сви пребацили да нису у праву.

„Потврдило се да је сам (бивши председник Француске Жак) Ширак, који је гајио блиске односе са сунитским делом Блиског истока, још тада превидео до чега ће то довести. Сведоци смо да су се све те земље доживеле урушавање државности, да тероризам цвета, а као резултат имамо нападе по Паризу. Ширак је то тада говорио и био је у праву, исто као и (бивши канцелар Немачке Герхард) Шредер“, оценио је он.

Русија чека да Европа почне самостално да доноси одлуке

Русије не очекује од Европе да се одрекне северноатлантске оријентације, већ да престане слепо да прати инструкције Вашингтона и започне активно да проналази решења, рекао је Путин.

„Сматрам да би било исправно да наши европски партнери почну да проналазе сопствена решења, а не да слушају инструкције које долазе са оне стране океана“, истакао је он.

Председник Русије нагласио је да Европа треба да се води сопственим унутарполитичким, али и државним интересима.

„Чини ми се да је у интересу свих европских земаља, ако грешим нека ме убеде у супротно, да се обједине напори за проналазак економских и политичких решења, за борбу против тероризма и организованог криминала, као и за решавање читавог низа еколошких проблема“, оценио је Путин.

Запад не треба да диктира своје виђење демократије

Западне земље не би требало механички да намећу своје виђење демократије, већ да у томе буду веома пажљиве.

„Одржавам контакт са многим лидерима, како европским тако и америчким. Када год су осмишљаване разне операције… у Авганистану, Ираку, Либији, увек сам имао исто мишљење — треба пажљиво реаговати. Не можете сопствене идеје о добру и злу, а у овом случају демократија представља оличење доброг, механички имплементирати у земље које имају сасвим другачију културу, религију и традиције“, рекао је Путин у документарном филму „Светски поредак“.

Према његовим речима, Запад себе сматра „великим“, али се понаша апсолутно неодговорно.

Нико не жели пораст броја земаља са нуклеарним наоружањем

Нико не жели да број земаља са нуклеарним наоружањем расте, ту опасност разумеју све земље, рекао је Путин.


Он је оценио да у основи свих савремених међународних односа стоји Повеља Уједињених нација — то је фундамент међународног права.

„Често искрсавају спорни моменти када се интереси одређених држава сукобљавају. То се понекад дешава вештачки, а каткад и из објективних разлога, што доводи до нарушавања Повеље УН“, рекао је он.

Путин је закључио да се интереси свих земаља подударају када је реч о примени оружја за масовно уништавање.

Путин: Надам се да на свету нема лудака који би започео нуклеарни рат

Председник Русије изразио је наду да неће доћи до глобалног рата јер би то била планетарна катастрофа.

„Желим да верујем да на свету нема лудака који би започео нуклеарни рат“, истакао је Путин.

Русија ће, како је рекао, наставити да усавршава нуклеарно наоружање као фактор суздржавања и безбедности, али неће звецкати оружјем.

„Нуклеарна тријада (на копну, мору и ваздуху) је основа наше политике нуклеарне безбедности, међутим ми никада нисмо звецкали атомским наоружањем и не намеравамо то да чинимо“, рекао је Путин.

Државност се не сме уништавати

Путин је у документарном филму рекао и да је недопустиво уништавати државност, чак иако она не делује складно, док опозицију можете подржавати искључиво легитимним средствима.

„Шта је могуће учинити а да се притом не наруши међународно право? Помагати унутар земље снагама које се залажу за интересе које ви подржавате, само легитимним средствима. Подржавати их финансијски, информационо, политички. Не треба се понашати као слон у стакларској радњи… не треба ломити државност“, додао је руски председник.

Запад не жели да финансира Украјину

Руски председник је рекао да нико не жели да финансира Украјину, због чега Запад настоји тај терет да пребаци на Русију.

„Шта то уопште значи.. дате милијарду или две, понудите пар неких гаранција. При томе настојите да финансијски терет пребаците на Русију – да не враћају кредите иако смо понудили веома добро, чини ми се, решење за исплату дуга“, рекао је он.

„Ми смо им предложили заједнички да поделимо ризике, да реструктурирамо украјински дуг. Прве године ништа не би платили, а наредне три по милијарду. Шта је ту лоше? Не желе да деле ризик. То значи да не верују у кредитну способност Украјине, као и у стабилизацију њене економије. То је веома лош сигнал“, оценио је Путин.

Говорећи о мењању правила Међународног монетарног фонда (ММФ), Путин је рекао да се на тај начин финансијски терет пребацује на целокупну међународну заједницу.

„Финансијски терет се пребацује због начињених политичких грешака, јер поједине земље не желе самостално да сносе одговорност. Чини ми се да ће пре или касније свима допрети до свести, ако већ није, да је неопходно реаговати у оквирима цивилизованих правила, а не занемаривати их“, рекао је Путин.

Подсећамо, ММФ је недавно укинуо забрану на кредитирање земаља које су објавиле банкрот због суверених дугова према трећим земљама. Коментаришући ту одлуку ММФ-а, министар финансија Русије Антон Силуанов рекао је да та одлука исхитрена и служи како би се легализовала одлука Кијева да не врати своја дуговања.

Запад жели да спречи поновно формирање СССР-а

Став Европе и САД по питању Украјине је заснован на томе да се спречи поновно формирање Совјетског Савеза и нико не жели да поверује да Русија нема такав циљ, рекао је Путин.

„Сигуран сам да став наших западних партнера није да се заштити Украјина, већ да се не дозволи поновно формирање Совјетског Савеза, иако нико не жели да нам поверује да ми немамо такве циљеве“, нагласио је Путин.

Према његовим речима, хипотетички гледано, уједињење напора у оквирима савремених, пре свега економских процеса, утицало би на Русију и Украјину подједнако да постану конкурентније земље на међународном тржишту, као и да заузму достојно место у модерном систему економије.

„Чак и та хипотетичка мисао не дозвољава нашим западним партнерима мирно спавају“, рекао је Путин.

Русија неће дозволити националистима да „поједу“ становнике са руског говорног подручја

Русија неће допустити да националисти у Украјини „поједу“ становништво са руског говорног подручја на југоистоку земље, упозорио је Путин.

„О том Минском споразуму слушамо и говоримо доста дуго, управо због тога су и продужене санкције Русији. Међутим, да ли смо због тога ми дужни да унесемо измене у Устав? Не, наравно. То јест, сви то разумеју, али размишљају да уколико још мало притисну Русију, можда ће негде попустити… али не разумеју да наше није да попустимо или да, штавише, на нечему инсистирамо“, рекао је Путин.

„Ми полазимо од тога да не можемо оставити људе који живе на југоистоку Украјине да их ’поједу‘ националисти. Не само Русе, већ и људе који су из руског говорног подручја и који се оријентишу ка Русији. Нема ничег претераног у том ставу“, додао је он.

Новопечени богаташи су изгубили појам реалности


Путин сматра да су новопечени богаташи на међународној арени изгубили појам реалности, али да таква ситуација неће дуго трајати.

„Они не разумеју да су одређени процеси почели да се дешавају унутар њиховог сопственог света. Ако тренутно делује као да је све мирно, то не значи да ће то тако бити заувек. Неке земље и народи се једноставно никада неће допустити да буду окупиране или да постану нечији вазали. Пре или касније то ће испливати на п овршину. Мислим да ће се то десити веома брзо“, рекао је Путин.

Како би одређене земље продужиле своје лидерство, рекао је Путин, оне користе силу.

„То је, наравно, лоше“, закључио је руски председник.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

 

 

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Интервју директора Спољне обавештајне службе Русије Сергеја Наришкина за „Новости“

2019-10-21 11:26:44

Директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин: Руси и Срби показали су непоколебљив отпор окупаторима. Наши противници на Западу желе да поново напишу резултате Другог светског рата

Шојгу: Војно-техничка сарадња Русије и Србије се активно развија

2019-10-21 10:31:16

Војска Србије позвана да следеће године учествује на Паради победе у Москви поводом 75 година од победе над фашизмом

РТ: Трaмп се захвалио шефу Пентагона Марку „Есперанту“ на „осигурању нафте“ у Сирији, ма шта то значило

2019-10-21 10:15:12

Доналд Трамп је направио још један твит са грешком, овог пута објављујући цитат свог министра одбране Марка "Есперанта". Амерички председник је такође потврдио своје уверење да...

СПЦ: Грчка црква признала „украјинску“ - последњи корак пред амбисом

2019-10-21 10:05:40

На литургији коју је служио архиепископ атински Јероним, митрополит канонски непризнате Украјинске православне цркве помињан је као један од аутокефалних поглавара, саопштила је СПЦ. Став Српске православне цркве остаје неизмењен – "украјинске расколнике не признајемо за припаднике Цркве".

У Москви одржана почасна паљба поводом 75. годишњице ослобођења Београда

2019-10-21 00:04:33

У част 75. годишњице ослобођења Београда изведена је почасна паљба на Поклоној гори у Москви. Почасну паљбу је извео 449. Гардијски почасни дивизион Западног војног округа. ...

На данашњи дан пре 75 годинa ослобођен Београд од нациста

2019-10-20 10:40:05

Београдском операцијом окончана 1.287 дана дуга немачка окупација

РТ: „Супротставићемо се Русима“: Гувернер Аљаске обећао да ће спречити „референдум о независности и анексију“

2019-10-20 09:50:27

Руске шаљивџије насамариле и гувернера Аљаске

Ослобођење Београда: Како су нацисти најурени из главног града Југославије

2019-10-20 08:02:25

Нацисти су напали Југославију 6. априла 1941. године. Немачке трупе ушле су Загреб 10. априла, а у Београд 12. априла. 17. априла потписан је споразум о примирју. У ствари, то је била предаја југословенске војске, односо капитулација. Више од 350 хиљада војника и официра је заробљено, а до 20. октобра 1944. године земљу су окупирали нацисти.

У Москви почасна паљба у част ослобођења Београда

2019-10-20 07:35:05

У част 75. годишњице ослобађања Београда биће приређена почасна паљба на Поклоној гори, наводи се у саопштењу на интернет страници градоначелника и администрације града. „Двадесетог октобра...

Србија заинтересована за руске ПВО системе „Панцир“

2019-10-19 20:17:05

Потпредседник владе Русије Јуриј Борисов, говорећи о извештајима о интересовању Србије за куповину руских ПВО система "Панцир С", рекао је да Руска Федерација са Србима разговара...

proba
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: